A mai gyerekek akár 50% eséllyel is megélhetik a 100 évet

A mai gyerekek akár 50% eséllyel is megélhetik a 100 évet

Címlap / Életmód / Egészség / A mai gyerekek akár 50% eséllyel is megélhetik a 100 évet

Utóbbiaknak azonban, tehát a természetes halálokoknak a bekövetkezése lehet valószínű, vagy kevésbé valószínű egy korábbi vagy későbbi időpontban.

Megbecsülhető, meddig fogunk élni

Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy számos tényezőt figyelembe véve megbecsülhető születéskor egy ember adott, várható élettartama, de azt is, hogy tehetünk azért, hogy az életünk minél hosszabb legyen – illetve, hogy a hosszú életre minél nagyobb legyen az esélyünk. Azt, hogy ki milyen hosszú életet élhet, természetesen az egyedi génállományon túl az életmód is befolyásolja, de még rajtunk kívül álló tényezők is nagyon fontos szerepet játszanak a képletben: milyen a levegő ott, ahol élünk? Milyen a klíma? Milyen az orvosi ellátás? Jellemző-e a kultúránkra a prevenció, vagy csak akkor megyünk orvoshoz, amikor már vinni kell?

Egyes becslések szerint már megszülettek azok a gyerekek, akik akár a 120 éves kort is megélhetik, sőt a mostani gyerekeknek akár a fele is elérheti a 100 éves kort.

A születéskor várható élettartam világátlaga 2010-ben 67,2 év volt, de természetesen ez területenként nagyon eltérő lehet, sőt még a nők és a férfiak várható élettartama között is van különbség.

Az, hogy átlagosan hány évig élünk, csak az utóbbi néhány évtizedben is drámaian emelkedett: még a korai 20. századi Nagy-Britanniában is 31 év megélésére számíthatott egy újszülött, ma pedig egyes becslések szerint már megszülettek azok a gyerekek, akik akár a 120 éves kort is megélhetik, sőt a mostani gyerekeknek akár a fele is elérheti a 100 éves kort.

A legmagasabb várható élettartama a világon egyébként az Andorrában élő nőknek van (86,62 év), a legalacsonyabbra pedig a Mozambikban számíthatnak (nők és férfiak egyaránt 40,4).

Hogyan tehetjük hosszabbá az életünket?

A modern technológiának, az orvoslásnak és a higiénia elterjedésének hála a mai gyerekek már sokkal hosszabb életre számíthatnak, de mik azok a döntések, amelyek ténylegesen befolyásolhatják, hogy valaki megéri-e ezt az átlagot, vagy esetleg jóval tovább is él annál? Lynda Gratton és Andrew Scott könyve, a The 100 -Year Life: Living and Working in an Age of Longevity ezt a kérdést járja körül.

A szerzők szerint az élettartamunkat olyan tényezők is befolyásolják, mint például a karrierválasztás, az egészségügyi előre tervezés, de a fizikai jólét mellett ugyanolyan fontos például a mentális egészség karbantartása, sőt a baráti kör minősége is.

A magyaroknak van még hova fejlődni

2012-es adatok szerint Magyarországon a nők várható élettartama 78,7, míg a férfiaké 71,6 év. Érdekes, hogy a várható élettartam a ’60-as évek közepétől körülbelül a ’90-es évek elejéig többé-kevésbé stagnált, illetve a férfiak esetében még vissza is esett valamennyit, majd ismét növekedni kezdett. De nézzük, mi is az, amit valójában tehetsz azért, hogy hosszabb és egészségesebb életet élj, illetve, hogy a gyerekeid azt éljenek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást