Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben

Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben

Címlap / Életmód / Egészség / Kiborít, ha valaki rágcsál melletted? Ez áll a háttérben / 2. oldal

Tények a mizofóniáról

A rendellenességtől szenvedők reakciója olyan erős lehet, hogy az akadályozhatja őket a mindennapi életükben. A mizofónia még mindig egy újonnan felfedezett diszfunkció, ezért a kezelési lehetőségei meglehetősen korlátozottak.

Az emberek, akik ebben szenvednek, leghatékonyabban úgy tudják áthidalni a problémát, hogy blokkolják a hanghatásokat, akár nagy teljesítményű zajszűrő fejhallgatóval vagy füldugóval, szélsőséges esetben pedig akár teljes elvonulással.

Gyógyszer nem létezik rá, de a pszichológusok kognitív viselkedésterápiát javasolnak, ahol „hangelkerülési” stratégiákat ajánlanak.

A mizofóniában szenvedőnek a stressz-csökkentés érdekében érdemes gyakorolnia a meditációt vagy az autogén tréninget, és ha lehetséges, kerülje el a kritikus állapotot kiváltó szituációkat.

Mindenképpen mondja el azoknak, akikkel együtt él, hogy milyen megpróbáltatás számára akár egy egyszerű vacsora vagy baráti összejövetel hangreakciója. És ami a legfontosabb, ne szégyellje támogató orvos, szakértő audiológus vagy terapeuta segítségét kérni.

Kép forrása: lofilolo/Depositphotos.com

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást