A téli sütemények kedvenc alapanyagai közé tartozik az alm, és a karamell. Nem is lehet jobb annál, mint ha ezt a kettőt kombináljuk, ráadásul egy sajttortával.
Hozzávalók:
200 gramm zabkeksz
90 gramm olvasztott vaj
A krémhez:
250 gramm mascarpone
250 gramm Philadelphia krémsajt
300 +100 ml habtejszín
15 gramm zselatin
5 evőkanál cukor
1 vaníliarúd magjai
1 lime héja
Az almás szószhoz:
1 kiskanál vaj
4 pink lady alma
1/2 vanília rúd
pár csepp citromlé
4 evőkanál juharszirup
5 evőkanál cukor
ízlés szerint fahéj
1 dl alma cider
pár szem pekándió
A sós karamellhez:
200 gramm cukor
60 gramm vaj
250 ml habtejszín
1 csipet tengeri só
Elkészítés:
A kekszet összeaprítjuk, majd az olvasztott vajjal összekeverjük (adhatunk hozzá kevés vanília aromát is). Egy tortaformába nyomkodjuk és berakjuk a hűtőbe.
Az almákat meghámozzuk, majd kisebb kockákra vágjuk. Egy edénybe egy kiskanálnyi vajat olvasztunk. Rádobjuk az almákat, a fűszereket, a cukrot és pár csepp citromlevet facsarunk rá, majd felöntjük a ciderrel. Puhára főzzük. Mikor már sűrű alatta a szósz, ráöntjük a juharszirupot is. Hagyjuk kihűlni.
A mascarponét és a Philadelphia sajtot cukorral, vaníliával és a lime héjával kikeverjük. Hozzáadjuk a habtejszínt, majd ezzel is tovább keverjük. A 100 ml tejszínt picit felmelegítünk, beletesszük a zselatint, elkeverjük és hozzáöntjük a krémhez. Tovább keverjük. Egy stabil krémet kell kapnunk. A kihűlt alma egy részét hozzákeverjük.
A krémet a kekszre rakjuk. A maradék almát a tetejére halmozzuk. Pár szem pekándiót törünk a tetejére. A hűtőbe tesszük addig, amíg teljesen megdermed.
A sós karamellhez a cukrot egy edénybe tesszük és addig melegítjük lassú tűzön, míg világos karamell színe nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a sót. Addig keverjük, míg a vaj elolvad. Végül a tejszínt is beleöntjük. Sűrűn kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik és a karamell elolvad. A karamell öntetet mellé vagy a torta tetejére is önthetjük.
Recept forrása:
Cookpad