A méhszájseb veszélyei: ezekre nagyon figyelj, ha neked is van

Kerekes Vivien
Írta: ,

Minden nő hallott már a méhszájsebről, de azt csak kevesen tudják, ez pontosan mit is jelent. Sőt, sokan még észre sem veszik, hogy náluk is kialakult ez a rendellenesség, pedig egy nőgyógyászati vizsgálat során az orvos könnyedén felismeri. Ha téged is ezzel diagnosztizáltak, érdemes tudnod az alábbi információkat!

De mi is az a méhszájseb? Kép forrása: refinery29.com

A méhszájseb nevétől eltérően nem egy seb, hanem valójában a hengerhámsejtek kúsznak ki a méhszáj felszínére, így kiszorítják a laphámsejteket. Egy kamerás nőgyógyászati vizsgálat során ez szabad szemmel is látható, hiszen ilyenkor a méhszájat pirosas felszín borítja.

Kialakulásának pontos okát sajnos nem igazán tudják megmondani: szülés után is megjelenhet, de ettől függetlenül gyakori fiatal korban, fogamzásgátló szedése alatt, sőt, szinte bármikor.

Ugyancsak szerepet játszhat benne, ha a hüvely savas kémhatása felborul, és lúgosabbá válik.

Ennek kialakulása viszont nem napok alatt történik meg, sokszor hetek, hónapok során játszódik le ez a folyamat.

A tünetek nagyon kellemetlenek Kép forrása: aillea.com

Mivel a hengerhám lúgosabb váladékot termel, sokkal gyengébbé válunk a különböző fertőzések, baktériumokkal szemben.

Állandó gyulladásokkal, kellemetlen érzéssel találhatjuk szemben magunkat, és a legrosszabb, hogy a méhszájseb miatt a pH-t sem tudjuk könnyen helyre állítani, hogy a jövőben megelőzzük ezeket a tüneteket.

Szintén gyakori mellékhatás a pecsételő vérzés, amely együttléteket követően jelentkezik, általában valamilyen gyulladás miatt.

Sok esetben szerencsére a méhszájseb nem okoz állandó, erős folyást, ilyenkor kisebb területen található az elváltozás, és nem feltétlenül igényel kezelést.

Ha viszont ez az állapot folyamatosan fenn áll, a fertőzések újra visszatérnek, és a kapcsolatunkat is megkeserítik, feltétlenül meg kell beszélnünk az orvossal a lehetséges megoldásokat.

Fókuszban

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Egészség és életmód

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban