Gondolatok a szülői kiégésről, tippekkel

Gondolatok a szülői kiégésről, tippekkel

Címlap / Életmód / Család / Gondolatok a szülői kiégésről, tippekkel

A gyerek mellé olyan felnőtt kell, aki képes és hajlandó előítéletektől mentesen foglalkozni vele. Olyan felnőtt, aki komolyan veszi a gyereket és saját magát, ismeri a saját korlátait és lehetőségeit. Akinek nem a saját maga számára és saját szükségletei megvalósításához van szüksége a gyerekre.

Félreértések

Aki képes megbirkózni a feladattal, és nem értelmezi félre a saját szerepét.

A „rossz”, amiről a szülők beszámolnak, sokszor inkább a fantáziájukban él, mint a valóságban: sokszor tévesen értelmezik a gyerekeket, vádolják magukat, félnek.

Korlátozva érzik magukat, amikor a gyerekkel vannak, úgy érzik, áldozatokat kell hozniuk érte, le kell mondaniuk a vágyaikról.

A vágyak mögött azonban a döntésük áll, mégpedig arról, hogy mi a legfontosabb most az életükben. 

Szülői félelmek

A szülői szerep mindenki számára egészen új, noha gyerekkorából vannak emlékei a szüleiről.

Mivel még nem gyakorolták, ezért a kíváncsiság mellett félelem is lehet bennük. Képes leszek rá? Meg fogom tudni csinálni?

Összehasonlíthatják a helyzetüket másokéval, de az övék egyedi, ahogy a gyerekük is más, mint a többi gyerek.

Az a legjobb, ha olyanok vagyunk, amilyenek éppen lenni tudunk, olyan szülő, aki a gyermekünk számára megfelel. 

Lelkesedés, vádaskodás, kiábrándulás

A kiégés egy hosszú kimerülési folyamat eredménye. Sokan szenvednek a túlterheltségtől, de ha a kimerültség állandósul, bekövetkezik a kiégés.

A kiégés első fázisa a lelkesedés, amikor a gyereknevelés fő feladattá válik. Az anya, de akár az apa is, túlzott várakozással néz a szülői életszakasz elé.

A második szakaszban jönnek a vádaskodások.

A szülők kiábrándulnak a gyerekkel eltöltött hétköznapokból, és karakterüktől függően depresszióba esnek vagy agresszívvá válnak. 

Csökkenő teljesítmény, betegségek, kiégés

Ezután következik a teljesítménycsökkenés. A gyereknevelésben mindig új szituációk adódnak, így szinte semmit sem lehet előre tervezni.

A szülők rabszolgának érzik magukat. Az ellaposodás időszakában elveszítik érdeklődésüket a környezetük iránt, és el is magányosodhatnak.

Később pszichoszomatikus reakciók (pl. fertőző betegségek, alvászavarok, keringési problémák) is felléphetnek. Végül bekövetkezik a kiégés: az egzisztenciális magárahagyottság érzése és a fizikai összeomlás

Amikor közeleg a kiégés, a test figyelmeztető jeleket küld. Emelkedik a vérnyomás és gyorsul a pulzus, zavar áll be az emésztési és a szexuális működésben, legyengül az immunrendszer. 

Megnyugtató mondatok

Nem kell minden nap 100 százalékos teljesítményt nyújtani. Nem kizárólag tőled függ a gyereked boldogsága vagy boldogtalansága.

Nem biztos, hogy mások elismeréssel fogják jutalmazni, hogy jó anya vagy jó apa vagy. Ne utasítsd el a segítséget, engedd, hogy más is törődhessen gyermekeddel, vagy befolyással legyen rá.

Nem kell minden percedet a gyermekeddel töltened. Szánj időt magadra, a párodra és a barátokra is, ha szükségét érzed. Kérj segítséget a gyerekfelügyelethez, a háztartási munkához. 

Felhasznált irodalom: Bettina Mähler ‒ Peter Musall: Kimerült szülők ‒ kiút a családi mókuskerékből (Tudatos Lépés Kft., 2006)

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást