Magyarországon többségében szeretjük a kürtőskalácsot, a lángost vagy a Jókai bablevest, de legalábbis nem ér minket meglepetésként, ha gyakran szembetalálkozunk velük. Ghánában éppen ennyire természetes, hogy az emberek shitot, egy csípős készítményt/szószt fogyasztanak húsokhoz, halakhoz vagy akár különféle köretekhez is. Afari Karolina és férje pedig elhatározta, hogy Magyarországra is elhozza ezt a finomságot.
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
Karolina számára ghánai édesapjának köszönhetően természetes volt, hogy bármikor ehet finom shitot. Párja azonban egy alkalommal felhívta rá a figyelmet, hogy idehaza a shito bizony különlegességnek számít, ami aztán a környezetükben egyre többeknek ízlett. Mostanra már saját márkájuk, a Caroline’s shito kínálatával varázsolnak fantasztikus ízeket az asztalokra a számunkra még egyáltalán nem mindennapi, de annál hívogatóbb finomsággal.
Mi adta az ötleted annak idején a vállalkozásotok elindításához?
Az ötlet egy családi ebédnél született meg, amikor a férjemmel, aki akkor még a párom volt, apukámnál voltunk. Apánál az étkezések alap kelléke a shito, ő ugyanis ghánai származású.
Ghánában a shito egy tradicionális étel. Apukám úgy mesélt róla, hogy a diákok és a katonák étele.
Amikor a diákok a szünetről visszamentek a bentlakásos iskolákba, ahol a családtól távol voltak hónapokat, akkor vittek magukkal egy jó nagy adag shitot, amihez elég volt főzni egy adag rizst, vagy yam gyökereket, és máris készen volt a finom étel, amely az otthon melegét idézte fel.
A párom alapvetően nem szerette a csípőset, de amikor bemutattam édesapámnak, mint egy bátorságpróbaként megkóstolta és nagyon tetszett neki. Vitt belőle pár barátjának, akik szintén imádták. Azon a bizonyos családi ebéden ezt elmeséltük apának, ezután pedig szó szót követett, és kitaláltuk, hogy miért ne csináljunk ebből egy terméket, amit megismertetünk Magyarországon, ezzel is közelebb hozva ezt a nagyon távoli kultúrát, illetve egy kis szeletét.
A cikk folytatódik, lapozz!