Néhány éve egy kedves ismerősömtől kaptunk egy hógömböt, ami minden évben előkerül a karácsonyi dobozunkból. Aranyos kis dekoráció, amiről sosem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerűen elkészíthető.
Tedd az üvegbe a desztillált vizet, de fontos, hogy egyelőre ne töltsd színültig az üveget! Jó egy ujjnyi helyet hagyj ki, hiszen még bele kell tenned a glicerint, a műhavat és a dísz is kiszorít némi vizet. A glicerin mennyisége az üveg méretétől és a műhó mennyiségétől is függ, érdemes kísérletezgetned. Egy 250 milliliteres üveghez kb. 2-4 kanál glicerin szükséges. Ha túl sokat teszel bele, akkor összecsomósodhat a műhó, ha viszont túl keveset, nagyon gyorsan leülepszik az aljára.
Ha helyén van a víz és a glicerin is, szórj az elegybe műhavat, vagy csillámport, amit szeretnél lebegni látni a gömbben. Keverd el!
Ha teljesen megszáradt a dísz és elkészült a műhó a vízzel, glicerinnel, már össze is állíthatod a remekművet. Tekerd rá a kupakot az üvegre, de persze óvatos legyél az összeillesztésnél, nehogy lejöjjenek a figurák. Szükség esetén megkenheted pillanatragasztóval is a kupak belsejét, ha tartasz tőle, hogy esetleg szivárogni fog a víz, vagy gyerekeknek szánod a meglepetést.
Ne kezdd el egyből rázni a hógömböt, és ha lehet, ne is fordítsd meg azonnal, kicsit hagyd így állni!
Sokféleképpen felhasználhatod
A pihentetés után ízlésed szerint felhasználhatod a kész hógömböt: adhatod ajándéknak, felteheted a polcra, vagy egy másik dekorációs kompozícióban is felhasználhatod. Ha van kedved, a hógömb külsejét is feldíszítheted különböző technikák segítségével.