Otthon / Háztartás

Igaz történet: kirabolták a házunkat, a történtek pedig hatalmas tanulsággal szolgáltak

istockphoto

Többszöri ellenőrzés

Ez magától értetődő dolog, de közben mégsem. Egy idő után az emberek nem feltétlenül ellenőrzik, hogy az emeleti hálószoba ablaka zárva van-e vagy sem, hiszen kinek jutna eszébe ott felmászni? De aki akar, az képes lesz rá, sőt, a legkevésbé feltűnő helyeket is megtalálja a bejutásra. A mi esetünkben egész egyszerűen a bejárati ajtót feszítették fel, ami jó tanulság volt arra, hogy mennyire fontos nagyon biztonságos zárat szereltetni rá.

A miénk teljesen egyszerű volt, pillanatok alatt bejutottak… Ha viszont lett volna esetleg egy mozgásérzékelő lámpánk az ajtó közelében, és egy kicsit bonyolultabb zárrendszerünk, talán nem lett volna idejük erre, és inkább visszafordultak volna.

A jó rejtekhely kincset ér

Korábban azt hittem, ha az ágyam alá rejtem a laptopomat, tökéletes biztonságban van. Ma már ezen nevetek, mert gyanítom, hogy ez volt szinte az első dolog, amit megtaláltak. Sőt, olyan helyeken is keresték az értékeinket, amelyeknek létezéséről szinte nem is tudtam (a cipzáros díszpárna belsejében, könyvekben, konyhai gépekben).

Olvastad már?  12 jel, hogy a házad a betörők könnyű célpontjává válhat

A rögzített széf akár jó megoldás is lehet a legfontosabb tárgyak tárolására, nekem ezt a tanácsot adták ismerősök, de nem mindenki engedhet meg magának ekkora kiadást. Épp ezért fontos, hogy találj olyan rejtekhelyet a lakásban, ahol biztosan senki sem fogja keresni a tárgyaidat. Társasjáték dobozában, zárható szekrényben, bárhol, ahol úgy gondolod, hogy nem egyszerű megtalálni vagy kiszedni!

IgorVetushko/depositphotos.com

Riasztók sokasága

Egy jó riasztó rengeteget számíthat. Kis keresgélés után rájöttünk, hogy ma már nem csak a klasszikus változat létezik, ami hangosan vinnyogni kezd, ha valaki megpróbál bemenni kód nélkül, hanem akár olyan is, ami kevésbé feltűnő, de talán még nagyobb eséllyel fogja meg a betörőket.

Például egy, a lakás belsejébe elhelyezhető kis kamera, ami azonnal értesítést küld neked, ha mozgás van a házban, szuper dolog.

Mi ezt választottuk, hiszen árban sem volt magas, viszont annál hasznosabb. Azóta egyszer-kétszer kaptunk értesítést, többnyire egy macska ugrott fel az ablakba vagy ilyesmi, de a kamerán azonnal láttuk, hogy mi a helyzet, és rögtön meg is nyugodtunk.

Olvastad már?  Kegyetlenség, amit műveltek, ennek ellenére sose kapták el őket

Muszáj továbblépni

A filmekben milliószor láttunk már ilyen jeleneteket, ezért nem gondoltuk, hogy a valóság ennyire megvisel minket. De a betörés után még hetekig rettegtünk minden kis zajtól, félve jöttünk haza, és állandóan kértük a szomszédokat, hogy tartsák rajta a szemüket a házunkon.

Időbe telt, mire megtanultuk, hogy ezzel együtt kell élnünk, de nem szabad, hogy az egész életünket szabályozza.

Teljesen elvette a szabadságunkat az, hogy folyton a házat ellenőrizgettük, és valaki mindig otthon ült, ez viszont nem egészséges. Több évbe is beletelt, de ma már úgy érzem, mind továbbléptünk a történteken, egész egyszerűen azért, mert muszáj volt.

Egy betörés traumatikus élmény, és ahogy Klaudia története is bizonyítja, az emberek ilyenkor egyenesen rettegnek attól, hogy ismét áldozatául esnek neki, ezért a biztonság még nagyobb szerepet kap náluk. Ez utóbbi a megelőzésben óriási szerepet játszik, ezért annak is fontos lenne még nagyobb figyelmet fordítani rá, aki sosem tapasztalta meg ezt a negatív élményt. Ha már csak egyet is megfogadsz olvasónk javaslatai közül, nagyobb biztonságban tudhatod az otthonodat!

Oldalak: 1 2