Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Ezek Magyarország legkisebb települései: jártál már valamelyiken? / 2. oldal

Gagyapáti

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Encsi járásban foglal el 3,23 négyzetkilométernyi területen ez a parányi település, melynek mindössze 10 állandó lakosa van. A Cserhát dombvidékén fekvő zsákfalut a krónikák először 1256-ban említik. A település az Aba nemzetség, illetve a nemzetségi Sármonostor birtoka volt. Tornakápolna mellett Gagyapáti is szerepel azon a rövid listán, amelyen azok a települések kaptak helyet, ahol a 2002 és 2006 között egyetlen bűncselekményt sem követtek el.

Iborfia

A törpefalu Zala-megyében, a zalaegerszegi járásban található, de tényleg csak az találja meg, aki keresi, hiszen mindössze 2,59 négyzetkilométer foglal el, állandó lakosainak száma pedig a 2014-es KSH adatok szerint 8, a 2015-ös adatok szerint 11 fő. A középkor óta létező település lakossága az elmúlt száz évben erősen megfogyatkozott, az elköltözőket a jellegzetes, dimbes-dombos zalai vidék sem tartotta itt, a maradók pedig lassan elöregedtek. A településen ma nincs posta vagy üzlethelyiség, mobilboltok járművei látják el az itt maradt lakókat.

Aki idelátogat, azt a minitelepülés nyugati részén álló horgásztó vonzhatja, de ha erre visz az utatok, érdemes megnézni a köztemetőben álló, három 150 év körüli kislevelű hársot. Az egyik matuzsálem fa törzsét 2015-ben 425 centiméteresnek mérték!

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást