A 6 gondolkodó kalap ‒ Rajtad melyik van?

A 6 gondolkodó kalap ‒ Rajtad melyik van?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A 6 gondolkodó kalap ‒ Rajtad melyik van?

Edward de Bono A hat gondolkodó kalap ‒ A párhuzamos gondolkodás szakaszai című könyvének mindenki könyvespolcán ott kellene lennie. A kalap-módszer sok tervezési, kommunikációs és kapcsolati problémát oldott már meg. 

A vitatkozáson alapuló gondolkodásrendszer pontosan annyira kiváló, mint amennyire egy négy kerekű autó bal első kereke önállóan kiváló tud lenni. Semmi baj nincs vele, de az autó működéséhez nem elég.

Különbözőek vagyunk, párhuzamosan gondolkodva mindent másként látunk. Ez azonban összeegyeztethető, a viták lerövidülhetnek, hamarabb eljutunk egy közös döntéshez, ha a dolgok megtárgyalásához mindenki különböző kalapot tesz fel. Lássuk, hogyan!

Fehér kalap

Semleges és objektív. Konkrét tényekkel és adatokkal foglalkozik, mint egy számítógép. A fehér kalapot a megbeszélések, tárgyalások kezdetén és végén szokták használni a résztvevők. Az információról szól, amely széles skálájú: a szilárd tényektől a „lágy” információkig, azaz a véleményekig és az érzésekig terjed, de fehér kalapban mások véleményét és érzéseit rögzítjük, mert ha a sajátunkról beszélnénk, akkor a piros kalapot viselnénk. 

A holland jogrendszer fehér kalapos: az ítélethozatalokhoz mentális térképeket készít. Sok országban viszont csak látszólag fehér a kalap, mert egyoldalú tényekre fektetik a hangsúlyt, és bizonyos információkat elhallgatnak. Leggyakrabban a japánok használják, mivel a japán kultúrában az elfogadáson és a kölcsönös tiszteleten van a hangsúly.

Piros kalap

A piros szín az érzelmi nézőpontot képviseli: dühöt, haragot és érzelmeket mutat. Viselőjét érzelmei, érzései és megérzései irányítják. Az ösztönös megérzés sok korábbi tapasztalaton alapul, de nem mindig helyes. A múlthoz kapcsolódó érzések gyakran félrevezetőek. A piros kalap célja a valódi érzések kifejezése, nem pedig az ítéletalkotás kikényszerítése, ezért nem a megbeszélések végén szokták alkalmazni. 

A japánok az érzéseikről visszafogottan beszélnek: „Gondolkodnom kell rajta”, mondják. Az amerikaiak azonban rögtön közlik az érzéseiket: „Ez pocsék üzlet.” 

Fekete kalap

A leggyakrabban használt kalap. Óvatosabbak és körültekintőbbek vagyunk, amikor viseljük. Ilyenkor könnyebben látjuk egy ötlet gyengeségeit, mint az előnyeit. Ezek előnyös tulajdonságok. A fekete a „túlélés kalapja”. Az állatnak a túlélés érdekében meg kell tanulnia, hogy melyek a mérgező bogyók, és fel kell ismernie a ragadozók közelségére utaló jeleket. 

A nyugati civilizáció alapja, mert a kritikus gondolkodást testesíti meg. Az agy természetes mechanizmusát képviseli, várakozási mintákat alkot. Elképzeljük, hogy milyennek kell a világnak lennie, és ami nem illik bele a sémáinkba, azt elutasítjuk. Vannak, akik túlzásba viszik a használatát, mert mindig megpróbálnak hibát találni valamiben. Ez káros, mert nem vezet el a kreativitáshoz, a szokatlan, de jó megoldásokhoz.  

Sárga kalap

Napfényes és pozitív, az előnyökre összpontosít. A derűlátást, a reményt és a pozitív gondolkodást képviseli. A sárga kalapos gondolkodó arra törekszik, hogy megtalálja, milyen előnyei lehetnek egy javaslatnak, és elképzeli, miként lehetne a javaslatot a gyakorlatba átültetni. 

A sárga kalapot nehezebb viselni, mint a feketét, mert nem tartozik hozzá természetes agyi mechanizmus, mint a feketéhez, amely segít elkerülni a veszélyeket. Pedig ugyanolyan érzékenynek kellene lennünk az értékekre, mint a veszélyre. A sárga kalaphoz kapcsolódó érték-mechanizmust, mivel nincs meg, tudatosan kell kifejlesztenünk magunkban. 

Zöld kalap

A fű, a növényzet, a termékeny növekedés színe. A kreativitást és az új ötleteket jelzi. 

Hasonló a funkciója, mint a sárga kalapnak. De míg a sárga kalap inkább az előkészítésben, a célok és a cselekvési módok kidolgozásában játszik fontos szerepet, addig a zöld kalap megvalósítja a terveket

A jövő vonatkozásában sohasem lehetünk olyan biztosak, mint a múlttal kapcsolatban, tehát találgatnunk kell, mi történhet. Mégis nekivágunk valaminek, mert érdemes. Még ha olyasmit is vizsgálunk, ami már megtörtént, dönthetünk úgy, hogy a pozitív aspektusát nézzük, vagy a múltbeli rosszat pozitív értelmezésben láttatjuk. Vége a bizonytalanságnak, most már tudjuk, hogyan fogunk cselekedni.

Kék kalap

A hűvös szín, az égbolt színe, amely mindent beborít. A kontrollal, a gondolkodási folyamat szervezésével, és a többi kalap hatékony használatával foglalkozik. A gondolkodásról folytatott gondolkodást képviseli. 

Kék kalapban határozzuk meg a napirendet, illetve a többi kalap használatának sorrendjét, a stratégiát. A kék kalap előírhat más gondolkodási folyamatokat, olyanokat is, ahol a kalapokat nem kell használni. Gondoskodik a fegyelem megőrzéséről, és a kalapok használatára vonatkozó szabályokat és azok váltását is a kék kalap jelenti be. A csoport vezetője szokta viselni.

A tervezés elején begyűjti az objektív információkat (fehér), majd értékes javaslatokat kér (sárga), a vélemények alapján stratégiát dolgoz ki a megvalósításhoz (zöld), közben figyelembe veszi a kockázatokat (fekete), valamint az érzelmeket és a segítő megérzéseket (piros) is. Egy munkafolyamat végén tudatja az eredményeket, összegez, határozatot hoz.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást