Arcelemzés: Mit árul el az arcod rólad?

Arcelemzés: Mit árul el az arcod rólad?

Címlap / Otthon / Háztartás / Arcelemzés: Mit árul el az arcod rólad?

Arcunk sokszor akaratunk ellenére elárulja, mi jár a fejünkben. Hol jó, hol nem, de az emberi arc minden vonása árulkodiuk rólunk. Ezért érdemes megfigyelni beszélgetőpartnerünk mimikáját, hogy olvasni tudjunk azokból.

Összbenyomás

Mindig hallgassunk megérzéseinkre, benyomásainkra. Ha beszélgetőtársunk arca valamiért nem meggyőző, ellenkezést vagy bármi más negatív hozzáállást sugall, akkor valószínűleg nem véletlenül érezzük ezt.

Lehet, hogy nem tudjuk pontosan meghatározni, hogy a másik arcának melyik része, és annak melyik mozdulata nem volt meggyőző, de ha valamiért nem „kerek” az egész arcjáték, akkor ott nyugodtan gyaníthatunk valami erőltetést, megjátszást. 

Plussz egy jó tanács

Persze van olyan is, hogy ezek a jelek nem a másik velünk kapcsolatos véleményét tükrözik, hanem más személyes problémának a jelei.
Ezért fontos, hogy ne hibákat keressünk a másikban, hanem tényleg figyeljünk rá.
Ha pedig úgy érezzük, nem tudjuk azonosítani a problémát, akkor lépjünk túl a vonások elemzésén. Egyszerűen kérdezzünk rá, hogy mi van vele, jól van-e.

Száj

Ha beszélgető partnerünk összeszorítja a száját, az a belső feszültségről árulkodik.
Ha viszont a száj gyakran kinyílik, folyamatosan meg akar szólalni, miközben beszélünk, az arra utal, hogy beszédünkből már csak a szüneteket figyeli, ő szeretne aktív lenni a beszélgetésben, vagyis szeretne megszólalni.

Mosoly

Ha szavainkra mosollyal reagál, az mindenképpen jó jel. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a mosolyban a száján kívül a szeme is részt vesz-e.
Ha csak a szája mosolyog, a szeme rezzenéstelen marad, az nem szívből jövő mosolygásra enged következtetni. Olyankor partnerünk általában udvariasságból mosolyog.

Csak egyik oldalra elhúzott száj, félmosoly

Általában iróniát, vagy esetleg szomorúságot sejtet. Gyakran akkor csináljuk, ha egyik részről mosolyognánk, de más információ, szituáció miatt nem teljes az örömünk. 

Rángatódzó izmok az állkapcson vagy a halánkékon

Ha azt látjuk, hogy beszélgetőtársunknak a bőre alatt az izmai látványosan összerándulnak, akkor mindenképpen feszültségre következtethetünk.
Lehet irányított és önkéntelen reakció egyaránt, de semmiképpen sem jelzi azt, hogy a beszélgetőtársunk épp jó hangulatban, kedélyesen cseveg velünk.
Előfordul, hogy egyszerűen számára kellemetlen témához érkeztünk és ennek eredményei a feszültségre utaló izomrángások. 

Szemöldök megemelés

Minden esetben a csodálkozás jele. Ha ezt látjuk, biztosak lehetünk abban, hogy beszélgetőtársunk figyel, és felkeltettük az érdeklődését.
Gyakran a rácsodálkozás jele – például a férfiak, mikor nekik tetsző nőt látnak meg, ugyanezt az önkéntelen mozdulatot produkálják. 

Kéz az állat simogatja beszéd közben

Általában a fontoskodásnak, a saját szerep túlértékelésének a jele. Akkor csináljuk, ha a ténylegesnél komolyabbnak, vagy akár csak illetékesebbnek, fontosabbnak szeretnénk látszani.
Ha gyakran látjuk ezt a mozdulatot valakinél, akkor elég biztosra vehetjük, hogy az illető túlértékeli saját magát, és hiú saját érdemeire.

Kéz a száj elé kerül

Nagyon gyakori gesztus, általában arra utal, hogy aki csinálja, az valamit szeretne eltitkolni. A mozdulat nagyon szimbolikus, hiszen a kéz megpróbálja befogni a szájat, hogy az őrzött információ ne hangozzék el. Ilyen szituáció lehet az, ha az adott személy birtokában van valamilyen eltitkolandó dolognak.
De még gyakoribb a gesztus előfordulása akkor, ha az érintett személy a véleményét nem akarja a másik tudomására hozni. Ha tehát épp a véleményünket fejtjük ki egy témában, beszélgetőpartnerünk pedig ezt a mozdulatot teszi, akkor valószínűsíthetjük, hogy nem ért velünk egyet, de ezt a véleményét szeretné megtartani magának.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!