Hogyan viseljük a csíkos ruhadarabokat?

Hogyan viseljük a csíkos ruhadarabokat?

Címlap / Stílus / Divat / Hogyan viseljük a csíkos ruhadarabokat?

A csíkok néhány éve a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kapnak a divatban, és ez a trend megmarad idén is, sőt ha lehet, a csíkok az eddiginél is erőteljesebben képviseltetik magukat. Lássunk néhány alapszabályt a viselésére!

Keresztbe csíkok kövérítenek?

Már kislánykorunkban megtanultuk, hogy a függőleges csíkok karcsúsítanak, míg a keresztbe csíkok szélesítenek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nagyobb mérettel rendelkező nőknek kerülniük kellene például a keresztbe csíkozást, sőt sokszor éppen az ő alkatukat lehet a legjobban hangsúlyozni néhány jól megválasztott, csíkos ruhadarabbal.
Ha ugyanis a csíkok lefelé sötétednek vagy sűrűsödnek, az kiemeli a teltkarcsúak derekát, és látványosan hangsúlyozza a melleket. Ez a hatás hozzájárul a homokóra alkathoz való közelítéshez, és segít abban is, hogy az előnytelen testrészekről a vonzó, nőies testtájékok kerüljenek a figyelem központjába.

Kép forrása: Esprit

Csíkszélesség és a magasságunk

A csíkok szélességét sem árt átgondolni, mivel ez is sokat ronthat, vagy jó esetben javíthat az összképen. Az alapszabály az, hogy minél alacsonyabbak vagyunk, annál kisebb szélességű csíkokat érdemes választanunk. A széles csíkok összenyomják az alacsonyabb nők felsőtestét, így még alacsonyabbnak és egyben aránytalanabbnak is tűnhetünk bennük.
A közepes szélességű csíkok (vagyis a 3-5 centiméteresek) nagyrészt mindenkin jól mutatnak, de az ennél szélesebb vonalakat inkább csak a magasabb nőknek érdemes választaniuk, nekik is leginkább csak a lengébb fazonú felsőkön. Igaz ugyan, hogy minél szélesebb egy csík, annál nagyobbnak mutatja a felületet, de ezt a szabályt az alacsony növésűek körében érdemes figyelmen kívül hagynunk.  

Csíkok a vállaknál?

Nem mindegy, hogy a csíkos felsőkön hol és milyen megosztásban helyezkednek el a csíkok. Ha kicsi a vállunk, bátran választhatjuk a vállban nagy mintás, keresztcsíkos felsőket.
Ha széles a vállunk, akkor kár lenne a csónak nyakú, a nyak és a váll résznél keresztbe csíkozott megoldásokat választanunk, legyenek azok bármennyire is divatosak az utóbbi időben.
Sokkal jobb választás azonban az, ha olyan felsőket keresünk, amelyek vállban szabottak, és a csíkok csak a ruha elején és hátulján jelennek meg, míg a kar és a vállrész egyszínű. Ráadásul érdemes itt a sötétebb színekkel próbálkozni a tökéletes hatás elérése érdekében. Karunk máris vékonyabbnak tűnik majd, vállunk pedig kisebbnek és lekerekítettebbnek.

Kép forrása: Forever21

Csíkok a melleknél

Ha valamit szeretnénk kiemelni a felsőtestünkön, akkor az valószínűleg a mellünk lesz. Minden testalkatra érdemes olyan felsőt választani, amelyik a melleknél világosabb és a sötétebbeket a derékra tartogatni. Ennek az egyik legegyszerűbb megoldása a csíkok, és ahogy már írtuk, egyáltalán nem kell idegenkedni a keresztbe csíkozástól sem, sőt.
A teltebb alakú nőknél igazán szép, nőies hatást érhetünk el vele, főleg akkor, ha ezt finom anyagminőséggel és olyan szabással támogatjuk meg, ami lazán követi az alakot, de nem túl bő és nem is simul rá a testünkre. Kis melleknél pedig tudnunk kell, hogy a csíkok mindig kicsinyítik a melleket, ez alól talán csak a mellben szabott, karcsúsított fazonok jelentenek kivételt, azok is csak akkor, ha a csíkozás függőleges.  

Csíkos nadrágok

Bizonyított tény, hogy bár azt gondolnánk, hogy a hosszában csíkos mintázat a nyerő, valójában a keresztbe csíkozottakkal érjük el azt, hogy optikailag nyújtsa a lábainkat. Ez persze nem jelenti azt, hogy kifejezetten vastag lábakra is ez ajánlott (ott inkább az egyszínű, sötétebb kivitelű, matt hatású színek a megfelelőek), de mindenki másnak érdemes lehet felpróbálni néhány keresztbe csíkos nadrágot, sok kellemes meglepetést fog tartogatni.
A függőlegesen csíkozott nadrágok legnagyobb hátránya pedig az, hogy minden kis hibát kiemelnek a lábakon, különösen a szűkebb fazonok. Amivel nem hibázhatunk, az az oldalt egy sötét, függőleges betéttel ellátott fazon, amely formálja a csípőnket, magasít és karcsúsít is.

Kép forrása: H&M

Csíkos szoknyák

Idén divatban maradnak a tavalyról már jól ismert csíkos pamutszoknyák, gumis derékkal. Ezek általában minik vagy térd fölé érnek és igazán kényelmes és praktikus viseletnek számítanak. Itt is törekedjünk a nadrágokra érvényes szabályok betartására, és részesítsük előnyben az oldalt egy függőleges betéttel kiegészített darabokat, ha kicsit faragni szeretnénk a csípőméretünkből – legalábbis optikailag.
A szoknyák esetében egyébként tényleg érvényes a szabály, miszerint a hosszában csíkos karcsúsít, a keresztbe csíkos pedig szélesít. Az előbbiekből válasszunk az elegánsabb és szupernőies ceruzaszoknyák közül, utóbbit pedig inkább csak akkor próbáljuk ki, ha fiúsabb testalkattal rendelkezünk.

Kép forrása: Mango

Csak óvatosan!

A csíkok használata korántsem olyan egyszerű, mint ahogy néhány évtizede még gondoltuk. Régi szabályok nem érvényesek az esetek nagy többségében, viszont rengeteg újra kell figyelnünk, hogy a megfelelő hatást érhessük el megjelenésünkkel. Arra is érdemes ügyelnünk, hogy a túl vékony és sűrű csíkok vibráló hatást érhetnek el, és a környezetünknek akár kellemetlen is lehet ránk nézni, ezért legyünk óvatosak az ilyen mintájú darabokkal is.
Alapszabály az is, hogy bár a kifutókon kifejezetten gyakran látunk tetőtől talpig csíkokba öltöztetett modelleket, azért nem biztos, hogy az nekünk is jól áll majd. Emellett hogy rabruhára se emlékeztessen a megjelenésünk, ezért lehetőleg csak egy darabnál válasszuk a csíkos megoldást. A hangsúly a próbán van, szánjunk rá időt, hogy elsőre idegennek tűnő darabokat is megpróbáljunk, legyünk óvatosak, és keressük kitartóan azt a csíkos ruhadarabot, ami a legjobban áll nekünk!

Kép forrása: H&M

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást