12 árulkodó jel, hogy a házad a betörők könnyű célpontjává válhat

12 árulkodó jel, hogy a házad a betörők könnyű célpontjává válhat

Címlap / Otthon / Háztartás / 12 árulkodó jel, hogy a házad a betörők könnyű célpontjává válhat

A bejárati ajtó

Az egyik legnyilvánvalóbb, hogy ha régi, nem biztonsági ajtóról van szó, akkor azon sokkal könnyebb a bejutás. És mivel a betörők mindig a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldásokat keresik, ha nem elég biztonságos az ajtód, vagy gyakran nyitva hagyod, előbb-utóbb lehet, hogy eltűnik néhány dolog a házból. Ha megteheted, mindenképp cseréld le egy újabb, egyetlen darab fából vagy fémből álló darabra.  

A szemetesed

Sokan nem gondolják, de a szemetesük is árulkodó jeleket tartalmazhat a betörők számára. Például, ha most vettél egy új tv-t vagy játékkonzolt, a dobozt pedig nem rejted jól el, vagy a kuka mellé teszed, máris megmutatod, hogy az otthonodban milyen értékek találhatóak. Érdemes ebben az esetben mindig apróbb darabokban kidobnod a dobozt.

Az utca

Ahol jó a közvilágítás és mindenhol körbe vagy véve szomszédokkal, ott kisebb az esély arra, hogy éppen hozzád törnek be. Viszont az olyan telkeken, ahol alig világít valami, esetleg nem vesznek körbe minden oldalról házak, már nagyobb az esélye a betöréseknek. Éppen ezért érdemes ilyenkor riasztót felszereltetned, de a mozgásérzékelős lámpa és a biztos kerítés is plusz védelmet nyújthat a betörőkkel szemben.

Jordan M. Lomibao/unsplash.com

Az autód

Gyakran a kocsit egyszerűbb feltörni, mint a házba bejutni, de az autóban elöl hagyott iratok (amiken bárki megnézheti, hogy hol laksz) is árulkodóak lehetnek. Soha ne tarts ilyen iratokat a kocsiban és minden értékedet vidd be magaddal, még akkor is, ha csak 5 percre szaladsz be valahova.

Az ablakok

Ha valaki nem jut be az ajtón, az megpróbálja az ablakon – legalábbis a betörők biztosan. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy ezeket bezárd, amikor nem figyelsz. Esetleg egy riasztót is beszereltetsz, ami jelzi, ha valami mozgás történik a nyílászárók környékén.

A szomszédaid

Több szempontból is érdemes jóban lenni a körülötted élőkkel, az egyik pedig az, hogy sokat segíthetnek a betörések megelőzésében. Ha például elutazol, kérd meg őket, hogy figyeljenek a házra (cserébe persze te is tedd meg ezt fordított esetben). Lehet, hogy pont a minden lében kanál néni lesz az, aki megszabadít egy halom problémától, mert egyből kihívta a rendőröket, amikor kétes alakokat látott a házad környékén.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást