Minél okosabbak vagyunk, annál kevesebbet gondolunk másokról – Rád is igaz?

Minél okosabbak vagyunk, annál kevesebbet gondolunk másokról  – Rád is igaz?

Címlap / Életmód / Lélek / Minél okosabbak vagyunk, annál kevesebbet gondolunk másokról – Rád is igaz?

Az 1980-as években Richard E. Petty és John T. Cacioppo pszichológusok írták le a „Feldolgozási valószínűség modelljét”, hogy szemléltessék a meggyőzés működését. A „feldolgozás” itt azt jelenti, hogy az ember mennyire gondosan gondolja át az adott információt.

Ha jelen van az emberek motivációja és képessége az alapos gondolkodásra, akkor a „feldolgozás valószínűsége” nagy. Ez azt jelenti, hogy az emberek valószínűleg odafigyelnek és következtetéseket vonnak le a releváns információk vagy az üzenet érvei alapján.

Meggyőzési útvonalak

Az elmélet szerint két út vezet mások meggyőzéséhez. Az első típus, amelyet „központi” útnak neveznek, a hallott üzenetek gondos és átgondolt mérlegeléséből származik. Amikor a központi útvonal be van kapcsolva, aktívan értékeljük a bemutatott információkat, és megpróbáljuk felismerni, hogy igaz-e vagy sem.

A „periférikus” útvonal bekapcsolásakor a tényleges információ vagy az üzenet tartalma mellett nagyobb figyelmet fordítunk a jelekre. Például értékelhetjük valakinek az érvelését az alapján, hogy mennyire vonzóak vagy hol oktatták őket, anélkül, hogy figyelembe vennénk üzenetük tényleges érdemeit.

Amikor egy üzenetet periférikus úton fogadunk el, hajlamosabbak vagyunk passzívabbak lenni, mint amikor egy üzenetet a központi útvonalon keresztül fogadunk el. Mivel az érvek feldolgozásának motivációja és / vagy képessége csökken, a perifériás jelek egyre fontosabbá válnak a meggyőzés szempontjából.

Amikor meggyőződésünket megváltoztatjuk egy érv tényleges érdemének (központi útvonal) mérlegelésével, frissített meggyőződésünk általában kitartan, és erőteljesebbek az ellenvéleményekkel szemben, mint amikor perifériás feldolgozással frissítjük meggyőződésünket.

Ha gondos és átgondolt megfontoláss útján jutottunk egy következtetésre, akkor ez a meggyőződés rugalmasabban változhat. Ez azt jelenti, hogy a periférikus úton könnyebben manipulálhatók vagyunk.

Leginkább manipulálható emberek
RossHelen/istockphoto.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást