Magyar kézműves péksütemények mexikói csavarral – interjú a Tortuga és Pohánka tulajdonosával

Magyar kézműves péksütemények mexikói csavarral – interjú a Tortuga és Pohánka tulajdonosával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Magyar kézműves péksütemények mexikói csavarral – interjú a Tortuga és Pohánka tulajdonosával

Karen tanárként kezdte a pályafutását, de mindig is tudta, hogy szeretne egy saját pékséget. Amikor Magyarországra költözött, annyira megszerette az országot, úgy döntött, hogy itt telepedik le, és megvalósítja az álmát.

Az eredmény egy csodálatos kézműves pékség lett, ami természetes alapanyagokból, kovásszal készült, minőségi alapanyagokból álló magyar és mexikói péksütemények széles választékával várja a vásárlóit.

Mi az eredeti szakmád, és honnan ered a sütés iránti szereteted?

Eredetileg tanár a szakmám. Még gyermekkoromban kezdtem el sütni. A nővéreimmel folyamatosan költöztünk, és volt, hogy felnőttek nélkül laktunk. Kellett valami könnyen megsüthető finomság, ami a tortilla és a kenyér lett. Vizet és lisztet mindig találok, így ezek lettek a vigasztaló ételeim, amik állandó dolgok voltak az életemben.

Tortuga és Pohánka

Mikor és miért döntöttél úgy, hogy Budapesten nyitod meg a pékségedet?

Mindig is az volt az álmom, hogy nyissak egy pékséget. Gyermekkorom óta tudtam, hogy pék szeretnék lenni, de a családomban soha nem tekintették igazi hivatásnak, így tudtam, hogy más munkát kell találnom, és spórolnom kell ahhoz, hogy saját pékséget nyissak. Azt hittem, sokkal tovább fog tartani, de amikor megérkeztem Magyarországra, beleszerettem az országba, és úgy döntöttem, hogy itt telepedek le.

Miért éppen Tortuga és Pohánka lett az üzleted neve?

Azért Tortugának és Pohánkának neveztem el a pékséget, hogy ötvöződjön benne a mexikói és a magyar kultúra. A tortuga spanyolul teknőst jelent, ami a kedvenc állatom. A hosszú élet, a fáradság és a szorgalom jelképe. Azoké, amik szeretném, hogy a pékséget is jellemezzék. A pohánkát akkor hallottam először, amikor Magyarországra érkeztem. Sokan emlegették, és először azt hittem, hogy a búzára utal, de már tudom, hogy ez egy sajátos gabona, a hajdina.

Milyen hagyományosan mexikói péksütemények kaphatóak az üzletben?

A legtöbb embernek a tortilla jut eszébe, ha Mexikóra gondol, de sok édes kenyeret is eszünk odahaza. A leghagyományosabb, és egyben a kedvencem a concha. Ez egy nagyon puha, vaníliás kenyér, ropogós, ízesített kéreggel (nálunk más ízekben is kapható: csokoládés, matcha teás, epres, diós és kókuszos). Készítünk ojo de buey-t is, ami két kis golyó eperlekvárral megtöltve és pirított kókuszba forgatva. 

A másik kedvencem az orejas, ami egy vaníliás leveles tészta. De kapható még cocadas is, ami tulajdonképpen édes tejjel elkevert kókusz csokoládéval leöntve. Ez természetes módon gluténmentes. Egy másik természetesen gluténmentes termék a mexikói flan, ami egészen más, mint a spanyol vagy francia flan. Nagyon krémes és sima, a tetején folyós karamellel. Az egyetlen hozzáadott cukor benne a karamell, de nagyon finom édesség.

Egy másik tipikus sütemény, amit készítünk, a tres leces, vagyis a három tejes sütemény. Ez egy tipikus piskóta, de háromféle tejbe van áztatva: natúr, édesített és párolt tejbe, ami a sütemény elfogyasztása közben kijön belőle. Nagyon frissítő élmény enni, így tökéletes tavaszi-nyári sütemény, bár én egész évben szívesen fogyasztom. Sima vagy krémsajttal és jalapenóval töltött boillost is árulunk, ami egy tipikus mexikói sós kenyér.

Különleges alkalmakra készült kenyereket is sütünk. Ilyen a halottak napi kenyér, amely egész ősszel kapható nálunk. Ez egy puha narancsos kenyér cukorral vagy szezámmaggal. Ezen kívül január 6-a alkalmából szoktunk készíteni Rosca de Reyest, ami egy narancssárga, lime-os kenyér kandírozott gyümölccsel. Ez egész decemberben és januárban kapható nálunk. A nagyobbakba egy babát is szokás elhelyezni, és úgy tartják, hogy egész évre pénzt, szerelmet és élelmet hoz. Mexikói/magyar tekercsek ötvözése is kapható nálunk, mint a jalapenós-sajtos csiga vagy az olívás-aszalt paradicsomos csiga. Ezeken kívül is vannak még más termékeink, hamarosan pedig tortilla és mexikói víz is kapható lesz nálunk.

Tortuga és Pohánka

A magyar péksütemények közül melyeket készíted és fogyasztod a legszívesebben?

Nagyon sok kalácsot eszem. Frissen, pirítva, vagy akár fűszeres sonkás-sajtos szendvicsként is szeretem fogyasztani. Soha nem lehet belőle túl sok. A másik kedvencem a kifli. Nincs olyan napom, hogy ne ennék sonkával és sajttal, vagy szimplán sajttal töltött kiflit. Általában ezek a kiflik a munka közbeni nassolnivalóim.

Honnan szerzed be az alapanyagokat?

A férjem édesanyjának van egy kertje, ahová hétvégenként szoktunk menni, és ott segítünk a gazdálkodásban. A hozzávalóink nagy része onnan származik. Az emberek gyakran kérdezik tőlünk, hogy miért nem vagyunk hétvégén is nyitva, ami főleg azért van, mert a kertben az alapanyagokkal foglalkozunk.

Minden péksütemény az üzletben készül?

Igen, mindent az üzletben készítünk. Hozzám hasonlóan a pékjeim is keményen dolgoznak. Szeretjük, amit csinálunk, és sok pékárut készítünk. Bárki, aki bemegy a pékségbe, maga is láthatja, hogy keményen dolgozunk.

Tortuga és Pohánka

Mely termékek a legnépszerűbbek a kínálatotokban?

Őszintén és szerencsére mindent eladunk, amit megsütünk és elkészítünk. A legtöbb ember, amikor először érkezik a pékségbe, azt választja, amit ismer. A mexikóiak a mexikói, a magyarok pedig a magyar kenyereket kóstolják meg. De amint megtapasztalják, hogy a kenyereink nagyon finomak, más dolgokat is kipróbálnak. Kovászos fél kilós kenyerekből sütjük a legtöbbet. A fehér, a félbarna, a teljes kiőrlésű, a rozs, az alakor, a tönköly, a burgonya, a kamut és a magvas kenyerek mind nagyon népszerűek, és a vásárlóink szerencsére bármelyiket örömmel veszik meg.

A nálatok készült péksütemények egy egészséges, kiegyensúlyozott életmódba is beilleszthetőek?

Igen! Mindent kovászból készítünk. A csigák és a leveles tészták tartalmaznak némi élesztőt, de nagyobb részt azok is kovászosak. A péksüteményeinkből a kovász miatt könnyebben lebomlik a glutén, ami megkönnyíti az emésztést. Sok vásárlónk van, aki korábban már lemondott a péksüteményekről, vagy úgy gondolta, hogy intoleranciája van, de hozzánk mégis szinte minden nap bejön, mert könnyen emészthetőek a termékeink.

Illetve, ahogyan már említettem, a legtöbb alapanyagunk a kertünkből származik. Minden, amit használunk, természetes és valódi alapanyag.

Igazi kakaóbabot, vaníliát, diót, burgonyát, paradicsomot, gyümölcsöt, zöldséget és még sok más hasonló hozzávalót használunk. Szerencsére bármit meg tudunk termeszteni vagy beszerezzük úgy, hogy a termékeinkbe csak minőségi alapanyagok kerüljenek.

Tortuga és Pohánka

Ételérzékenyeknek, speciális diétákat követőknek is kínáltok opciókat?

Igen, van néhány ilyen opciónk. Hétfő szoktunk gluténmentes kenyeret sütni, mert minden más előtt el tudtuk készíteni, és elkerültük a keresztszennyeződést. De sajnos az üzlet, ahol a lisztet vásároltuk hozzá, bezárt. Más természetesen gluténmentes termékünk most is kapható, mint a cocadas vagy a flan. De sajnos nincs elég időnk és helyünk arra, hogy több ételérzékenyek számára is fogyasztható terméket készítsünk.

Ami még fontos, hogy a péksüteményeinkhez csak kevés cukrot használunk. Mivel sok természetes alapanyaggal dolgozunk, mindig igyekszünk a gyümölcsök adta természetes édességet hasznosítani. Például az általunk készített krémes piték tej helyett gyümölcslével és hozzáadott cukor nélkül készülnek, mégis legalább olyan finomak, mint a hagyományosak.

Melyek voltak a számodra legkedvesebb visszajelzések, amelyeket a pékség nyitása óta kaptatok?

Úgy érzem, hogy nekünk vannak a legcsodálatosabb vásárlóink. Nincs olyan nap, hogy valaki ne adna egy pozitív visszajelzést. Azt hiszem, mind közül is a legkedvesebb az, hogy a pékáruink az otthonukra emlékeztetik a vásárlóinkat. Ezt magyaroktól, mexikóiaktól és más országokból érkezőktől is hallottuk már.

Szerintem már az első harapásnál érezhető a szeretet és az odafigyelés, amellyel a péksüteményeink készülnek, és ezt a vásárlóink is értékelik.

Tortuga és Pohánka

Milyen jövőbeli terveid vannak a pékséggel?

Szeretnénk továbbra is erősödni. Csak arra vágyunk, hogy jó minőségű péksüteményekkel kínálhassuk az embereket, elfogadható áron. Soha nem rajongtam azokért a finomságokért, amelyek csak a gazdagok számára megfizethetőek. Éppen ezért szeretném, ha mindenki tudná, hogy nálunk Budapesten, a Wesselényi utca  64. szám alatt finom és megfizethető pékárukat kínálunk.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!