Amíg egy harmadik el nem választ – A nyitott házasság valóban házasság?

Amíg egy harmadik el nem választ – A nyitott házasság valóban házasság?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Amíg egy harmadik el nem választ – A nyitott házasság valóban házasság?

Házasság… Manapság nagyon megoszlanak róla a vélemények. Van, aki számára a szerelem megkoronázását jelenti, van, aki szerint csak egy darab papír, és olyan is akad, aki bár házasságot köt, az alapjait mégsem tartja meg. Akkor most hogy is van ez?

Egyre többet hallani mostanában a nyitott házasság fogalmáról. Több világsztár is (mint például Jessica Biel és Justin Timberlake) büszkén vállalja, hogy ők bizony abban élnek és állítják, mindez jól működik. De nézzük meg, mit is takar elvileg a házasság – mitől más, mint egy együtt járás?

Szerintem pont attól, hogy elkötelezzük magunkat a másik fél iránt. Felvállaljuk ország-világ előtt, hogy Ő bizony más, mint akikkel előtte együtt voltunk. Ő az az egy, akitől gyerekeket szeretnék, akihez hűséges vagyok, akinek társa vagyok jóban-rosszban és segítem őt, ha bármiben elakadna. Ezzel szemben a nyitott házasságnál már alapjaiban megborul az, amitől az egész kapcsolatot szövetségnek nevezzük: a hűség.

De akkor mégis minek az egész hercehurca? Minek az esküvő, a rengeteg vendég, a fehér ruha, a rózsacsokor? A házasság akkor tényleg nem lesz más, mint egy darab papír. Egyáltalán biztos, hogy mindkét fél jónak látja és akarja a szövetségnek ezt a formáját, vagy egyikük csak belesodródik? Szemet huny egy-két megcsalás felett és végül úgy marad minden? Vagy tényleg működne az, hogy egy harmadik féllel csupán testi kapcsolatról van szó, de érzelmileg a feleségéhez/férjhez tartozik az illető? Szerintem nem.

Kétlem, hogy azzal a bizonyos harmadikkal ne alakulna ki érzelmi kötődés. De ha mégsem, akkor is borult minden, hiszen a házasság két ember szövetsége, amibe nem tartozik bele harmadik, negyedik vagy ötödik. Akkor azt ne hívjuk házasságnak. Akkor inkább ne csináljuk. Ne ígérjünk olyat a másiknak, amit nem tudunk betartani. Sokkal nagyobb károkat is okozhatunk. El kell dönteni, mit akarunk: családot, otthont? Mert ha ezt, akkor a kettő együtt nem megy. Előbb-utóbb a gyerekek is megérzik, hogy anya és apa között valami mégsem stimmel.

Sokan a megromlott házasságukat próbálják ezzel helyrehozni. Kalandot keresnek, izgalmat, csak épp nem egymásban. A nyitott házasság több szakember szerint is egyértelműen a kapcsolat végét jelenti és statisztikák is alátámasztják, hogy ezek a kapcsolatok egyáltalán nem nevezhetőek sikeresnek. Ha tényleg szeretem a másikat, meghasad a szívem akár még csak a gondolatától is, hogy mással legyen, és ha az illetőt nem zavarja, hogy a párja merre kószál, akkor az már régen rossz, és nem ez fogja megoldani a problémáikat.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást