Kikapcsolódás / Utazás

Ezeket az eldugott gyöngyszem falvakat látnod kell az országban

Ezeket az eldugott gyöngyszem falvakat látnod kell az országban

Mátraszentimre

A Heves megyei Mátraszentimre Magyarország legmagasabban –750-835 méteren – fekvő települése. Földrajzi adottságainak köszönhetően bámulatos panoráma nyílik a környező hegyes-dombos vidékre, a turistákat vendégházak, panziók várják.

A környék egyik legismertebb nevezetessége A három falu temploma, melynek neve Mátraszentimre mellett a szomszédos Mátraszentistván és Mátraszentlászló településekre utal.

Az 1942-ben épült kőtemplom mellett Szlovák Tájház, Római katolikus templom és a Fallóskúti Szentkút várja a látogatókat, 2015-ben pedig az Ásványtani Múzeum is megnyitotta kapuit.

Mátraszentimre kilátás
termalfurdo.hu

Zengővárkony

A mindössze 393 főt számláló Zengővárkony a Zengő lábánál fekszik, a Pécs-Budapest között húzódó 6-os számú főút mellett, Pécsváradtól három km-re. A kis faluban nagy gondot fordítanak a hagyományőrzésre, a helyi Tájházban a hagyományos kismesterségeket és a paraszti kultúrát őrző Kézművesek Baranyai Egyesülete tevékenykedik, a Hagyományőrző Művelődési Egyesület pedig Zengővárkony tánc- és dalhagyományait őrzi.

Nevezetességei közé sorolható a Fülep Lajos-emlékház, a Nemzetközi Szalmagyűjtemény vagy a Tojásmúzeum, valamint egy negyven hektáros ősi szelídgesztenyés is várja ide az érdeklődőket. A közeli hegyes-dombos vidék pedig a túrázás szerelmeseinek is kedvez!

Zengővárkony
zengovarkony.hu, levaigabor.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást