Egészség / Életmód

Ezen múlik, hogy vonzod-e a szúnyogokat – Tényleg van, akiket jobban szeretnek

Ezen múlik, hogy vonzod-e a szúnyogokat – Tényleg van, akiket jobban szeretnek

Ültök egy nyári este a teraszon, és miközben mindenki csapkod meg vakaródzik körülötted, te még a szúnyogok zümmögését sem hallod. Vagy éppen ellenkezőleg: a többiek vígan borozgatnak, te meg lassan annyi vért vesztettél, hogy már az ájulás határán vagy. Ismerős? De vajon min múlik, hogy egyes embereket szívesebben szipolyozzák a szúnyogok, mint másokat?

Kiszagolják a jó falatot

Szinte nincs olyan nyári este, ahol a társaságban ne hangozna el valaki szájából, hogy „engem szeretnek a szúnyogok”, és már jönnek is a megfejtések, hogy miért lehet így. Van, aki esküszik rá, hogy fokhagymát kell enni, akkor távol maradnak, mások szerint a vértípusra mennek az ínyenc kis rovarok. Az valóban igaz, hogy a szúnyogok nem mindenkit találnak egyformán étvágygerjesztőnek, de az okok mások.

Ha meg akarjuk érteni, hogy miért válogatnak az emberek között a szúnyogok, nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy ezek a rovarok a szagok alapján követik az embereket. A nőstény szúnyogok különféle érzékszervi információkra hagyatkoznak, amikor arról döntenek, hogy belekóstoljanak-e valakibe. A szén-dioxid, amelyet az emberek kilélegeznek a bőrből származó vegyi anyagokkal együtt olyan „szagcsíkot” hoz létre, amelyet a szúnyogok akár 30 méter távolságra is észlelhetnek – mondja dr. Bart Knols biológus, akinek szakterülete a szúnyogok vizsgálata.

„Minden ember több mint 300 vegyi anyagot bocsát ki a bőrén, és több mint 100-at az általa kilélegzett levegőn keresztül”

– mondja Knols.

Érdekes módon a szúnyogokat az ember által kilélegzett szén-dioxid vonzza a közelünkbe, de amint a közvetlen környezetünkbe kerülnek, elszakadnak ettől, és inkább a szabadon hagyott bőrfelületre irányítják a figyelmüket.

Egy vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy ugyanazok a receptorok, amelyeket a szúnyogok a lélegzet észlelésére használnak, kiszúrják a bőr illatát is, ami megmagyarázza, miért vonzzák a szagosabb tárgyak – például ágynemű, koszos zokni vagy ledobott sportruha – is a szúnyogokat még akkor is, ha értelemszerűen ezek nem lélegeznek.

galitskaya/depositphotos.com

De milyen szagra repülnek rá a szúnyogok?

Azt tehát most már tudjuk, hogy az illatod az, ami meghatározza, hogy mennyire találnak vonzónak a vérszívók, de vajon milyen aromák a csábítóak a számukra?

Az, hogy egy szúnyog milyen illatot tart kívánatosnak, alfajonként eltérhet. A sárgaláz-szúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog például jól reagál a bőrből származó tejsavra. Knols szerint az afrikai maláriaszúnyogok a zsírsavak keverékére jönnek izgalomba. A leheletedből és a bőrödből származó egyes vegyületek és illatok keveréke tehát meghatározza, hogy mekkora szúnyogmágnes vagy egy adott szúnyogfajta számára.

Az, hogy a te illatod milyen, csak részben múlik rajtad: befolyásolja a genetikai felépítésed, az egészséged, az étrended, a bőröd pH-ja, de igen nagy részben a bőrödön élő mikroorganizmusok is.

Sőt, Knols szerint a bőrünkön lévő baktériumok, amelyek lebontják a pórusokból kikerülő vegyületeket azok, amelyek leginkább vonzzák a szúnyogokat, akik így tulajdonképpen nem is téged, hanem a rajtad élő baktériumokat találják vonzónak vagy taszítónak.

A rossz hír az, hogy ezeket a dolgokat csak minimálisan tudjuk befolyásolni, és Knols szerint sem a fokhagyma, sem a B-vitamin hatását nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Az egyedi illatunkat a rajtunk élő baktériumok fajtája és sűrűsége határozza meg, ezt pedig jelentősebben befolyásolni nem tudjuk, legfeljebb egy jó szúnyogriasztó spray használatával.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást