Dekor / Otthon

Az idei nyár dekorslágere a batikolt otthoni dekoráció, amit otthon is elkészíthetsz!

Az idei nyár dekorslágere a batikolt otthoni dekoráció, amit otthon is elkészíthetsz!

Szinte nincs olyan nő, aki tinédzser évei során nem próbálta volna legalább egy fehér felsőjét feldobni azzal, hogy megpróbálta batikolni. Lehet, hogy akkoriban a végeredmény nem lett olyan szép, mint vártuk, de a batikolásban az a jó, hogy igazán nem lehet elrontani. Olcsó, egyszerű technika, ami mindig izgalmas, hiszen sosem lehet előre tudni, pontosan hogy fog kinézni az anyag, amivel dolgozunk. A batikolásról régen mindenkinek a hippik színpompás ruházata jutott eszébe, de ez a technika ma már sokkal több ennél. A hatvanas évek népszerű mintázata ugyanis újra trendi, ráadásul nemcsak az öltözködésben. Japánul „shibori” a neve annak a kelmefestésnek, ahol az anyag összegyűrésével, csavarásával, összekötésével varázsolunk szebbnél szebb mintákat a textilre. A japánok hagyományosan csak indigó színnel dolgoztak, de ma már mindenki olyan árnyalatokat használ amilyet csak akar, akár egyetlen anyagon belül több tónust is. Az idei év egyik nagy dekor-durranása a batikolt mintázat megjelenése a lakberendezésben, mely egyszerre könnyed és stílusos, sőt, bizonyos tárgyakon kifejezetten elegáns.

Batikolt díszpárna

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető lakásfrissítő nem más, mint pár új díszpárnahuzat.

A batikolás nem nehéz, mindössze textilfesték kell hozzá, egy edény és víz.

A hippi fiatalok annakidején a pólóikat dobták fel ezzel a módszerrel, ami tökéletesen működik a párnahuzatokon is.

 

Díszítsd a falat batikolva

Nemcsak a megszokott lakástextileken jelenhet meg ez a stílusos technika, a falon is jól mutat.

Vegyél egy kopott fehér lepedőt és keltsd új életre faldíszként.

Batikold úgy, hogy a színvilág illeszkedjen az enteriőrhöz és akaszd a falra a kanapé mögé, vagy egyszerűen tedd képkeretbe.

Az is kreatív megoldás, ha tűzőgéppel rögzíted az anyagot egy fa kerethez, így igazán professzionális, drága dekorációnak fog tűnni ez a könnyű, filléres megoldás.

 

Függöny batikolva

Hasonlóan egyszerű, de sikkes újítás, ha fehér függönyeinket dobjuk fel batikolással.

Készíthetsz stílusos ombre mintát is, mindössze annyi a dolgod, hogy a festékes vízbe mártogatod az anyagot, melyet folyamatosan higítasz, így fokozatosan egyre halványabb lesz a szín.

Ennek a technikának a neve már nem tie dye (batikolás) hanem dip dye, azaz mártogatós festés.

 

Batikolt poháralátét

A kerti partik fénypontja lesz a kézzel batikolt, egyedi poháralátét.

Még a hűsítő koktélok is jobban fognak esni, ha a vendégek ilyen szép tartókra tehetik le a poharaikat.

Egy kis festék és minimális kézügyesség szükségeltetik csak hozzá.

 

Shibori ágynemű

A bonyolultabb motívumok remekül érvényesülnek a nagyobb felületeken mint például egy takaró huzata, de a párna, sőt, a lepedő is lehet batikolt!

Használd a fantáziád és egy ágyneműhuzat garnitúrán belül használj többféle mintát, de ugyanazt a színívilágot, hogy egységes maradjon az összhatás.

Ha különböző színárnyalatokat használsz, de a minta ugyanolyan, szintén izgalmas lesz a hangulata.

 

A bútorok sem maradnak ki a batikolásból!

Egy batikolt huzat szó szerint új ruhába öltözteti a bútorokat.

Legyen szó akár a kanapéról, egy fotelről vagy a lábtartó puffról, mindegyik ülőalkalmatosságnak remekül fog állni egy friss, jópofa minta.

A shibori bármilyen lakberendezési stílusban szépen tud érvényesülni: ha csak egyetlen színt használsz fehér alapon és egy egyszerű mintát, akkor a visszafogott skandináv, sőt minimál stílusba is illik, ha gazdag motívumokkal és több, élénk színnel dolgozol, akkor a bohó enteriőr méltó éke lehet a batikolt bútorhuzat.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást