Otthon / Hobbi

Izgalmas karácsonyi projekt: így készíts mesés hógömböket!

Izgalmas karácsonyi projekt: így készíts mesés hógömböket!

Azóta már több hógömböt is készítettünk, hiszen ezek a kedves kis mini-világok ajándéknak éppúgy tökéletesek, mint egy nagyobb dekoráció részeként. Ezek után már csak bónusz lehet, hogy a hógömböket kisgyerekekkel is könnyedén elkészítheted!

Amire szükséged lesz

  • Egy jól zárható üveg, pl. befőttesüveg, zárható fűszertartó
  • Műhó
  • Vízálló ragasztó pl. ragasztópisztoly, pillanatragasztó
  • Műanyag figurák
  • Desztillált víz
  • Glicerin
  • További dekorációs kellékek, pl. szalag, ha kívülről is díszítenéd, esetleg festék, csillámpor, flitterek, stb.

Elkészítése

Először is le kell tisztítanod az alapot: ha befőttesüveget választottál, alaposan mosd ki, ne legyen belül ujjlenyomatos. Természetesen a címkéket, festékmaradványokat is távolítsd el. Ha szükséges, fesd át az üveg tetejét és tedd félre száradni.

Amikor a festés megszáradt, ragassz egy vékonyka alapot a tető belsejébe. Ez lehet egy kevés nikecell, hungarocell darab, vagy bármi, ami nem oldódik a vízben. Erre azért van szükség, mert így a dekorációd alapja megemelkedik és szebben mutat majd a gömbben. 

Ha az alappal megvagy, akkor már rá is kerülhet az általad megálmodott dekoráció: bármit használhatsz, amit oda tudsz ragasztani, és amit a víz nem tud feloldani. Ilyenek a kerámiából, üvegből, műanyagból készült díszek. Az összeállításakor vedd figyelembe, hogy a dísznek hosszában és széltében is át kell férnie az üveg száján! 

Ezt követően érdemes elrejteni az alap kilógó részeit. Erre a célra az egyébként is használatos műhavat bátran bevetned: csak nyomj egy kevés ragasztót az alapra, majd szórd rá a reszeléket!

 

Tedd az üvegbe a desztillált vizet, de fontos, hogy egyelőre ne töltsd színültig az üveget! Jó egy ujjnyi helyet hagyj ki, hiszen még bele kell tenned a glicerint, a műhavat és a dísz is kiszorít némi vizet. A glicerin mennyisége az üveg méretétől és a műhó mennyiségétől is függ, érdemes kísérletezgetned. Egy 250 milliliteres üveghez kb. 2-4 kanál glicerin szükséges. Ha túl sokat teszel bele, akkor összecsomósodhat a műhó, ha viszont túl keveset, nagyon gyorsan leülepszik az aljára. 

Ha helyén van a víz és a glicerin is, szórj az elegybe műhavat, vagy csillámport, amit szeretnél lebegni látni a gömbben. Keverd el!

Ha teljesen megszáradt a dísz és elkészült a műhó a vízzel, glicerinnel, már össze is állíthatod a remekművet. Tekerd rá a kupakot az üvegre, de persze óvatos legyél az összeillesztésnél, nehogy lejöjjenek a figurák. Szükség esetén megkenheted pillanatragasztóval is a kupak belsejét, ha tartasz tőle, hogy esetleg szivárogni fog a víz, vagy gyerekeknek szánod a meglepetést. 

Ne kezdd el egyből rázni a hógömböt, és ha lehet, ne is fordítsd meg azonnal, kicsit hagyd így állni!

 

 

Sokféleképpen felhasználhatod

A pihentetés után ízlésed szerint felhasználhatod a kész hógömböt: adhatod ajándéknak, felteheted a polcra, vagy egy másik dekorációs kompozícióban is felhasználhatod. Ha van kedved, a hógömb külsejét is feldíszítheted különböző technikák segítségével.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást