Így fess tojásokat természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam

Így fess tojásokat természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam

Címlap / Otthon / Háztartás / Így fess tojásokat természetes anyagokkal – ahogy a nagymamámtól tanultam

Húsvétkor mindenki tojásfestési lázban ég, ezt a hagyományt sokan akkor is tartjuk, ha locsolót nem várunk, hiszen a festett tojásból nem csak szép dekoráció készül, valahogy még meghámozni és megenni is nagyobb élvezet őket. Ha gyerek van a háznál, akkor a tojásfestés biztosan kihagyhatatlan program, de sokan felnőtt fejjel is szeretünk pepecselni egy kicsit a formás tojásokkal. Igaz, hogy festéket a legtöbb nagyáruházban olcsón lehet kapni, de ha idén kipróbálnál valami mást, vagy tényleg hagyományos húsvétot akarsz, akkor próbáld idén természetes anyagokkal díszíteni a tojáshéjat. Én az alábbi módszereket még a nagymamámtól tanultam el. Lehet, hogy az eredmény nem lesz olyan intenzív, mint a bolti festékkel, de ezek a módszerek nekem mégis kedvesebbek.

Zöld tojáshoz: csalánlevél, spenót, fű

Gyakorlatilag bármilyen zsenge, zöld növény megteszi, de természetesen minél lédúsabb és élénkebb színű a felhasznált anyag, annál szebb lesz a tojás is.

Szedj egy marok friss füvet, spenótot vagy csalánlevelet – utóbbit persze kesztyűben – a kertben, forrázd le őket annyi vízzel, hogy a tálba tett tojásokat teljesen ellepje, és hagyd állni egy fél óráig. Az eredmény szép, halványzöld szín lesz.

Vöröses barnához: hagymahéj

A vöröshagyma héját hántsd le, öntsd fel forró vízzel, és ebben a lében áztasd a tojásokat.

Attól függően, hogy mennyire erős a hagyma, az eredmény sötétebb vagy világosabb árnyalat lehet.

Ha egy kiskanál timsót is adsz a főzethez, akkor az eredmény gyönyörű napsárga lesz, ellenkező esetben a hagymahéj inkább barnás színt ad.

Ha lilahagymát használsz, az eredmény egyértelműen barna lesz.

Ciklámenhez: cékla

Fogj egy darabka céklát, reszeld le, majd öntsd fel forró vízzel, és ebben áztasd a tojásokat.

Ha nincs friss céklád, a céklakonzerv leve is megteszi, de legyél óvatos, mert ha a lé a ruhádra vagy például a konyharuhára csöppen, szinte lehetetlen lesz kimosni.

Ez egy nagyon erős színezőanyag, amit elég csak megmelegíteni, és beletenni a tojásokat, hogy gyönyörű bordós-lilás árnyalatot kapjanak.

Narancssárga: kutyatej

A kutyatej virága szép napsárga színű, de nem erre, hanem a növény gyökerére lesz szükséged, ha narancssárga tojásokat szeretnél.

Húzd ki a növényt a földből, óvatosan ütögesd le a gyökeréről a földet, majd mosd le a megmaradt szennyeződéseket.

Ez után öntsd fel a gyökeret forró vízzel, és ebben áztasd a tojásokat. Az eredmény még erőteljesebb lesz, ha a festéshez használt vízhez néhány kanál pirospaprikát is teszel.

Feketéhez: diólevél

A fekete húsvéti tojás gondolata elsőnek talán kicsit extrémnek tűnik, de ha idén kipróbálnál valami szokatlant, akkor megéri ezzel is kísérletezni.

A fekete festékhez diólevelet kell leforráznod, és abban áztatnod a tojásokat.

Tökéletes feketét ugyan nem, de nagyon sötétbarna színt fogsz kapni, ami még sötétebbé válik, ha olyan tojást használsz, amit előzőleg nagyon erősre főzött kávéban színeztél.

FONTOS! A diólevél mérgező, ezért ezeket a tojásokat csak dekorációnak használd, kifújt tojás héján érdemes kísérletezni, hiszen a diólevéllel színezett főtt tojást már nem lehet elfogyasztani.

Kékes lilához: áfonyalé

Az áfonyalé olyan folyadék, ami tényleg mindent befog, ha próbáltál már porcelántálat elmosni, miután hosszabb ideig állt benne az áfonyás mártás, akkor ezt te is tudod.

Ennek azonban most jó hasznát veheted, hiszen az áfonyalé alig néhány perc áztatás alatt a főtt tojások héját is szép lilára festi.

Plusz néhány tipp a dekorációhoz

A nagymamámtól tanultam, hogy ha a színezőanyaghoz egy kis ecetet is teszel, akkor a szín tartósabb és intenzívebb is lesz.

Szintén tőle lestem el azt a módszert, amivel egyszerűen dekorálhatod a festett tojásokat: mielőtt a tojásokat a színezőanyagba tennéd, gyújts meg egy gyertyát, az olvadt viaszba márts egy gyufaszálat, és azzal rajzolj mintát a tojásra. A viaszos helyeken a festék nem fogja majd be a tojást.

Szép, természetes motívumok lesznek a tojáson, ha az oldalához fogsz egy kisebb levelet vagy virágot, majd szorosan egy nejlonzokniba kötözöd, és így teszed a festékbe. Az elkészült tojásokat érdemes egy darabka szalonnával átdörzsölni, majd hagyni, hogy a zsír rászáradjon. Így a festék később nem fogja be a kezdet, és a tojások is szép fényesek lesznek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást