Depresszió gyerekkorban: így vedd észre a jeleket

Depresszió gyerekkorban: így vedd észre a jeleket

Címlap / Életmód / Család / Depresszió gyerekkorban: így vedd észre a jeleket

A  C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health felmérése szerint négyből egy gyerek ismer olyan kortársat, aki depresszióval küzd, és tízből egy gyerek ismer valakit, aki a depressziója következtében öngyilkosságot követett el.

A felmérés szerint a szülők 90%-a biztos volt abban, hogy észrevenné a depresszió tüneteit a gyermekén, ugyanakkor a szülők kétharmada elismerte, hogy vannak körülmények amelyek megnehezítik annak az eldöntését, hogy tényleg nagy-e a baj. 40% megemlítette például, hogy nehéz megkülönböztetni a normálisnak számító hangulatbeli különbségeket a depresszió hullámaitól, 30% pedig azt mondta, hogy a fiatalok ügyesen tudják elrejteni a valódi érzéseiket.

Sok szülő azt gondolja, hogy az ő gyermekével ilyesmi nem fordulhat elő, ugyanakkor fontos tudni, hogy a depresszió egy boldog, szerető családban növekvő gyermeknél éppen úgy kialakulhat – ez nem hibája senkinek, ahogyan rengeteg más betegség kialakulásáért sem okolható senki. A Webbeteg adatai szerint a gyermek és serdülőkorban előforduló depresszív zavarok a leggyakoribb betegségek a 10-18 éves korosztályban, vagyis egyáltalán nem ritka problémáról van szó.

A tünetek sokfélék lehetnek

Akárcsak a felnőtteknél, a depressziónak sok különféle jele van a különböző gyermekeknél. Néhány gyerek visszavonul a barátaitól és több időt tölt egyedül. Néhányak szomorúnak tűnnek. Mások azonban inkább látszanak dühösebbnek, mint szomorúnak, ingerlékenyek és „keresik a bajt”. A figyelmetlen szemlélőnek könnyen úgy tűnhet, hogy a gyerek viselkedésével vannak gondok, vagy az iskolai teljesítménye romlik, miközben valójában éppen kétségbeesett kísérleteket látunk a depresszió túlélésére.

Bár sokféle arca lehet, a depresszió egyik legfontosabb – és legveszélyesebb – jele, hogy elvágja az érintetteket a tartalmas emberi kapcsolatoktól. Egy kamasz esetében persze lehetnek hullámvölgyek, amikor éppen nem szeret annyira a szüleivel lenni, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ha a gyermekkel való kapcsolat érezhetően romlik, és ez egy-két hétnél hosszabb ideig fennáll, akkor azt érdemes észrevenni.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy egy elhúzódó láz esetében sem vársz, hogy magától megoldódjon a dolog, hanem biztos, ami biztos alapon, szakemberhez viszed a gyereket. A mentális egészség kérdését legalább ilyen komolyan kell venni.

Mit tehetsz?

Ha arra gyanakszol, hogy a gyermeked depressziós, mindenképpen keressetek fel egy szakembert, akár első körben a háziorvost! Ha a gyerek hozzád vagy egy számára megbízható felnőtthöz fordul, az már nagyon jó első lépés, de fontos, hogy meghallgassák, a félelmeit, panaszait komolyan vegyék. Ne mondjátok neki, hogy próbálja összeszedni magát vagy hogy minek búslakodik, hiszen fiatal és a valódi problémák majd felnőtt korban jönnek – a depresszió sajnos nem olyasmi, mint egy átlagos rossz kedv, amiről az ember eldöntheti, hogy belesüpped-e vagy sem.

Ne mondd neki, hogy hamarosan jobban lesz és feledkezz meg a dologról, de ne is tűnj rémültnek, ne csinálj drámát a helyzetből, mert ha a gyerek azt látja, hogy megijedsz, a védelmed érdekében megpróbálhatja elrejteni az érzéseit.

A szakemberek szerint sokat segít, ha már kis kortól kezdve sem kezeljük tabuként a negatív érzéseket: az életkornak, a gyermek szintjének megfelelően mesélj neki a saját félelmeidről, szorongásaidról, és arról, hogy hogyan segített ezek legyőzésében az, hogy tudtál beszélni róluk.

Így jó eséllyel, amikor akár a kamaszkori szorongások rátalálnak a gyerekre, nem fogja egyedül érezni magát, nem gondolja azt, hogy csak vele van valami baj, és nagyobb valószínűséggel fordul hozzád vagy egy számára megbízhatónak ítélt felnőtthöz, hogy segítséget kérjen.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást