Később veszíti el a szüzességét az Y generáció, mint a szüleik – De vajon miért?

Később veszíti el a szüzességét az Y generáció, mint a szüleik – De vajon miért?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Később veszíti el a szüzességét az Y generáció, mint a szüleik – De vajon miért?

Ezek a mai fiatalok! Halljuk mindenhonnan, de ami azt illeti, az előző generáció, úgy tűnik, sokkal szabadosabban kezelte a testi szerelmet, mint az angol szakirodalomban „millenials”-ként emlegetett korosztály. De mi lehet ennek az oka?

Anyu és apu hamarabb kezdték

A University College London által menedzselt Next Step projekt keretében tudósok több mint 16 ezer, 1989 és 1990 között született résztvevő életútját követték 14 éves koruktól kezdve, és azt találták, hogy a mostani 18-34 évesek jóval később létesítik az első szexuális kapcsolatukat, mint az eggyel korábbi generáció. Ami azt illeti, a tanulmány szerint 8-ból 1 ember még 26 éves korában is szűz közülük.

A vizsgálatban részt vevők 12,5 százaléka még soha nem szexelt, azoknak a 90%-a pedig, aki már igen, 19 éves koráig veszítette el a szüzességét. Egy Egyesült Államokbeli tanulmány szerint a tinédzser korú lányok 44%-a veszíti el a szüzességét ebben az életszakaszban, míg 25 évvel korábban ez 58% volt. Hasonló a minta a fiúk között is: az Y generáció férfi tagjainak 47%-a létesíti tinédzser éveiben az első szexuális kapcsolatát, míg a szüleik generációjában ez az arány 69% volt.

Miért „késlekednek”?

Miközben a tudósok felhívják rá a figyelmet, hogy természetesen senki nem marad le semmiről, ha néhány évvel később kezd ismerkedni a testi szerelemmel, és hogy nagyon fontos lenne, hogy az első szexuális élményt ne nyomás hatására szerezzék a fiatalok.

Mégis foglalkoztatja a szociológusokat a kérdés, hogy miért tolódott ki a szüzesség elvesztésének átlagéletkora? A lehetséges válasz szerint éppen a mindenhol jelen lévő szexualitás az, ami elijeszti a fiatalokat: miközben a pornográfia gyakorlatilag mindenki számára hozzáférhetővé vált, a szexben még tapasztalatlanok számára ijesztő lehet, hogy a női testek mindig feszesek és kemények, a férfiak pedig minden pillanatban akcióra készek. Miközben a fiatalok sejtik, hogy ők nem így működnek, vagy látják, hogy nem így néznek ki, azt nem tudják, hogy ez nem baj, hiszen a valóságban a szex sem olyan, mint amilyennek azt a tévében látják.

Később veszíti el a szüzességét az Y generáció, mint a szüleik – De vajon miért?

Mindemellett a tudósok szerint a lehetséges okok között szerepelhet az is, hogy az Y generáció sokkal jobban tart az intimitástól, zárkózottabb és eleve kevesebb kapcsolatot létesít másokkal – legalábbis az offline világban.

A közösségi médiában otthonosan mozgó, ott ismerkedő fiatalok számára zavarba ejtő lehet a személyes találkozó, több időre van szükségük, hogy ilyen helyzetekben is oldottá váljanak, és lassabban érik el azt a bizalmi szintet, amikor testileg is közeledni mernek a másikhoz.

És bármilyen hihetetlen, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csak kevésbé szex központú a korszellem: míg a hetvenes évek szabad szerelmének ideológiája évtizedekig meghatározta a hangulatot, az sem kizárt, hogy most egyszerűen egy kevésbé szexközpontú kort élünk, amikor a fiatalokat nem csak és kizárólag a szüzességük mielőbbi elvesztése foglalkoztatja – ami ha belegondolunk, egyáltalán nem is baj.
Fotó: mjth/depositphotos.com

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!