Gyereket postázni? 7 dolog, ami régen legálisnak számított

Gyereket postázni? 7 dolog, ami régen legálisnak számított

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Gyereket postázni? 7 dolog, ami régen legálisnak számított

Nem minden dolog számít a kezdetek óta illegálisnak – az alábbiakban olyan dolgok következnek, amelyeket nem is olyan régen még nem tiltott a törvény betűje, ma azonban már szinte elképzelhetetlennek tűnnek.

Gyereket, postán

1913-ban az Egyesül Államok postarendszerének mindössze annyi kikötése volt, hogy a csomagok súlya nem haladhatja meg a az 50 fontot – ez nagyjából 22 és fél kilogramm.
1914. február 19-én ezt egy házaspár maximálisan ki is használta, amikor négy éves lányukat a postakocsival küldték az Idaho állambeli Grangeville-ből a szintén az államon belül található Lewistonba, a nagyszülőkhöz, úgy, hogy 53 centnek megfelelő bélyeget ragasztottak a dzsekijére. Amikor a posta igazgatója értesült az esetről, betiltotta a gyerekek postázását.

Lobotómia

A lobotómia során az emberi agyból eltávolítanak egy darabot, és ez nagyon sokáig nemhogy legális, de bevett gyakorlat volt világszerte mentális betegségek, depresszió, de akár még a hátfájás gyógyítására is.
Egészen a ’70-es évekig a lobotómia legálisnak számított a világ legtöbb országában, ekkor kezdték el szinte mindenhol betiltani, felismerve, hogy az eljárás több kárt csinál, mint hasznot.

Ecstasy

A ma már partidrogként ismert szert az 1900-as évek elején fedezték fel Németországban, és a század második felére Európában és Amerikában is széles körben használták, elsősorban a kábítószer függőség kezelésére – azaz, ezt adták az elvonási tünetektől szenvedő betegeknek.
Egészen az 1980-as évekig használták szabadon az Ecstasy-t, ekkor azonban az orvosi szervek elérték, hogy a kábítószert levegyék a gyógyszerek listájáról.

Házasság egy unokatestvérrel

A házasság az első unokatestvérrel az 1800-as évek végéig Európában és Amerikában is nemcsak legális, de bevett gyakorlat volt, már csak azért is, mert így egy kézben maradhatott a családi vagyon.
Ma már tudjuk, hogy az ilyen közeli rokonok házassága az utódok szempontjából nem igazán szerencsés, mert nagyobb az esélye a génmutációnak. Az Egyesült Államokban egyébként Kansas volt az első állam, ahol betiltották az első unokatestvérek házasságát 1858-ban, de az 50 tagállam közül ma is csak 25-ben számít illegálisnak az ilyen frigy.

Dohányzás – bárhol

Az 1900-as években még gyakorlatilag bárhol, bármikor rágyújthattak az emberek – utcán, boltban, postán, hivatalban, moziban, de még a repülőgépen is.
Még a kilencvenes évek elején sem lepődött meg azon senki, ha az orvos a rendelőjében, rendelési időben rágyújtott egy cigarettára. A dohányzást a repülőgépek járatain egyébként csak a 80-as évek végén kezdték el betiltani a légitársaságok.

Gyermekmunka

A gyerekek foglalkoztatása a gyárakban még az 1900-as évek elején-közepén is bevett gyakorlat volt, nem csak azért, mert a gyerekek kevesebb fizetést kaptak, hanem azért is, mert a gyárak tulajdonosai úgy gondolták, hogy a gyerekeket könnyebb megregulázni, mint a felnőtt dolgozókat.
Ma már munkajogi törvények szabályozzák a munkavállalás alsó életkorát, és a 18 év alattiak foglalkoztatása sem mehet a tanulás rovására.

Vezetni és telefonálni

Ahogyan az lenni szokott, néhány balesetnek be kellett következnie, mire a törvény megszületett. Mivel a mobiltelefon viszonylag új találmány volt, az elterjedésére a törvény lassabban reagált, és sokáig nem is tiltotta, hogy valaki vezetés közben az egyik kezét telefonálásra vagy SMS írásra használja – hiszen, a törvény kidolgozásakor még nem volt mobiltelefon.
Ma már mindkét tevékenység tilos, szerencsére, hiszen sok balesetet megelőzhet ez a szabályozás.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást