Hogyan változik az életed ha gyereked lesz?

Hogyan változik az életed ha gyereked lesz?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan változik az életed ha gyereked lesz?

A szülői élet tele van meglepetéssel és újdonsággal. Egy biztos, a baba érkezés után gyökeresen megváltoznak mindennapjaid. Egy gyerek óriási ajándék az élettől, de ugyanakkor nagy felelősség is. Lássuk a legnagyobb meglepetéseket!

Minden szabad időd az ővé!

Fogadd el, hogy a baba születése után nem lesz addig szabadidőt, amíg nem kezd óvodába járni. A baba programja a te programod. A jó hír az, hogy az újszülötteknek akár napi 18 óra alvásra is szükségük van, a rossz az, hogy Neked is.
Az új helyzet számos új tevékenységet hoz magával, mint az etetések, a gyerekre való állandó felügyelet, felborult alvásciklus, fürdetés, tisztába tevés/bilire szoktatás és egyebek.

Csomó barátod lesz

Egy új világ nyílik ki számodra, a kismamák és anyukák világa. Az anyukák könnyen elbeszélgetnek egymással a parkban babakocsi tologatás közben. Elkezdenek olyan barátaid lenni, akiknek hasonló korú gyermekük van.
Ki fogsz fejleszteni egy egyedi szülői életvitelt, amely családodhoz igazodik – és ez meglehetősen eltér addigi barátaid életvitelétől.

Változások párkapcsolatodban

A párkapcsolatod megváltozik, de nem föltétlenül rossz irányba. Lett még egy személy akivel folyamatos kölcsönhatásban lesztek. A kezdeti hónapokban gyakran előfordul, hogy a férfi elhanyagolva érzi magát, hisz a nő számára az elsődleges a babával való törődés.
Másik gyakori gond a túlzott elfoglaltság és fáradtság, ami ronthat a szexuális kapcsolaton. Másrészt viszont a szeretet és szerelem elmélyül, sokkal szorosabb kapocs alakul ki köztetek, ami egy életre összeköt benneteket.

Álmatlan éjszakák

A felsíró gyermek hangja, a gyerekbetegségekkel járó éjjeli ébrenlétek, a folytonos gondoskodás utáni vágy bizony rengeteg fárasztó napot és éjszakát okoz.
Segít azonban, ha a pertnerek felváltva gondoskodnak a babáról és kihasználják azt az időt, amikor a baba alszik.

Hírtelen csomó vendéged lesz

Az új baba minden rokonban és ismerősben kíváncsiságot ébreszt, mindenki látni szeretné a csöppséget.
Neked pedig végtelen türelemmel végig kell hallgatnod a sok jó tanácsot, amellyel ostromolnak. Ha úgy fogod fel, akkor ez az egész szórakoztató is lehet.

Megváltozik a arcod mimikája és kifejező képessége

A gyerekek pici koruktól megtanulnak figyelni a szülőre, aki a lehető legtisztább, legérthetőbb módon fejezi ki mimikájával és szavaival érzéseit. Ez az újfajta kölcsönhatás a szülőt sokkal közvetlenebbé, vidámabbá és beszédesebbé teszi. A mosolygás, nyelvkinyújtás, vicces arc mindennaposak lesznek.
Ha nagyobb a gyerek, elkezdesz érdekfeszítő mesemondásokba, és azon veszed észre magad, hogy egy színészi tehetség veszett el benned.

Segítségre van szükséged

Talán soha nem gondoltad volna, hogy valamivel nem tudsz egyedül megbírkózni, azonban a baba érkezésével a fáradtságtól szétszórtabb és szervezetlenebb vagy mint valaha.
A legnagyobb segítség ilyenkor partnered. Ne félj segítséget kérni a nagyszülőktől vagy rokonoktól sem, mindig szívesen töltenek időt a kicsivel.

Többet kell beszélgetned

A gyermek fejlődése szempontjából létfontosságú a kommunikatív viselkedés. A legzsengébb kortól elkezdi tanulni a pici az anyanyelvét, fontos ezért , hogy minnél választékosabban, helyesebben hallja a nyelvet.
A picik esetében fontos a rövid, tömör szavak tagolt kiejtése, hogy minnél hamarabb megértsék.

Sok pénzt költesz

A gyerekek hónapról-hónapra, évről-évre nőnek, ezért gyakran kell költened a ruházatra, játékokra, felszerelésekre, amelyek mind-mind szükségesek.
Ezért ha babát vállalsz, nem árt valamelyest pénzügyileg stabilnak lenni (munkahely, jó körülmények), hogy meg tudj adni mindent a gyermeked számára.

Kívülről fújod a gyermek mondókákat, dalokat és meséket

A gyermekek szeretik, ha a szülők értelmileg is foglalkoznak velük. A könnyű versikék, mondókák, dalok és mesék mind fejlesztik értelmét, miközben nevelő jellegük van.
Csak az lesz számodra érthetetlen, hogy a gyerek miért akarja ezredjére is ugyanazt a mesét hallgatni…

Hibázni fogsz

Nincsenek tökéletes szülők. Megannyi helyzettel találkozol, amelyet nem biztos, hogy a legprofibban meg tudsz majd oldani. Hibázni emberi dolog.
Lehet, hogy alig bírod leszoktatni a cumiról, vagy rászoktatni a wécére, de el kell tudnod lazulni és ha nem boldogulsz, kérj szakmai segítséget (orvos vagy akár pszichológustól).

Te leszel a bíró

A gyerekeknek nagy az igazságvágyuk, ennél pedig csak önzőségük a nagyobb. A kicsik alapvetően nem tudnak veszíteni és szüleiktől várják az igazságtételt. Ha testvérek vannak, még nagyobb a harc és az állandó versengés.
Ne adj helyet árulkodásnak, önző viselkedésnek. Meg kell tanulniuk, hogy néha le kell tudni mondani és az álnok, hazug viselkedés büntetéshez vezet. Kezeld mindig külön-külön a gyerekeket, ne hasonlíts össze őket, így nem érzik versenyben magukat.

Mindenhová követne

Még a fürdőszoba sem tabu, ezentúl oda is veled menne. De nem baj, ez csak ragaszkodásának és szeretetének a jele. Legalább tudod, hogy ha jó példával jársz el, utánozni fog.

Megismered a legmélyebb szeretetet

A gyermeked iránt érzett szeretet összehasonlíthatalan, a legmélyebb érzés.
Egy nap majd, ahogyan babádat nézed úgy érzed, hogy soha nem hitted volna, hogy ilyen intenzív szeretet létezik a világon. Ez a határtalan szeretet teszi fantasztikussá a szülői létet. Élvezd egy életen keresztül!

A szülői léthez az elengedés is hozzátartozik

A gyermek nevelése során számos mérföldkőhöz érkeztek (óvoda, iskola, serdülő- és tinédzserkor, fiatal felnőttkor). Minden időszaknak megvannak a saját szépségei és nehézségei.
Amikor azonban eljön az ideje, el kell tudnod negedni a kezét, hogy ő is el tudja kezdeni életét. Ez legtöbb szülő számára fájdalmas, de ne feledd: a szülői létnek soha nem lesz vége!

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!