Ilyen a tökéletes tanulósarok – Tanácsok, hogy jobban teljesítsen a gyerek

Ilyen a tökéletes tanulósarok – Tanácsok, hogy jobban teljesítsen a gyerek

Címlap / Otthon / Dekor / Ilyen a tökéletes tanulósarok – Tanácsok, hogy jobban teljesítsen a gyerek

Vannak skandináv országok, ahol azt gondolják, a fejlődéshez nem házit kell írni, hanem meg kell tanulnunk tanulni. Az, hogy milyen környezetben ül neki a gyerek a házi megírásának, tényleg befolyásolhatja az eredményét. Mutatunk néhány ötletet, ha lenne még mit alakítani a tanulósarkon – kicsiknek és kicsit nagyobbaknak egyaránt segíthet.

Mindennek van helye

Ha a falra egy rácsot, táblát, mágnest teszel, rengeteg értékes tárolófelületet hozhatsz létre, miközben az asztallap megmarad a valódi munkára.

Ez azért is nagyon fontos, mert a legjobban tanulni rendezett környezetben lehet.

Ezzel a megoldással pillanatok alatt el lehet pakolni, vagy újból elővenni bármit, amire éppen szükség van.

Minden szem előtt van, mégsem zavaró a káosz, és nem is kell papírhalmokat tologatni az asztalon, hogy legyen hely a könyveknek.

Kilátással motiválva

A tanulósarkokra van néhány általános szabály, és van olyan is, amit a gyerek személyisége határoz meg.

Ha nehezen marad egy helyben, nem biztos, hogy az ablak mellé tett tanulósarok a legjobb választás számára, de ha egy kis motivációra van szüksége, vagy arra, hogy felébredjen az álmatagságból, akkor az ablak elé helyezett asztal beválhat nála.

A természetes fény és a kinti mozgalom motiválóan hathat, természetesen csak egészséges keretek között.

Ha az ablak egy mozgalmas főútvonalra néz, akkor azért nem feltétlenül ez a legjobb megoldás.

Legyen világosság!

Ha a gyereknek nem motivációra vagy extra energiára van szüksége, hanem arra, hogy kicsit lecsendesedjen és tudjon egy dologra figyelni, akkor egy sötétebb háttér előtt jobb eséllyel fog koncentrálni.

Ezek a színek elcsendesítenek és segítik a figyelem összpontosítását.

Ebben az esetben azonban különösen nagy figyelmet kell fordítanod a megfelelő fényforrásokra, legfőképp ősszel és télen, amikor korábban sötétedik.

Ha többen vannak

Ha nem csak egy gyereknek kell kialakítani a tanulósarkot, jól teszed, ha valahogyan elszeparálod egymástól a két kis lurkót a tanulás idejére.

Ha ugyanis a gyerekek látják is egymást, nagyobb eséllyel kezdenek egymással foglalkozni leckeírás helyett.

Amikor tanulni kéne, hirtelen minden más sokkal érdekesebbnek tűnik, akár az is, hogy milyen házit ír a másik, de az is lehet, hogy a testvér figyelme esetleg frusztrálja a tanulásban a másik gyereket.

Az egymással szembe fordított íróasztalok közé tett polc remek tárolófelületet biztosít, és nyugodtabb környezetet is teremt.

Külön olvasósarok

Vannak feladatok, amiket mindenképpen egy íróasztalnál kell elvégezni, de ha már írni nem kell, csak olvasni, akkor egy kényelmes fotel is tökéletesen megfelel.

Ha belefér a keretbe, és egy kis hely is van, akkor érdemes a tanulósarok mellett egy olvasósarkot is kialakítani.

Ha már jó ideje az íróasztal mellett ül a gyerek, akkor segíthet neki a további koncentrálásban, ha egy más típusú feladathoz egy másik helyet választ.

Ráadásul egy extra helyszínnel azt az érzést is keltheted benne, hogy tulajdonképpen már nem is tanul, hiszen nem az íróasztalánál ül, lényegében csak „kikapcsolódik” egy kicsit a kényelmes olvasósarokban.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást