Ha mélyhangú a kutyád, nem törnek be hozzád! 12 dolog, ami könnyű célponttá teszi a házad

Ha mélyhangú a kutyád, nem törnek be hozzád! 12 dolog, ami könnyű célponttá teszi a házad

Címlap / Otthon / Háztartás / Ha mélyhangú a kutyád, nem törnek be hozzád! 12 dolog, ami könnyű célponttá teszi a házad

A nyár elég jó időszak a betörők számára, hiszen sokan utaznak el – még ha most csak belföldön is-, emiatt pedig később hatalmas károkkal szembesülhetsz. Persze ha van nyaralód, vagy vidéki házad, annál is érdemes figyelni, hogy ne lehessen könnyedén bejutni abban az időszakban, amikor nem mész le. Mennyire gondolod betörőbiztosnak az otthonodat? Segítünk, ugyanis összzegyűjtöttük, mik azok a jelek, amik miatt az ingatlanod a betörők könnyű célpontjává válhat.

A bejárati ajtó

Az egyik legnyilvánvalóbb, hogy ha régi, nem biztonsági ajtóról van szó, akkor azon sokkal könnyebb a bejutás. És mivel a betörők mindig a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldásokat keresik, ha nem elég biztonságos az ajtód, vagy gyakran nyitva hagyod, előbb-utóbb lehet, hogy eltűnik néhány dolog a házból. Ha megteheted, mindenképp cseréld le egy újabb, egyetlen darab fából vagy fémből álló darabra.  

A szemetesed

Sokan nem gondolják, de a szemetesük is árulkodó jeleket tartalmazhat a betörők számára. Például, ha most vettél egy új tv-t vagy játékkonzolt, a dobozt pedig nem rejted jól el, vagy a kuka mellé teszed, máris megmutatod, hogy az otthonodban milyen értékek találhatóak. Érdemes ebben az esetben mindig apróbb darabokban kidobnod a dobozt.

Az utca

Ahol jó a közvilágítás és mindenhol körbe vagy véve szomszédokkal, ott kisebb az esély arra, hogy éppen hozzád törnek be. Viszont az olyan telkeken, ahol alig világít valami, esetleg nem vesznek körbe minden oldalról házak, már nagyobb az esélye a betöréseknek. Éppen ezért érdemes ilyenkor riasztót felszereltetned, de a mozgásérzékelős lámpa és a biztos kerítés is plusz védelmet nyújthat a betörőkkel szemben.

Jordan M. Lomibao/unsplash.com

Az autód

Gyakran a kocsit egyszerűbb feltörni, mint a házba bejutni, de az autóban elöl hagyott iratok (amiken bárki megnézheti, hogy hol laksz) is árulkodóak lehetnek. Soha ne tarts ilyen iratokat a kocsiban és minden értékedet vidd be magaddal, még akkor is, ha csak 5 percre szaladsz be valahova.

Az ablakok

Ha valaki nem jut be az ajtón, az megpróbálja az ablakon – legalábbis a betörők biztosan. Éppen ezért fontos odafigyelni arra, hogy ezeket bezárd, amikor nem figyelsz. Esetleg egy riasztót is beszereltetsz, ami jelzi, ha valami mozgás történik a nyílászárók környékén.

A szomszédaid

Több szempontból is érdemes jóban lenni a körülötted élőkkel, az egyik pedig az, hogy sokat segíthetnek a betörések megelőzésében. Ha például elutazol, kérd meg őket, hogy figyeljenek a házra (cserébe persze te is tedd meg ezt fordított esetben). Lehet, hogy pont a minden lében kanál néni lesz az, aki megszabadít egy halom problémától, mert egyből kihívta a rendőröket, amikor kétes alakokat látott a házad környékén.

A közösségi oldalra feltett képeid

Ha nyilvánosak a közösségi oldalakon a profiljaid, azt a betörők nagyon megköszönik, ugyanis látni fogják, hogy mikor utaztál el, ők pedig akkor indulnak majd portyázni. Érdemes az ismerőseid számát is limitálni és kitörölnöd mindenkit, akivel életedben egyszer találkoztál, vagy az ismerősöd ismerőse. A nyaraláson készült fotókat pedig később is kiteheted, amikor hazaértél.

A kerted

A kert több szempontból is árulkodó lehet. Egyrészt, ha bokrokkal, fákkal gazdagon körbe van borítva a ház, akkor a betörőknek könnyebb észrevétlenül besurranniuk, másrészt pedig ha rendben van tartva, akkor valószínűleg minden apró részletre odafigyelsz – így nehezebb viszont ellopni bármit is. Érdemes lenyírod a sövényt – még ha ez azzal is jár, hogy a szomszédokhoz kicsit közelebb kerülsz.

A kilincsed, zárad

A betörők nagyjából 10 perc alatt ki-, és besurrannak, ha nem megfelelő a zárad. Ha viszont egy percnél többet kell a zárral pepecselni, akkor inkább más célpontot keresnek. A legjobb, ha mindenhol a lehető legbiztosabb zárakat választod – a hátsó ajtókra is válassz biztonságos ajtót.

Marie Lemaistre/pexels.com

A kinti fényfüzérek

Nem is gondolnád, pedig a kinti fényfüzérek is képesek lehetnek arra, hogy megelőzzenek egy betörést. Ennek pedig az a triviális oka, hogy ha este is van fény a házad környékén, akkor kisebb eséllyel fognak betörni, ugyanis könnyebb rajtakapni a tolvajt.

A postaládád

Lehet, hogy nem üríted rendszeresen, pedig érdemes lenne, hiszen a teletömött postaláda arra utal, hogy éppen nem vagy otthon, ezért könnyű célponttá válhat az otthonod.

A kutyád

Érdekes, de egy 86 betörését elítélt rabbal végzett kutatás szerint ha a kutyád hangja olyan, mintha nagy lenne az állat, akkor nem is próbálkoznak ezzel a tolvajok. Hasonló a helyzet az ugatós kutyákkal, akik felverik a szomszédságot, ha illetéktelenek mennek be hozzád. Ma már kapni olyan eszközöket, amik kutyaugatást imitálnak, de az is elég lehet, ha kiteszel egy „Rottweiler a házban” táblát – még akkor is, ha nincs kutyád.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!