Fontos szempontok az alapozód vásárolásánál és használatánál

Fontos szempontok az alapozód vásárolásánál és használatánál

Címlap / Stílus / Arc / Fontos szempontok az alapozód vásárolásánál és használatánál

Az alapozó a sminkünk egyik legfontosabb része. Ha sikerül jól kiválasztanod és megfelelően használnod, akkor egy szempillaspirál társaságában is már csodálatos megjelenést varázsolhatsz magadnak. Ellenkező esetben totálisan elronthatod a sminkedet, és a legkevésbé sem leszel vonzó. Lássuk, milyen tévhitek övezik az alapozó használatot, és mi mindent kell tudnod róla!

„Alapozóra nincs szükségünk”

Csak azok gondolják így, akik nem találták meg az ideális terméket. Tény, egy rossz alapozó könnyen kelthet maszkhatást, művivé teheti a megjelenésedet és az emberek azt feltételezhetik rólad, hogy egyáltalán nem vagy szép, ha ennyi sminkre van szükséged.

Ezzel szemben, a mai modern alapozók gyakorlatilag láthatatlanok, feltéve, hogy szánsz rájuk pénzt, és elsajátítod a felvitelükhöz szükséges ismereteket.

Ezek az új alapozók már hidratálnak, UV-szűrővel védik a bőrt, és vásárolhatsz belőlük vegán, 100%-ban természetes, vagy éppen extra érzékeny bőrre készültet is. Ha mindehhez hozzávesszük a tényt, hogy segítségükkel elrejtheted a bőrhibákat, a karikákat, egyszóval sokkal egységesebb arcbőrt varázsolhatsz magadnak, akkor az említett kijelentés máris megbukott.

Ahogy sose vásárolj

Rossz alapozót sokkal könnyebb venni, mint jót, ezért leginkább a vásárlás során bukik, vagy áll minden. Sose vegyél azért alapozót, mert a barátnődnek, a kedvenc vloggerednek bejött! A márkát még csak-csak megjegyezheted, de ha nem teljesen ugyanolyan a bőrötök, akkor könnyen csalódhatsz.

Számít a bőrtípus, hogy vannak-e szeplőid, pattanásaid, pirosas foltok a bőrödön, vagy éppen milyen árnyalata van az arcodnak.

Apropó, árnyalat! Eszedbe se jusson próba nélkül alapozót venni! Sajnos nem elég az sem, ha a drogériában teszteled, ki kell menned vele a természetes fényre, és lehetőleg viselned is kell néhány órát, hogy megfigyelhesd a tartósságát, vagy éppen azt, miként idomul a bőrödhöz.

Jól látod, ez nem pár perces művelet, de a jó hír az, hogy alapozó típust akár évekre is választhatsz magadnak – tehát csak az első vásárlás hosszadalmas.

 

A megfelelő tónus kiválasztása

Alapvető, mégsem lehet vele eleget foglalkozni. Azt már a többség tudja, mennyire fontos, hogy a saját bőrszínünkhöz eső, lehető leginkább passzoló alapozót vásároljuk meg. Azonban azzal már kevesen foglalkoznak, hogy a bőrszíne mindenkinek változik, télen és nyáron több árnyalatnyi különbség lehet. Ennek érdekében érdemes a megfelelő alapozóból két színt is vásárolni: egyet, ami a nyári, és egyet, ami a téli bőrszínedhez passzol.

Ennek fényében mindig könnyen kikeverheted azt a színt, ami a lehető legjobban passzol az aktuális bőrszínedhez.

Emellett figyelembe kell venned az alapozó saját színét: sárgás, vagy éppen rózsás? Utóbbi a legtöbb embernek ránézésre jobban tetszik, pedig hazánkban az átlagos bőrszín a sárgás-bézses árnyalat, így a nőknek is inkább azok az alapozók állnak jól, amik ezt a tónust képviselik.

Figyelned kell a bőrtípusodra is

Ezen a ponton talán többen elhasalnak, mint a szín kiválasztásánál, hiszen azt sokkal könnyebb észrevenni, hogy az alapozó színe beleolvadt-e a bőrünkbe, vagy éppen rikít rajta. Ezzel szemben sokan azzal sincsenek tisztában, milyen a saját bőrtípusuk, nemhogy azzal, hogy ezen a téren az alapozók is különböznek.

Szerencsére van választék! Vízhiányos, száraz bőrre folyékony, esetleg a habos állagú alapozó, zsíros bőrre ásványi, porított, mattító alapozó való a leginkább. Létezik olajos, és vízbázis alapú alapozó is, ha bizonytalan vagy, az utóbbival nem igazán tudsz melléfogni.

Persze, sok más szempont is közbeszól a választásba, mint pl. milyen erős fedést szeretnél? Minél jelentősebbet, nyilván annál jobban eltávolodsz a természetes sminktől, ám annál kevésbé fognak látszani a bőrhibáid.

Felviteli problémák

Ha megvan a tökéletes alapozó, a dolog nehezén már túl vagy, de azért szót kell ejteni a helyes felvitelről is. Ami biztos, a túl sok sosem jó. Ha sokat kell feltenned az alapozódból, akkor garantált, hogy rossz terméket választottál, és az is, hogy (hiába passzol a szín) borítékolhatod a maszkhatást.

Persze arra ne számíts, hogy az alapozó egyáltalán nem fog látszani, még a legjobb minőség is észrevehető, de azon igenis lehet javítani , mennyire feltűnő sminkünk ezen része. Érthető módon, minél kevésbé, annál jobb. A felvitelre több eszköz is létezik, a legtöbb sminkes úgy véli, a kézzel való felvitel a legrosszabb választás, de ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.

Ami fontos: nem arra való az alapozó, hogy minden hibát elrejts vele. Arra ott van pl. a korrektor, aminek kifejezetten ez a szerepe, és nem az ötödik réteg alapozó lesz az, ami elrejti a pattanásodat.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!