Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Magyarországon többségében szeretjük a kürtőskalácsot, a lángost vagy a Jókai bablevest, de legalábbis nem ér minket meglepetésként, ha gyakran szembetalálkozunk velük. Ghánában éppen ennyire természetes, hogy az emberek shitot, egy csípős készítményt/szószt fogyasztanak húsokhoz, halakhoz vagy akár különféle köretekhez is. Afari Karolina és férje pedig elhatározta, hogy Magyarországra is elhozza ezt a finomságot.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Karolina számára ghánai édesapjának köszönhetően természetes volt, hogy bármikor ehet finom shitot. Párja azonban egy alkalommal felhívta rá a figyelmet, hogy idehaza a shito bizony különlegességnek számít, ami aztán a környezetükben egyre többeknek ízlett. Mostanra már saját márkájuk, a Caroline’s shito kínálatával varázsolnak fantasztikus ízeket az asztalokra a számunkra még egyáltalán nem mindennapi, de annál hívogatóbb finomsággal.

Mi adta az ötleted annak idején a vállalkozásotok elindításához?

Az ötlet egy családi ebédnél született meg, amikor a férjemmel, aki akkor még a párom volt, apukámnál voltunk. Apánál az étkezések alap kelléke a shito, ő ugyanis ghánai származású.

Ghánában a shito egy tradicionális étel. Apukám úgy mesélt róla, hogy a diákok és a katonák étele. 

Amikor a diákok a szünetről visszamentek a bentlakásos iskolákba, ahol a családtól távol voltak hónapokat, akkor vittek magukkal egy jó nagy adag shitot, amihez elég volt főzni egy adag rizst, vagy yam gyökereket, és máris készen volt a finom étel, amely az otthon melegét idézte fel. 

A párom alapvetően nem szerette a csípőset, de amikor bemutattam édesapámnak, mint egy bátorságpróbaként megkóstolta és nagyon tetszett neki. Vitt belőle pár barátjának, akik szintén imádták. Azon a bizonyos családi ebéden ezt elmeséltük apának, ezután pedig szó szót követett, és kitaláltuk, hogy miért ne csináljunk ebből egy terméket, amit megismertetünk Magyarországon, ezzel is közelebb hozva ezt a nagyon távoli kultúrát, illetve egy kis szeletét. 

Oldalak: 1 2 3 4

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/4
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!