Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód

Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód

Címlap / Életmód / Egészség / Írországban a betegeket pucéran dugták egy kőrakás alá: működött a gyógymód / 2. oldal

Sokan nem tudnak róluk

A legtöbb ilyen titokzatos kaptár alakú építmény nemzedékek óta szunnyadt és feledésbe merült Leitrimben. A csendes, festői ír megye az ország északnyugati részén található, amelyet farmok, apró városok és az a fajta intenzíven zöldellő, dombos táj jellemez, amely számtalan embert inspirált már versek írására. Harte szerint sok izzasztóház olyan gazdák tulajdonában van, akik keveset tudnak róluk, azon kívül, hogy akadályozzák őket a mezőgazdasági munkák elvégzésében.

Ráadásul a több mint 10 000 éve lakott terület olyan sok régészeti lelőhellyel van tele, hogy nem lehet mindegyiket pontosan meghatározni, megvizsgálni és megőrizni. A Leitrim Sweathouse Project most önkénteseket keres, hogy összegyűjtsék Írország történelmének ezen kevéssé ismert aspektusával kapcsolatos információkat és szóbeli történeteket.

Bár az izzadás bizonyítottan orvosi előnyökkel jár – beleértve a vérkeringés javítását és a méreganyagok kiszűrését a szervezetből – Dr. Ronan Foley, az ír Maynooth Egyetem vezető szakértője szerint ezek a meztelen szaunázások gyakran pusztán placebo hatással bírtak.

„Nagyon ésszerű lenne azt feltételezni, hogy a verejtékházi kúra nem mindig és nem minden embernél működött, még az ajánlott körülmények között sem, tehát ebben az értelemben sosem volt csodaszer” – mondta Foley.

Ennek ellenére Írország elszigetelt táján, ahol a modern orvosi létesítmények kevéssé voltak elterjedtek, a verejtékházak nagyjából 300 évig maradtak népszerűek. Foley elmondta, hogy általában reuma, ízületi gyulladás, láz és légúti megbetegedések kezelésére használták őket. Leginkább olyan vidéki területeken, mint Leitrim, ahol az Írországban azonosított izzasztóházak több mint egyharmada található. Összehasonlításképpen, nagyon kevesen találhatók Dublin, Cork és Limerick városok közelében, amelyek sokkal kifinomultabb egészségügyi szolgáltatásokat nyújtottak, mint Leitrim, egészen az elmúlt évtizedekig.

Hogyan használták őket?

A verejtékházak használata nincs jól dokumentálva. De sok leitrimi családnak évszázadokra visszanyúló ősi gyökerei vannak, és Írország erős szájhagyományának köszönhetően sok verejtékházi mítosz maradt fenn. Harte elmondta, hogy néhány leitrimi lakos, akivel interjút készített, úgy gondolja, hogy a verejtékházakat nem csak betegségek kezelésére használják. Egyes történetek szerint, amelyeket hallott, a verejtékházak rögtönzött lepárlóüzemek voltak, amelyekkel megkerülték Írország hosszú távú tilalmát a “poitin”, egyfajta alkoholos ital lepárlására.

Egy másik népszerű történetben kábítószerrel fűtött hallucinációs foglalkozásokat rendeztek a kőrakásokban, amelyek célja a kelta istenekkel való kapcsolatteremtés volt. Harte nem ad nagy hitelt ezeknek a narratíváknak, és nem talált bizonyítékot ezek alátámasztására. De mivel olyan keveset tudnak a verejtékházakról, hozzátette, hogy kizárni sem lehet őket. A kutatók abban reménykednek, hogy munkájuk során többet tudhatnak majd meg a verejtékházak használatáról, és azok – egyelőre szintén ismeretlen – eredetéről is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást