Kenyér és sajt
Egy grillezett sajtos szendvicsnek nehéz ellenállni, de rossz hatással van a gyomorra, mivel a fehérjék és a keményítők másképpen kerülnek emésztésre. Együttes fogyasztásnál a gyomornak „ki kell választania”, hogy melyiket eméssze, és gyakran a keményítők maradnak hátra. Az emésztetlen keményítőtartalmú étel erjedésen megy keresztül, és extrém esetben ételmérgezéshez is vezethet.
Paradicsomos tészta sajttal
Általános dolog a paradicsomos ételekre sajtot szórni, de az erősen savas paradicsom nem jó kombináció semmilyen keményítőtartalmú szénhidráttal, így a tésztával sem. Minden savas étel gátolja annak a lúgos enzimnek a termelését, amely a keményítő emésztéséhez szükséges. A tésztát variáld inkább pestóval vagy apróra vágott és párolt grillzöldségekkel.
Hamburger és sült krumpli
Van, aki el sem tudja képzelni, hogy másként fogyassza, mégis érdemes külön enni ezt a két népszerű ételt. A burger és a sült burgonya is masszív transzzsírforrás, és a dupla mennyiség már nagyon rossz hatással van a vér koleszterin- és cukorszintjére. Ezt az emésztési folyamat is megsínyli, mert ilyenkor érezzük a feszülő teltségérzetet és hasi diszkomfortot.
Gyümölcsöt étkezés után
A dietetikusok már régóta tudják, hogy a gyümölcs nem reagál jól más élelmiszerekre. Ennek az az oka, hogy a gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz, amelyek nem igényelnek emésztést, így nem maradnak sokáig a gyomorban. A zsírban, fehérjében és keményítőben gazdag ételek hosszabb ideig maradnak a gyomorban és masszívabb emésztési folyamaton esnek át. Így ha gyümölcsöt eszel étkezés után, a gyümölcscukor hosszabb ideig marad a belekben és erjedni kezd.
Képek forrása: photographee.eu/Depositphotos.com, tycoon/Depositphotos.com