Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Shito, a ghánai finomság: Karolina elhozta nekünk a szószt, ami minden ételt megkoronáz

Magyarországon többségében szeretjük a kürtőskalácsot, a lángost vagy a Jókai bablevest, de legalábbis nem ér minket meglepetésként, ha gyakran szembetalálkozunk velük. Ghánában éppen ennyire természetes, hogy az emberek shitot, egy csípős készítményt/szószt fogyasztanak húsokhoz, halakhoz vagy akár különféle köretekhez is. Afari Karolina és férje pedig elhatározta, hogy Magyarországra is elhozza ezt a finomságot.

Karolina számára ghánai édesapjának köszönhetően természetes volt, hogy bármikor ehet finom shitot. Párja azonban egy alkalommal felhívta rá a figyelmet, hogy idehaza a shito bizony különlegességnek számít, ami aztán a környezetükben egyre többeknek ízlett. Mostanra már saját márkájuk, a Caroline’s shito kínálatával varázsolnak fantasztikus ízeket az asztalokra a számunkra még egyáltalán nem mindennapi, de annál hívogatóbb finomsággal.

Mi adta az ötleted annak idején a vállalkozásotok elindításához?

Az ötlet egy családi ebédnél született meg, amikor a férjemmel, aki akkor még a párom volt, apukámnál voltunk. Apánál az étkezések alap kelléke a shito, ő ugyanis ghánai származású.

Ghánában a shito egy tradicionális étel. Apukám úgy mesélt róla, hogy a diákok és a katonák étele. 

Amikor a diákok a szünetről visszamentek a bentlakásos iskolákba, ahol a családtól távol voltak hónapokat, akkor vittek magukkal egy jó nagy adag shitot, amihez elég volt főzni egy adag rizst, vagy yam gyökereket, és máris készen volt a finom étel, amely az otthon melegét idézte fel. 

A párom alapvetően nem szerette a csípőset, de amikor bemutattam édesapámnak, mint egy bátorságpróbaként megkóstolta és nagyon tetszett neki. Vitt belőle pár barátjának, akik szintén imádták. Azon a bizonyos családi ebéden ezt elmeséltük apának, ezután pedig szó szót követett, és kitaláltuk, hogy miért ne csináljunk ebből egy terméket, amit megismertetünk Magyarországon, ezzel is közelebb hozva ezt a nagyon távoli kultúrát, illetve egy kis szeletét. 

Fotó: Caroline’s shito

Miben rejlik szerinted a shito különlegessége?

Egyértelműen abban, azon kívül, hogy ilyen itthon nincs, hogy a tejbegrízt leszámítva mindenhez is fogyasztható. Ghánában alapvetően az ételek mellé, eszik, amikor már készen van, de mi minden vásárlónak elmondjuk a férjemmel, hogy próbáljanak főzni is vele. Például egy tojásrántotta elkeverve még sütés előtt egy teáskanál shitoval, hihetetlenül feldobja a világ legegyszerűbb reggelijét is, de a közel-keleti ételeket is fel lehet dobni, mert az ízvilága amúgy is kicsit arra emlékeztet. 

Van olyan vásárlónk, aki nem cifrázza, megkeni vele a pirítós kenyeret és ennyi. Rizzsel nagyon sokan szeretik, de a leveseket, főzelékeket is fel lehet utólag dobni vele. Húsokhoz, halakhoz tökéletes választás. Prémium termékként kategorizáltuk, de pénztárcabarát is, mert egy adag rizst egy kanállal elkeverve finom egytálételt kapunk. Ez így nagyon gyors is, tehát még manager food is lehet, hiszen ha az embernek nincs ideje főzni, akkor is tökéletes választás a shito, mert ízletes, de gyors ételt tudunk készíteni vele.

Fotó: Caroline’s shito

Melyek voltak eddig a legnagyobb kihívások, amelyekkel szembe kellett néznetek?

A legnagyobb kihívás egyértelműen abban rejlik, ami a legnagyobb ereje is a terméknek, hogy nem ismerik itthon, nem tudják, mi ez. Viszont mi nem tudunk mindenhol ott lenni és elmondani, hogy ez micsoda és mivel lehet enni stb. Emiatt az értékesítés nem pörög annyira. 

Ha kimegyünk egy rendezvényre, fesztiválra, piacokra, akkor mindig nagy sikerünk van, őszintén mondhatom, hogy az emberek 80, de akár 90%-a szereti valamelyik terméket a három közül, és akinek ízlik ott, a kóstolás alkalmával, az vásárol is. 

Fotó: Caroline’s shito

Viszont ez a fajta értékesítés nagyon fárasztó és nem túl hatékony, hiszen egyszerre csak egy helyen tudunk lenni, főleg most, hogy megszületett a kislányunk, így csak a férjem tud járni ezekre a helyekre. Egyértelműen a marketingre kell fektetnünk a hangsúlyt, de erre büdzsénk még nincsen, legalábbis olyan büdzsé, ami értelmezhető és eredményt is hozna.

Miért volt fontos számodra, hogy a termékeitekre ne csak egy ghánai különlegességként tekintsenek, ami Magyarországon kapható?

Azért, mert ugyan a shito ghánai különlegesség, de abszolút integrálható bármely ország konyhájába, hiszen rengeteg módon felhasználható, az édes ételeken kívül tényleg mindenhez. Sokan mondják, hogy de ez is csak egy chili szósz, de nem.

Ez nem egy chili szósz, ez shito! Egy vöröshagyma alapú készítmény, amiben van fokhagyma, chilipor és sokféle fűszer és az Original verzióban még van szárított hal és rák is.

Az Original termékünk az apukám saját receptje alapján készül. A Vegan és az Easy Vegan termékeink nem tartalmaznak halat és rákot, ezért vegánok, illetve az Easy Vegan termékünket azoknak ajánljuk, akik nem szeretik a nagyon csípőset.

Melyek a te legszebb shitohoz kötődő emlékeid?

Talán az első Csak a Mentes Fesztivál, amin részt vettünk indulásunk után 1 hónappal. Ott debütáltunk, ha lehet így mondani, és nagyon nagy sikerünk volt. Nagyon meglepődtem, hogy az emberek milyen pozitívan fogadtak, mennyi jókívánságot kaptunk és óriás feltöltődéssel, nagy energiákkal telítődve zártuk a hétvégét. 

Hiába voltunk hulla fáradtak és kellett másnap helytállnunk a főállásunkban, az a hétvége nagyon nagy erőt adott ahhoz, hogy csináljuk, és ad a mai napig, amikor elmegyünk bárhová, mert mindenhol így fogadnak minket. A jövőre nézve pedig bízunk benne, hogy idővel tényleg már szinte mindenhol tudni fogják idehaza, mi az a shito, és sokak konyháját tehetjük vele még változatosabbá.

Fotó: Caroline’s shito

Mi az, ami miatt mindenkinek ajánlanád, hogy más ízekre, kultúrákra is legyenek nyitottak?

Ne ítélj elsőre! Elcsépelt mondatnak tűnhet, de a shito esetében is sokszor bebizonyosodott, hogy nagyon igaz. Sokszor látjuk az embereken, hogy bizonytalanul, néha még kissé zárkózottan hallgatják, hogy mit mesélünk a shitoról, aztán, amikor megkóstolják, még maguk is meglepődnek, hogy tényleg milyen finom.

Van egy család, akik nagyjából az indulásunk óta vásárlóink, és ők mindenhez is ezt eszik, de tényleg. A shito náluk már olyan alap élelmiszer, mint a kenyér vagy a tej. Attól, hogy valamit nem ismerünk, az nem jelenti azt, hogy az rossz. Tehát mindenkit arra buzdítok, hogy legyen nyitott.

Nyitófotó: Caroline’s shito

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!