Elsősegély – ami a tantervből mindig kimarad

Elsősegély – ami a tantervből mindig kimarad

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elsősegély – ami a tantervből mindig kimarad

Abban egyetértünk, hogy az iskola sok olyan dolgot tanít meg gyerekünknek, ami egyszer majd fontos lesz. Abban is egyetértünk, hogy minden, amit egy gyerek kiskorában megtanul, abból készség lesz, azaz tehetsége lesz hozzá, nem fog pánikba esni, hiszen ismerős számára a ,terep’. Mégis, az egyik legfontosabb dolog majdnem minden gyerek életéből kimarad: az elsősegélynyújtás alapjainak elsajátítása.

A szülő felelőssége

Minden szülő álljon meg egy pillanatra, és gondolkozzon el azon, hogy gyereke képes lenne-e adott helyzetben ellátni akár egy egyszerű sérülést, égést, segíteni a nagyin, tesón, tudja-e a mentők telefonszámát, és tudja-e, hogy mit kell mondani a telefonba.
Az a fajta tudás, amit a gyerek tapasztalatból innen-onnan magára szed, nem teljes, és egy ilyen helyzetben – mivel nem biztos a tudás, nincs megerősítve, kiegészítve hozzáértő felnőtt által – inkább pánikba esik. Pedig neki is biztonságot jelent az, ha nem érzi kiszolgáltatva magát az élet ,kénye-kedvének’, nem érzi tehetetlennek magát.

Az elsősegély oktatásának fontossága

A jogosítvány megszerzésénél egy leküzdendő akadály az ilyen jellegű vizsga, így csak a siker szempontjából lényeges tudni valamit erről a kérdéskörről. Nem elég kemények a követelmények sem, hiszen a jogosítvány kiadása egy üzlet.
Az iskolákban is inkább egyszeri játékos foglalkozás, mint minden évben felélesztendő készségfejlesztés, egymásra épülő, életkornak megfelelő tudásbővítés. Nincs egységes tanterv, egységes oktatás, esetleges kötelezettség, ezáltal felelősség sincs. Csak pánik, helytelen, plusz károsodást okozó segítségnyújtás, amikor megtörténik a baj.

Kardinális kérdés: az elsősegély doboz, és annak tartalma

Jártam olyan konyhán, ahol – hogy ellenőrzéskor meg legyen a tartalma – az elsősegély doboz elzárva az irodában volt, hétvégén is, amikor azok zárva voltak, de a konyha működött. Az autóban lévő doboz tartalma siralmas, csak arra való, hogy aki a baleset során hisztériásrohamot kapott, azt tarkón lehet vele csapni.
Az elsősegély dobozt megkövetelik, ám tartalma logikátlan. Sok felesleges dolgot tartalmaz, viszont sok olyat nem, ami hasznos lenne. Például a több pár gumikesztyűt.

Az otthon

Rend a lelke mindennek – mondjuk és tesszük. Mégis a gyógyszeres doboz tartalmát – ami valószínűleg nincs rendszeresen ellenőrizve és karban tartva – összekeverjük az otthoni elsősegély dobozzal. Amikor hirtelen szükség van valamire, akadályversenyt rendezünk magunknak, teljesen feleslegesen.
Mi – többnyire az anyák – tudjuk, hogy mi hol van, mit mire kell használni, ám rajtunk kívül többnyire senki a családban. A tavaszi kirándulások kezdetének időszaka pont megfelelő arra, hogy a családdal együtt nézzük át, hogy mi van, és mi nincs, és azt, hogy mit mire kell használni.

Jobb híján

Mivel ez a kérdéskör csak lazán van szabályozva, nincs tantervben, és magunkba nézve rájövünk, hogy igen hiányosak az ismereteink, megéri elővenni a régi tankönyveket, és átnézni – a családdal együtt.
Jó beszélgetési téma a gyerekekkel, esetleg meg lehet tanítani nekik játékosan azt, amire értelemben elég érettek, fizikailag elég erősek. Esetleg lehet házi versenyt rendezni a környékbeli gyerekekkel, tétként egy tábla csokit beharangozva.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást