Nyári kertészeti tippek és teendők

Nyári kertészeti tippek és teendők

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Nyári kertészeti tippek és teendők

A meleg évszakban szeretnénk minnél jobban kiélvezni a kertünk nyújtotta előnyöket és az utolsó dolog, amire vágyunk az egy hosszú feladatlista.

Ezért úgy döntöttünk, hogy összefoglaljuk a legfontosabb teendőket, amit a nyári kertben végeznünk kell, leegyszerűsítve amennyire csak lehet.

Egész nyári teendők

Öntözés

Az öntözés az a házimunka, amit nem hanyagolhatunk el nyáron, hacsak nem szeretnénk száraz növényekkel körbevenni magunkat. Az öntözést azonban bölcsen és rendszeresen kell végezni:

– a cserépben, konténerekben vagy akasztós kosarakban elültetett növényeknek nagyobb vízigényük van, mert könnyebben kiszárad a földjük
– az újonnan ültetett fák, cserjék érzékenyebbek a szárazságra. Az általános szabály az, hogy a 4-5 évnél nem idősebb fákat/cserjéket csemeteként kell kezelni, és gyakrabban kell öntözni
– a lágyszárú évelők könnyen kiszáradhatnak a meleg szezon alatt
– a konyhakerti leveles zöldségeket (fejes saláta, paraj, spenót stb.) soha ne hagyjuk kiszáradni. Ezek a leveles növények hamar dehidratálódnak és víz nélkül romlik ízviláguk
– a gyep óriási mennyiségű vizet képes elnyelni. A leghasznosabb módja a pázsit vízellátásának a rendszeres öntözőberendezéses megoldás (egyenletesen oszlatja el a vizet). Mivel a pázsitnak rengeteg vízre van szüksége, száraz időszakban ritkábban nyírjuk, így elkerülhetjük a barna foltokban történő száradást

Gyomlálás

Ha tavasszal sikeres gyomlálást végeztél, akkor kevesebb gondod lesz nyáron. Nagyon hasznos, ha a talajfelületet fenyő fakéreggel, vagy a talajtakaró növényekkel telepítjük be, hisz ezek elnyomják a gyomokat. A fenyőkéreg mulcs díszkertben rendkívül jól mutat, nemcsak gyomölő, hanem a talaj nedvességtartalmát is megőrzi.

A talaj táposítása

Gyakran ejtjük meg azt a hibát, hogy túltáposítjuk a talajt, ennek erdeménye képpen a növények buja növekedésbe kezdenek, kitéve magukat a kártevőknek és betegségeknek. Nincs értelme pénzt és időt pazarolni felesleges műtrágyára, ehelyett kövessük a következő irányelveket:

– a cserepes, konténeres virágok fognak a leginkább szenvedni a szegény tápanyagtól, mert a víz könnyen kimossa innen a komposztot. Vagy ültetéskor tegyünk a földhöz lassan ható műtrágyát, vagy egész nyáron minden héten locsoljuk vízben oldódó tápszerrel.
– ha ültetés előtt tavasszal jól előkészítjük a talajt, a legtöbb zöldség nem igényel semmilyen táplálást. Ez alól kivételt képez a paradicsom, paprika és padlizsán, amelyeknek szükségük van trágyázásra vagy tápoldatokra, egyébként nem tudnak elég szépre kifejlődni.

Koranyári teendők

A díszkert

– A késői fagyok veszélye elmúlt, így kezdődhet a melegkedvelő virágok kiültetése, a nyári konténerek, akasztós kosarak és virágcserepek kiköltöztetése.
– Ez az ideális időszak a növények karózására. Használhatsz saját készítésű fabotokat, pálcákat vagy műanyaggal bevont drótokat, hogy erre tudjanak támaszkodni a magas növények. Ha nem futónövényekről van szó, spárgával hozzá is kötheted őket.
– Ha vannak olyan dísznövényeid, amelyeket eddig cserépben tartottál, elültetheted őket virágoskertedben. A nyári virághagymák ültetése is május végén/június elején a legindokoltabb.
– Számos tavasszal virágzó bokrot metszeni kell nyár elején, mivel ez időt ad az új hajtások kialakulásának, így a szezon végén vagy jövő évben teljes pompájában tud virágozni.

Konyhakert

– A fűszernövények és salátás növények gyorsan nőnek. A paradicsomot is viszonylag hamar élvezheted, vagy az első, korai burgonyát is. Élvezd az első ízeket, ilyenkor a legfinomabbak a kerti növények!
– A salátát, retket és egyéb salátafélét 2-3 hetente újra kell vetni, így egész nyáron élvezheted ezeket a növényeket.

Pázsit

Az általános szabály, hogy hetente nyírni kell a füvet, ez alól kivételt képeznek a nagyon meleg, száraz időszakok, amikor a túl rövid gyep könnyen kiszáradhat.

Nyár közepi vagy késő nyári teendők

Díszkert

– Ez az az időszak, amikor kiélvezheted kerted szépségét. A virágok teljes pompájukban nyílnak, a zöld növények ilyenkor a legszebbek.
– Hetente egyszer az esti vagy kora reggeli órákban öntöznöd kell díszkertedet.
– Az elszáradt virágokat és ágakat távolítsd el, hogy hosszú ideig virágozni tudjanak. Ez egy kellemes feladat, egyszerű séta közben csipkedd le az elszáradt virágokat. Tényleg nem sok bajjal jár.

Konyhakert

A veteményeskert legtöbb növényét ilyenkor kell betakarítani. A tavaszi és kora nyári teendőidnek most jön meg az eredménye.

Pázsit

Ha tavasszal nem tápláltad a talajt, akkor még alkalmazhatsz egy gyorsan ható tápoldatot, hogy minnél szebb lehessen a fű.

Kerti tavak

Takarítsd meg a vizet az algáktól és a felszínen levő növényektől. Lehetőleg esővízzel töltsd fel.

Érdemes pár fotót készítened a nyári kertről, hogy emlékezni tudj jövőre is mit, hová és hogyan ültettél. Ez az időszak jó idő a magok és hagymák betakarítására és csoportosítására. Ez is egy élvezetes tevékenység, akár egy kényelmes nyugágyból is végezhetjük.
 

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!