Honnan erednek a félelmeink és fóbiáink? – Ez az új kutatás megválaszolja!

Honnan erednek a félelmeink és fóbiáink? – Ez az új kutatás megválaszolja!

Címlap / Életmód / Egészség / Honnan erednek a félelmeink és fóbiáink? – Ez az új kutatás megválaszolja!

Mindenkinek vannak félelmei és fóbiái: nem létezik a világon olyan ember, aki ne rettegne valamitől. Felmérések alapján négy nagyobb csoportot szoktak megkülönböztetni a félelmet kiváltó okok tekintetében – ezek lehetnek bizonyos állatok (pókok, kígyók), természeti jelenségek (magasság, villámlás), sérülések vagy különböző élethelyzetek. De vajon mitől függnek ezek a fóbiáink, és hogyan alakulnak ki bennünk?

Öröklött félelmek

Már számos szakemberben felmerült a kérdés: vajon a félelmeinkről a múltbeli tapasztalataink tehetnek, vagy sokkal inkább függenek a génektől, amiket örököltünk?

Nemrég több mint 4000 kutatást hasonlítottak össze, melynek köszönhetően némileg választ kaphatunk erre a kérdésre. Az eredmények ugyanis bebizonyították, hogy például az állatokkal kapcsolatos félelmeink esetén 45%-ban a szüleinktől örökölt gének játszanak szerepet, a különböző sérülésekhez kötődő fóbiáknál pedig 41% volt ez az arány.

Csakhogy ez az információ még önmagában kevés a pontos válaszhoz, így egy kicsit továbbmentek a vizsgálatokkal.

Gyermekkori tapasztalatok

A felmérés ugyanis azt is bebizonyította, hogy nagyon sokat számítanak ezen félelmek kialakulásában a gyermekkori tapasztalatok.

Ha például megharapott egy kutya kiskorodban, nagy a valószínűsége, hogy felnőttként fóbia alakul ki benned ezekkel az állatokkal szemben. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az éjszaka közepén felébredtél egy nagy viharra, és ez nagyobb félelmet váltott ki belőled – előfordulhat, hogy emiatt felnőttként is tartasz a villámlásoktól.

De vajon mitől függ, hogy egyeseknél kiváltják ezek a tapasztalatok a fóbiát, míg másoknál nem?

Eltérő vonások?

Leginkább a testvéreknél vehetőek észre ezek a különbségek, akik 50%-ban ugyanazokat a géneket örökölték szüleiktől (ez alól persze kivételnek számítanak az egypetéjű ikrek).

Képzeld csak el, hogy az egyik gyermek felmászott kiskorában egy fára, ahonnan leesett és megütötte magát. Azóta meg sem közelíti a magas helyeket. Míg ott van a testvére, aki többször is megsérült fára mászás közben, mégis újra meg újra megpróbálkozik vele.

Ezek után nem csoda, ha felmerül benned is a kérdés: vajon miért van az, hogy az egyik testvérnél kialakul a fóbia, míg a másiknál nyoma sincs a rettegésnek?

Félelmekre való hajlam

Számos kutató szerint ebben fontos szerepet játszik, hogy az adott személy mennyire hajlamos a fóbiákra – ami bizonyos mértékben a szülőktől öröklött géneken is múlik.

Ez tehet leginkább arról, hogy egyesek számára komolyabb megrázkódtatást jelent egy sérülés vagy egy rossz élmény, míg mások szinte teljesen képesek megfeledkezni róla. Akárhogy is, a jó hír az, hogy manapság kezelésekkel a nagyobb félelmeket is lehet csökkenteni.

Ha esetleg neked is van olyan fóbiád, ami megkeseríti a mindennapjaidat, nyugodtan keress fel egy szakembert, felmérések szerint ugyanis az emberek 90%-a már egyetlen terápia után érzi a változást!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást