A barátság fajtái. Mitől igazi és hogyan tarthat életünk végéig?

A barátság fajtái. Mitől igazi és hogyan tarthat életünk végéig?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A barátság fajtái. Mitől igazi és hogyan tarthat életünk végéig?

Egy ember a barátság számos fajtáját megéli, és minden barátság típusnak meg van a maga funkciója, létjogosultsága életünkben. A tévutak ott kezdődnek, hogy megpróbáljuk az ,,esszenciális” barátságot megélni, romantikába hajló definiálással, pozitív tulajdonságok egybegyűjtésével – nem mellesleg itt rontjuk el a szerelem kapcsán is a dolgot. Tökéletes ember, emberpár, tökéletes barátság, szerelem nem létezik. Csak tolerancia létezik, és akarás, hogy tartozzunk valakihez, valakikhez.

Barátok nélkül élni

Az emberek nagy részének nincsenek igazi barátai, sőt, rengeteg olyan ember van, akinek egyáltalán nincsenek barátai. Ez lehet az autizmus tünete is, de utalhat arra is, hogy valaki szociopata, ezért mindig oda kell figyelni, ha valakinek nincsenek barátai.

Aki gyermekkorában nem élte meg a barátság valamely formáját, nem tartozott baráti közösséghez, annak sokkal nehezebb felnőttként megállnia a helyét, hiszen nem tanulta meg, hogyan kell emberekkel bánni, helyesen megélni a hétköznapok emberi kapcsolatait, úgymond nem edződött hozzá az ,,élthez”, nem szocializálódott rendesen.

Érdekbarátság

Minden barátság valamennyire érdekbarátság, hiszen szüksége van mindenkinek barátra, barátokra, akihez tanácsért, segítségért fordulhat, akivel jól tudja eltölteni az időt.

Érdekbarátságnak azt nevezzük, amikor csak akkor szán időt egyik ember a másikra, ha segítségre van szüksége, ha apellál a segítségre.

Ez többnyire egyoldalú, mindig csak az egyik fél kér, a másik pedig ad. Ritkán – és furcsán is hangzik – de az érdekbarátságok is lehetnek kölcsönösek.
Ez is lehet a barátság igazi, életre szóló formája, ha ugyan olyan, anyagias világnézetű emberek között köttetik.

Városi barátság

Ez a fajta barátság inkább az önértékelési problémák megéléséről szól, a lelki deficitek pótlásáról.

Ez az a fajta barátság, mely ,,művi”, megcsinált, nem engedi az embereket közel egymáshoz. Ilyen az, amikor felületesen beszélgetünk a mindennapokról, a nők együtt járnak shoppingolni, edzeni, ám a lélek közelebbi megismerése kölcsönös tabu. 

Ebbe belefér a képmutatás, irigység és számos emberi hiba, mely akár humor forrása is lehet. Az ilyen barátság harsány, mindig egy társaság színe előtt történik.
Célja a kikapcsolódás, a valódi, mély, közös élmény azért nem lehetséges, mert csak bizonyos, ,,városokban” fontos tulajdonságok mentén éli meg a barátságot az ember. Ez a barátság is nagyon fontos, hiszen sokat adhat adott esetben.

Barátság fiú és lány között

Létezik, de csak igen rövid ideig. A hosszú ideig tartó bizalmi szerepkör egy idő után valamelyik felet átmenetileg vagy végleg a szerelem, testi kívánalom irányába mozdítja el – és ez így normális. 

Érdemes odafigyelni arra a tényre, hogy a jó házasságok alapja a barátság, bizalom, ahogy az is egyértelműen látszik, hogy az igazán jó házasságok, kapcsolatok mindig gyermekkori, kamaszkori barátságból alakulnak stabil párkapcsolattá.
Tehát, létezik barátság fiú és lány között, egy ideig. Azután pedig csak ,,extrákkal”.

Barátság szülő és gyermek, és testvérek között

A szülő gyermek kapcsolat többnyire akkor válik bensőséges barátsággá, amikor a gyermeknek gyereke lesz. Ennek a barátságnak van egy nagyon fontos szabálya. Gyermeki részről: soha nem szabad átlépni a tiszteletlenség küszöbét. Szülői részről: soha nem szabad visszaélni a tisztelettel. 
A testvérek közötti barátság az egyik legerősebb, hiszen ők azok, akik születésük óta ismerik egymást, együtt nőttek fel, rengeteg közös élmény, titok köti össze őket, és ha minden jól alakul, megtanulják tolerálni egymást a testvérek – hiszen a testvéri szeretet által rákényszerülnek. 
Mivel a testvérek nagyon jól ismerik egymást, nem csak legnagyobb barátság, hanem a legnagyobb gyűlölködés, fájdalom is kialakulhat. A testvérek közötti barátság extrája, hogy sokkal többet meg kell tudni bocsájtani egymásnak, mint egy ,,szerzett” barátságban.
A barát tehát, a legjobb szülő, legjobb gyermek, legjobb testvér, legjobb munkatárs, legjobb szomszéd. Sokan több energiát fektetnek a ,,szerzett” barátságok ápolásába, mint azokba a lehetőségekbe, melyekből nagyobb eséllyel alakul ki a kapocs, amire valójában vágynak. Ezért csalódik nagyon sok ember a barátságban. 
Valójában az, hogy ki életünk legjobb barátja, csak életünk végén lesz egyértelmű. Hiszen a legjobb barát egyetlen ismérve a hűség.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!