Egészség / Életmód

Ezért ártalmasak a gyógyszerek és az oltások – Tragikus esetek a múltból

Ezért ártalmasak a gyógyszerek és az oltások – Tragikus esetek a múltból

A világ népessége folyamatos veszélyben volt – talán van is – a fertőzőbetegségek miatt, emellé jön tényezőként az öröklött hajlam. Mára vannak egyéb fegyverink is az oltások és gyógyszerek mellett. Ilyen az egészséges életmód és az alternatív gyógyászat.

Kerülni kellene az ésszerűség határain belül

Egyre több gyógyszerről derül ki, hogy egészségkárosító hatása van, többnyire évtizedekkel később érik be a ,,keserű gyümölcs”, vagy a későbbi generációkra tekintve káros. Ahogy az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a gyógyszer nem csodaszer, hanem egy kényszerű tűzoltás a bajra.
Sokan ezt nem tartják szem előtt, és nyakra-főre szedik a pirulákat, melyek hosszú távú hatása alig kiszámítható.

Előny-kockázat

Minden gyógyszernek van kockázati tényezője. Nem feltétlenül a mellékhatások, és a különböző gyógyszer kombinációk azok, melyek szerint döntenünk kellene. Egyszerűen csak abba kell belegondolni, hogy milyen bonyolult vegyületek ezek, melyeket nem a természet állított elő – ami a legprecízebb, az ember számára nem testidegen.
Komoly kísérletekkel próbálják kiszűrni, bizonyítani azt, hogy adott gyógyszer nem veszélyes, ám a hosszú távú hatásokra nincs százszázalékos bizonyíték.

A Contergan-tragédia

Az 1950-es évek végén sok állapotos nő szedte a reggeli rosszullétek ellen a Contergan nevű gyógyszert. 10 000 gyermek jött világra végtagfejlődési rendellenességgel. Akkor, Németországban csak nagy küzdelmek árán sikerült betiltatni a gyógyszert. Magyarországon is születtek ebben az időben Contergan babák.
Most, ötven évvel később derült fény arra, hogy a Contergan meggátolja a hajszálerek fejlődését. Emiatt születtek végtag nélkül a kisbabák. Ám az is kiderült mára erről a gyógyszerről, hogy az egyik leghatásosabb gyógyszer a lepra ellen.

Az oltás atyja

Edward Jenner volt az oltás atyja, bár diplomáját 15 fontért vette. Az ő nevéhez fűződik a himlő elleni oltás. 1796-ban egy kisfiú sebébe tehénhimlő-váladékot kent, így a gyerek sokkal enyhébben esett át a betegségen, ami védettséget adott neki.
A sors fintora, hogy fiait is beoltotta ugyan ilyen módon, aki ugyan védettek lettek a himlő ellen, de ezen oltás alkalmával megkapták a tüdőbajt (tbc) ami húsz évesen a vesztüket okozta. Angliában, 1853-ban tették kötelezővé a himlőoltást, egy igen súlyos járvány után.

A múlt: higany

1930-tól az oltások tartósítószerében higany van: etilhigany. Közismert, hogy a higany rendkívül mérgező. Az oltásokkal így a megengedett határérték ötvenszerese jutott egy csecsemő szervezetébe, egy oltás alkalmával. A higany a gyermekek agyát támadja elsősorban, mely bizonyítottan viselkedési és fejlődési zavarokat okoz.
Az USA-ban 2001-ben vonták ki a higanyos védőoltásokat a forgalomból. Mára elmondható, hogy Magyarországon sem használnak – kötelező védőoltásként – higanyt tartalmazó oltóanyagot. Az influenza elleni védőoltás még mindig tartalmaz higanyt!

A jelen: alumínium

1926 óta alumíniumot is tesznek bizonyos oltásokba, hogy az immunrendszert hosszantartó válaszra serkentsék. Az alumínium felhalmozódik az agyban, a gerincvelőben, és az idegsejteket károsítja.
Ha valaki öt, egymást követő évben kap influenza elleni védőoltást, 10-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki az Alzheimert-kór. Dr. Hugh Fudenberg immunológus szerint, ezért az oltásban található higany és alumínium a felelős.

A megoldás

Az tény, hogy a védőoltásoknak sok gyerek köszönheti az életét, és azt, hogy nem kell rettegnünk olyan betegségektől, mint a diftéria vagy a szamárköhögés. Ám az is tény, hogy egy-egy védőoltással olyan probléma jár együtt, melynek kimenetelét nem nagyon látjuk.
A megoldás nem az, hogy nem oltatjuk gyerekünket, nem is az, hogy soha nem szedünk gyógyszert, hanem az, ha rákényszerítjük a gyógyszergyárakat arra, hogy ne a költséghatékonyság legyen a fő szempont. Mi vagyunk többen, nélkülünk nem maradhatnának fenn. Éljünk a jogunkkal.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást