5 jel, hogy fontoskodó anya vagy – Lehet, hogy észre sem veszed?

5 jel, hogy fontoskodó anya vagy – Lehet, hogy észre sem veszed?

Címlap / Életmód / Család / 5 jel, hogy fontoskodó anya vagy – Lehet, hogy észre sem veszed? / 2. oldal

Gyakran dicsekszel a gyerek sikereivel

A fontoskodó anya felnagyítja gyermeke tehetségét, eredményeit és sikerességét, ezzel pedig nem felemeli, hanem elnyomja őt. Természetesen semmi baj nincs azzal, ha büszke vagy rá, de ha állandóan azt hallja, hogy mindenkinek róla áradozol, nem feltétlenül fog nőni az önbizalma, sőt, éppen ellenkezőleg.

A gyerek arra a következtetésre juthat, hogy anyja rátelepszik és csak akkor ismeri el, ha folyamatosan hozza az eredményeket. Vagy esetleg arra gondol, hogy mindegy, mennyire teszi oda magát, úgyis sikeres lesz, főleg akkor, ha minden rossz jegynél kötelezed a tanárt, hogy javítsa ki. Egyik sem egészséges hozzáállás.

Ritkán vagy felszabadult, jókedvű

Mikor érezted úgy utoljára, hogy gondtalanul jól érzed magad és sokat nevetsz? Ha eszedbe sem jut a legutóbbi ilyen alkalom, az árulkodó jel, a fontoskodó anyuka ugyanis nehezen találja magát ilyen vidám helyzetben. Az anyaság nem könnyű, de éppen ezért fontos, hogy a nehéz helyzeteket is kellő könnyedséggel és humorral kezeljük.

Erre a fontoskodó anyukák képtelenek, sőt, akkor sem mutatnak kifejezett örömöt, ha minden jól alakul, például győz a gyerek csapata a sporteseményen. Jellemző rájuk, hogy akkor is aggodalmaskodnak és panaszkodnak, mikor sem anyagi helyzetük, sem társadalmi státuszuk nem indokolja és egészséges, boldog gyermeket nevelnek.

A fontoskodó anyukák legfőbb jellemzői
Dean Mitchell/istockphoto.com

Nem vagy hálás

Az előző pont gondolatmenetét folytatva az állandó panaszkodás azt sugallja, hogy a fontoskodó anyuka nem hálás azért, amije van. Pedig a pszichológusok nem győzik hangsúlyozni, milyen jó hatással van a mentális egészségünkre, ha tudatosan és tudatosan hálát gyakorlunk.

Anyának lenni egyszerre kimerítő, sokat követelő és csodálatos dolog, ezt a nyomást pedig mindenki másképpen kezeli. A jó hír az, hogy sosem késő változtathatni a hozzáállásunkon. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást