Nem hiszed el, mi van a vitrinben – A világ 4 leghajmeresztőbb múzeuma

Nem hiszed el, mi van a vitrinben – A világ 4 leghajmeresztőbb múzeuma

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nem hiszed el, mi van a vitrinben – A világ 4 leghajmeresztőbb múzeuma

Szigorú szemű teremőr nénik, jellegtelen vitrinek, unalmas leírások – sokaknak ez jut eszébe a múzeumokról, pedig szerencsére ma már itthon is nagyon sok izgalmas, újító jellegű kiállítással találkozhatsz. Arra is van persze példa, hogy a szervezők átesnek a ló túlsó oldalára, és a közönség figyelmének felkeltése érdekében egészen hajmeresztő ötletekkel állnak elő. Erre mutatunk most néhány példát.

Izlandi Péniszmúzeum

Mit is mondhatnánk? Pontosan az, aminek hangzik… A Húsavik városában működő múzeumban nemi szervek – azok közül is a hímek sajátjai – csücsülnek a formalinos üvegekben.

Az azért valamelyest megnyugtató, hogy emberi hímtagot a múzeumban természetesen nem tartanak, az itt megtekinthető falloszok mindegyike valamilyen állaté volt egykoron – de a múzeum még így is visszás érzeteket kelt sokakban.

Azok viszont, akik úgy döntenek, meglátogatják, 200, Izlandon őshonos emlős hímvesszőjét tekinthetik meg, noha a múzeum az utóbbi időben már nem bizonyul ilyen válogatósnak, és a környező országokban honos állatok becsesebb tagjait is bemutatja. Talán rosszmájúság, de el tudunk képzelni egy közös kiállítást a thaiföldi óvszermúzeummal…

Fotó: abc.net.au

Emberi betegségek múzeuma, Sydney

Az emberi kórokat és halálokokat bemutató múzeum, a Museum of Human Disease tudományos és oktatói céllal jött létre, és nem is nehéz belátni, hogy például néhány orvostanhallgatónak, de akár történésznek, antropológusnak is hasznos lehet egy ilyen létesítmény.

Ugyanakkor a különféle nyavalyák leírásait és fotóit, a kezelésükre használt eszközöket és bionikus implantátumokat is bemutató múzeum azért a bizarr jegyekre is alaposan rájátszik, nem is véletlenül – valószínűleg bevételük jelentős részét a furcsaságok iránt érdeklődő turisták adják.

Jó marketingérzékről árulkodik, hogy az élőhalottas filmek és sorozatok sikerét meglovagolva nemrég például egy „Túlélni a zombi apokalipszist” elnevezésű programsorozatuk is volt.

Fotó: neweurasia.net

Szakítások múzeuma, Zágráb

Szakadjunk el egy picit a borzongástól, mert a Museum of Broken Relationships talán nem annyira ijesztő vagy gusztustalan, de attól még tényleg a furcsább múzeumok közé tartozik, és biztosan vannak olyanok is, akiket a kiállított tárgyak kapcsán kiver a víz.

A filmes producer, Olinka Vištica és a szobrász, Dražen Grubišić által alapított múzeumban olyan személyes tárgyakat állítanak ki, amelyeket egy szeretett személy hagyott hátra, mikor távozott az életünkből.

A hátrahagyott hajkefék, elfelejtett nyakkendők vagy akár fél pár zoknik ebben a kontextusban nagyon is szívszaggatóvá válnak, és úgy idézik meg valakinek a hiányát, mint Pilinszky Négysorosában az égve hagyott villany. Nem véletlen, hogy az intézmény 2011-ben Európa leginnovatívabb múzeumaként díjat is kapott.

Fotó: nipponnews.ne

Parazitamúzeum, Japán

Képzelj el négy tudóst, akik egész életüket a paraziták vizsgálatára tették fel.

Nem kétséges, hogy nemes feladatot vállaltak, de nem meglepő, ha végül kicsit homályos lett nekik, mi is az, ami a tudományos körökben talán elfogadott, és mi az, amitől egy normál embert kiver a víz, és megalapították a Parazitamúzeumot, hol máshol, mint Japánban, Tokióban.

A múzeumról mindent elmond, hogy a kijáratnál nemcsak parazitamintás pólókat árulnak, de például ékszerbe foglalt valódi parazitákat is, legnagyobb büszkeségük pedig egy több mint 9 méteres galandféreg, amit egy szerencsétlen nő testéből távolítottak el, aki valószínűleg egy szusi falatozása közben kapta be a parazitát, amit aztán méteres szörnyeteggé nevelgetett magában.

Nem tudjuk elképzelni, kik ennek a múzeumnak a látogatói, mi már ettől az összefoglalótól is libabőrösek lettünk

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!