Életmód

Kezdődik az allergiaszezon, idén ezekkel a gyógynövényekkel védekezz ellene

Kezdődik az allergiaszezon, idén ezekkel a gyógynövényekkel védekezz ellene

Az allergia népbetegségnek számít ma már, közel két millió embert érint a probléma. Sokan tudjuk milyen kellemetlen, olykor akár fájdalmas is lehet egy-egy allergiás reakció. Szemviszketés, orrfolyás, tüsszentő akár asztmás rohamok, csalánkiütés és számos egyéb formában keserítheti meg életünket tavasszal, nyáron, de bizonyos fajtái ősszel és télen is. 

Nehéz kezelni

Az allergia a szervezet túlzott reakciója bizonyos idegen anyagokra, melynek során hisztamin szabadul fel. Ma még nem gyógyítható, de tünetei enyhíthetők, sőt akár teljesen megszüntethetők. Ha testileg-lelkileg rendben vagyunk, előfordul, hogy évekig nem is jelentkezik. A stresszes életmód sajnos kihozza a tüneteket. Gyógyszerekkel ugyan tehetünk ellene, de sok orvosság mellékhatásként fáradtságot, álmosságot okoz. A legtöbb problémát a különböző virágok fű és fa félék pollenjei – különösen a parlagfű – okoznak, de létezik por, atka, állati szőr, sőt ételallergia is.

Hívjuk segítségül a természetet!

Megoldásként keressük inkább a természetes “gyógyszereket”. Bizonyos gyógynövények komoly segítséget nyújthatnak az allergia kezelésében. Persze először mindenképpen teszteljük őket kis mennyiségben, mert ezek a növények is kiválthatnak allergiás tüneteket. Kérhetjük akár fitoterápiás szakember véleményét is, hogy mire pontosan milyen megoldások a megfelelőek.

Néhány gyógynövény allergia ellen

Mi is adunk egy kis ízelítőt, hogy melyik növényt mire érdemes alkalmazni. Itt van mindjárt a csalán. Remek megoldás lehet, pollen által kiváltott allergiás tünetekre. Készítsünk belőle teát, ettől sokkal jobb lesz a közérzetünk. Tisztul az orrunk, javul a légzésünk, megszűnik a tüsszögés.

Kamillával sokat tehetünk a bőr allergiás reakciói ellen. Kenjük krém formájában a problémás bőrfelületre. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően hamar megszünteti a bőrpirosodást és viszketést. A torma a legjobb arcüreg tisztító. Erős baktérium és vírusölő hatású. Akár a tünetek megelőzésére is alkalmazhatjuk, de vigyázzunk vele, mert csíp rendesen.

A hársfavirág is hasznos gyógyító, gyulladáscsökkentő és köhögéscsillapító hatással bír, akárcsak a lándzsás útifű, amely szintén jó szolgálatot tehet az allergiában – különösképpen a légúti allergiában – szenvedőknek. Nyákoldó, köhögéscsillapító hatású.

Mire figyeljünk?

A gyógynövényeket se alkalmazzuk felelőtlenül. Ritkán, de a természetes megoldásoknak is lehetnek mellékhatásai. Eleinte kisebb mennyiségben használjuk, olvassunk, járjunk utána a lehetőségeknek. Keressünk fel homeopátiában, fitoterápiában jártas szakembert, hogy a segítségünkre legyen. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást