7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet

7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 7 gyönyörű virág, ami a tányérodra is kerülhet

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. De míg a legtöbben csak az illatukat és a látványukat szeretjük, van, aki attól sem fél, hogy a tányérjára, vagy a poharába kerüljenek a tarka szirmok. Mielőtt legyintve továbblapoznál, gyorsan hozzátesszük, hogy nem valami újfajta úri hóbortról van szó, a virágokat a népi hagyomány régóta ismeri és használja, nem csak különleges ízük, hanem gyógyhatásuk miatt is. Azért a balkonládának nem érdemes rögtön nekiugrani: egyrészt emberi fogyasztásra csak azok a növények alkalmasak, amelyeket nem kezeltek vegyszerrel, másrészt nem is minden virág ehető. Mutatunk néhányat, amivel viszont bátran kísérletezhetsz!

Krizantém (Chrysanthemum)

A krizantém íze jellemzően kissé fanyar, enyhén kesernyés és fűszeres, ellenben nagyon gazdag. 

Aki szereti a különleges ízeket, az akár teát is készíthet belőle, vagy beledobhatja a salátába, de ha számodra ez az íz önmagában túl erős, akkor fűszerezz vele mártásokat vagy lekvárokat, hogy a krizantém éppen csak egy kis pikáns ízt hagyjon maga után.

Hibiszkusz (Hibiscus)

A hibiszkusz az ehető virágok közül talán az egyik legismertebb, hiszen gyakran készítünk belőle teát is.

Finom, édeskés illata és íze nem csak csábítóvá teszi, de a legújabb kutatások szerint a hibiszkusz a keringési panaszok kialakulásának megelőzését is segíti.

Ha nem csak a teádba tennéd, készíthetsz vele limonádét, de bátran használd süteményekbe, gyümölcssalátákba is.

Ibolya (Viola)

A kicsi, lila virágokat az illatuk már messziről elárulja, így az sem meglepő, hogy az ízük is intenzív, karakteres

A selymes, édes, mégis friss ízvilág remekül illeszkedik például könnyű süteményekhez, desszertekhez, izgalmas kombinációt alkot a vaníliával is, de italokba is kerülhet: a limonádét például ízre és látványra is feldobják az ibolyaszirmok.

Levendula (Lavandula)

Az ibolyához hasonlóan a levendula is meghatározó ízzé és illattá válik minden ételben és italban, amibe csak belekerül. 

Az édes íz egy kevés mentolos, rozmaringos hatást hagy maga után, így a töményebb, nehezebb süteményeket is könnyebbé teszi, csokoládéhoz pedig hibátlan választás. 

A levendula emellett jól illik például a mandulához is, de izgalmas kiegészítő lehet a fehérbort tartalmazó ételekhez, italokhoz vagy pohárkrémekhez is. (Recepteket itt találsz.)

Rózsa (Rosa)

A rózsa ízét sok szakkönyv „virágosnak” írja le, ami elsőre talán evidensnek hangzik, de ha belegondolsz, mégis van értelme: ez az illat az, ami talán a legtöbbünknek elsőre eszébe jut, ha virágokra gondolunk. 

A könnyed íz desszertekhez és italokba is remekül illik, a csokoládéhoz, az egzotikusabb gyümölcsökhöz és a mentolhoz, valamint a mandulához is jól illik a rózsa íze. Vigyázz, mert kizárólag a szirmok ehetőek!

Kamilla (Matricaria chamomilla)

A kamillából elsősorban teát készítünk, de bátran dobhatsz néhány szirmot és levelet a salátádba is – rukkolához például kifejezetten jól passzol.

Az íze enyhén édeskés, és akárcsak a tea, a virágok elfogyasztása is nyugtató, lazító, görcsoldó hatással lesz rád.

Közönséges orgona (Syringa vulgaris)

Talán meglepő, de az illatos, lila orgona is az ehető virágok táborába tartozik: a kinyílt virágok könnyen lehúzhatóak a zöld szárról, ezeket használhatod fel italokba, desszertekbe, de salátákba is. 

Az orgonának kicsit citrusos, friss íze van, ezért sokan szívesen készítenek belőle például zselét, de leves vagy szörp is készülhet belőle.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!