Eredeti vagy hamisítvány – hogyan különböztessük meg?

Eredeti vagy hamisítvány – hogyan különböztessük meg?

Címlap / Stílus / Divat / Eredeti vagy hamisítvány – hogyan különböztessük meg?

A világmárkák viselése szinte mindenki számára csalogató, hiszen árad belőle a gazdagság és a luxus. Számtalan replikával találkozhatunk azonban, amely alacsonyabb minőséget és lényegesen alacsonyabb árkategóriát képvisel. Néhány egyszerű lépéssel könnyen eldönthetjük, hogy eredeti, vagy replika (más néven hamisítvány) van-e a kezünkben.

Hibás márkanév

Manapság egyre kevesebb fordul elő ebből a „hibá”-ból, de néhány évvel ezelőtt még kifejezetten elterjedt volt, hogy a másolók a márkanevet hibásan tüntették fel, vagyis egy-egy betű eltéréssel az eredetihez képest.
Így próbálták elkerülni a hamisítás vádját – természetesen sikertelenül. Szerencsére a hamisításnak ez a módja már kikopóban van a divatból. Ennek egyik oka az, hogy kifejezetten igénytelen hatást kelt a feltűnő hiba. A másik ok, hogy a hamisítók ennél jóval ügyesebbek lettek az elmúlt néhány év során.

Táskák részletei

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy eredeti táskáról vagy hamisítványról van szó, akkor érdemes alaposabban is belenézni. A nagyobb márkák leggyakrabban nem csak egy márkajelet illesztenek a táskára, de a bélésének anyagába is bele van nyomtatva a jelzés.
A zsebeken is gyakran van az eredetiséget igazoló kis címke, sőt sokszor a zipzár húzójába is belegravírozták a névadót. Ezekre a részletekre a replikakészítők általában nem figyelnek.

Beszerzési hely

Az egyik legegyértelműbb mód az eredetiség megállapítására az, hogy hol szerezzük be az adott ruhadarabot vagy kiegészítőt.
Vagyis az aluljárókban, piacokon, esetleg utcai árusoktól beszerzett termékeknek valószínűleg nincsen sok köze az eredetihez még akkor sem, ha ők ezt határozottan állítják.
Ha biztosra akarunk menni, akkor inkább vásároljunk olyan boltokban, ahol garanciát is vállalnak a termék eredetére, sőt erről akár igazolást is adnak.

Alacsony minőség

Az alacsony ár és a hamisítás nem minden esetben jár együtt rosszul kidolgozott részletekkel, hiszen vannak kifejezetten igényes replikák is. Ha azonban rossz minőségű termékkel találkozunk, akkor az intő jel lehet arra nézve, hogy hamisítvánnyal van dolgunk.
Vagyis érdemes ilyenkor gyanakodni, de a jó minőség alapján még nem mehetünk biztosra. Nézzük át a varrásokat, főleg a rejtett helyeken, az egyes részletek kidolgozottságát és ez alapján döntsünk.

Ár

A másik legegyszerűbb és egyben legbiztosabb módszert egy ruhadarab vagy kiegészítő eredetiségének a megállapítására az maga az ár. Ami annyira olcsó, azt már jobban tesszük, ha nem hisszük el.
A világmárkáknak komoly áruk van még akkor is, ha esetleg egy nagyobb akció keretein belül sikerült beszereznie őket valakinek. A replikák azonban éppen azért vannak, hogy hasonló terméket, de lényegesen alacsonyabb áron vehessünk meg. 

Csomagolás

Főleg az internetes vásárláskor lehet árulkodó jel a termék csomagolása. Ha az ár kedvező,  de kétséges a megvásárolandó dolog eredete, akkor nézzük meg, hogy az eladó milyen csomagolásban kínálja.
Az eredeti termékekhez eredeti márkajeles dobozt vagy egy kis zsákot adnak, de az sem ritka, hogy azonos márkával ellátott kisebb termékeket is adnak ajándékba hozzá. Ha azonban az eladó nem tud hozzá illő csomagolást adni, akkor bizony jogosan kételkedünk a termék valódiságában.

Garancia

A csomagolás mellett a nagyobb márkák kereskedelmével foglalkozó cégek általában igazolást, minőséggaranciát is tudnak adni a megvásárolandó termékekhez. Internetes vásárlás esetén lehet ez nagy segítség, hiszen ott a leírásban általában feltüntetik, hogy rendelkeznek ilyennel.
Vagyis ha teljesen biztosra akarunk menni azzal kapcsolatban, hogy a ruha, öv, táska vagy cipő eredeti, akkor egyszerűen csak kérjünk igazolást róla. Azonnal választ fogunk kapni a valódisággal kapcsolatos kérdésünkre.

Rossz a replika?

Persze jobb eredeti táskákban és cipőkben pompázni, amelyeket óriási összegekért lehet megvásárolni, de azért általában azt nem lehet az utánzatokról sem állítani, hogy feltétlenül csúnyák is.
A legjobb, ha eldöntjük, hogy mit szeretnénk: egy méregdrága darabot, vagy egy elfogadható árú táskát, ami bár nem eredeti, de attól még megfelelhet a legfontosabb elvárásunknak: hogy legyen szép! Szóval mindenki válasszon ízlése és pénztárcája alapján, de a lényeg, hogy mindig jól érezzük magunkat legújabb szerzeményünkkel!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást