A családi „titkok” megbetegíthetnek? Az ACE-teszttel kiderítheted, veszélyben vagy-e

A családi „titkok” megbetegíthetnek? Az ACE-teszttel kiderítheted, veszélyben vagy-e

Címlap / Életmód / Lélek / A családi „titkok” megbetegíthetnek? Az ACE-teszttel kiderítheted, veszélyben vagy-e

Azt tudjuk, hogy a gyerekkorunk mennyire átfogóan befolyásolja a felnőtt életünket, különösen ha családi problémákról van szó. Létezik egy felmérés, az ACE-teszt, melyet Ártalmas Gyermekkori Élményekként lehet lefordítani és ez képes megmutatni, hogy a korábbi traumák mennyire hatottak rád.

Mit kell tudni az ACE-tesztről?

Az ACE- tesztet dr. Vincent Felitti és dr. Rob Anda epidemiológus alkották meg még a kilencvenes években. A körülbelül 17 ezernyi – nagyrészt középkorú – ember bevonásával készült kutatásukban a két szakember kiderítette, hogy vannak olyan betegségek (például a daganatok, a függőségek, a stroke és a cukorbetegség) gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek valamilyen traumát éltek át gyerekként. 

Ezen kívül azok a felnőttek, akik négynél több kérdésre válaszoltak igennek, kétszer nagyobb eséllyel lettek szívbetegek, mint akik mindegyikre nemet válaszoltak. Az 5-nél több ACE-ponttal rendelkező nők pedig legalább négyszer nagyobb eséllyel lettek depressziósak, mint a 0 pontot elérők. Természetesen nem mindenkinél fordul elő fizikai betegség a traumák hatására, azonban valóban lehet összefüggés a gyerekkori bántalmazás, elhanyagolás és a későbbi egészségügyi problémák között. 

A CDC szerint pedig a kóros elhízás, a nemi betegségek, a csonttörés is gyakrabban előfordulhatnak a gyerekkori traumákat átélő felnőtteknél. Ezért sem érdemes a szőnyeg alá söpörni ezeket az élményeket, bármennyire nehéz is feldolgozni őket.

Hogyan csináld?

A teszt 10 kérdésből áll, melyre igennel vagy nemmel kell válaszolnod. A kérdések bántalmazással, elhanyagolással, családi és mentális problémákkal, függőségekkel kapcsolatosak.

Egyes kérdésnél két lehetőség közül kell kiválasztanod, hogy legalább az egyik igaz volt-e a gyermekkorodra. Ha végeztél, add össze a kapott igenek számát, ez lesz az ACE-teszt pontszámod. 

A teszt a nyugalom megzavarására alkalmas kérdéseket is tartalmaz.

Íme az állítások:

18 éves korod előtt előfordult, hogy a szüleid vagy egy másik veled egy háztartásban élő felnőtt…

 1. …kiabált veled, inzultált, megalázott, megszégyenített, sértegetett? Vagy előfordult, hogy attól tartottál, hogy fizikai bántódásod eshet?
 2. …meglökött, felpofozott, hozzád vágott valamit? Vagy annyira megütött, hogy nyoma maradt/megsérültél?
 3. …tapogatott, simogatott, szexuálisan bántalmazott egy felnőtt, vagy nálad 5 évvel idősebb személy? Vagy megpróbált veled bármilyen módon szexuális kapcsolatot létesíteni?
 4. …érezted gyakran úgy, hogy nem szeret a családod, nem vagy fontos vagy különleges? Esetleg úgy, hogy a családtagjaid nem segítenek, támogatják egymást, nincs közöttük szoros kötelék?
 5. …tapasztaltad, hogy nincs elég étel, piszkos ruhákban kellett járnod és nem volt senki, aki megvédjen? Esetleg előfordult, hogy azért nem vittek orvoshoz a szüleid, mert valamilyen tudatmódosító szer, alkohol hatása alatt álltak?
 6. …elvesztetted valamelyik szülődet 18 éves korod előtt válás vagy haláleset miatt?
 7. …előfordult, hogy az anyukádat érte bántalmazás, vagy akár halálos fenyegetés a család egyik tagja által?
 8. …éltél együtt olyan emberrel, aki szerhasználó vagy alkoholbeteg volt?
 9. ….éltél együtt mentális betegséggel küzdő, vagy depressziós rokonnal, vagy előfordult, hogy a közeli családban valaki öngyilkosságot kísérelt meg?
 10. …volt a közeli családodban olyan személy, aki börtönbe került?
ACE-teszt gyerekkori traumák
simarik/istockphoto.com

Az ACE-teszt értékelése

Amennyiben legalább 1 kérdésre is igennel feleltél, téged is ért olyan gyerekkori trauma, mely felnőttként is nehezen feldolgozható. Ebben az esetben elképzelhető, hogy a toxikus stressz is jelen van a szervezetedben, mely olyan intenzív, hogy hatással lehet az anyagcserére, immunrendszerre, szívre, az agyra és az idegrendszerre is. Minél több ACE-pontot értél el, annál nagyobb hatással lehet a fizikai és mentális egészségedre a trauma. 

Az ACE által kiváltott toxikus stressz az alábbi módokon jelentkezhet:

 • kötődési problémák párkapcsolatokban
 • a munkahelyedet nehezen tudod megtartani
 • pénzügyi problémák
 • depresszió, szorongás
 • nagyobb esély mások fizikai bántalmazására
 • munkanélküliség
 • nagyobb esély a szerhasználatra
 • öngyilkossági kísérletek
 • nagyobb esély a szív-, tüdő-, és májbetegségekre és a daganatos betegségekre

Hogyan tudsz megküzdeni a gyerekkori traumákkal?

Sajnos az ártalmas gyermekkori élmények egyáltalán nem ritkák, azonban vannak, akik – teljesen érthető módon – ezeket a traumákat jóval nehezebben tudják feldolgozni. Ilyen esetben elengedhetetlen a megfelelő szakemberrel való konzultáció, különösen, ha szorongást, depressziót, vagy PTSD-t diagnosztizáltak nálad.

Amennyiben gyerekkorodban volt olyan személy, aki segített feldolgozni a traumákat, úgy a pszichológusok szerint a hosszabb távú következmények mértéke csökkenhet is. Egyes kutatások pedig alátámasztották, hogy akár egyetlen gondoskodó, biztonságos kapcsolat a gyerekkorban is sokat segíthet a traumák feldolgozásában és a felnőttkori teljes élet kialakításában. Ettől függetlenül érdemes lehet foglalkozni az átélt ártalmas élményekkel, hiszen nem csak mentális, de fizikai betegségeket is okozhatnak.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!