Mit idéz elő a babaillat és hogyan vészelik át a kismamák az álmatlan éjszakákat? Így válik a nő anyává

Mit idéz elő a babaillat és hogyan vészelik át a kismamák az álmatlan éjszakákat? Így válik a nő anyává

Címlap / Életmód / Egészség / Mit idéz elő a babaillat és hogyan vészelik át a kismamák az álmatlan éjszakákat? Így válik a nő anyává

Mi segít átvészelni az újdonsült anyukáknak az álmatlan éjszakákat? Hogyan lesz a nőből egyszer csak édesanya? Ha te is elgondolkodtál már ezeken, olvasd el cikkünket, hiszen ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

Nem olyan régen egy videó járta körbe az internet világát. Egy állásinterjúról szólt, ahová olyan embereket keresnek, aki képesek 0-24 órában dolgozni, önmagukat háttérbe szorítani, hétvégén is szolgálat késznek lenni, nem aludni és még sorolhatnám. Bár a munkáért semmit nem fizetnek, mégis rengetegen vágnak bele önakaratukból, boldogan. A legtöbb állásra jelentkező elképedve hallgatta a feltételeket és azt kérdezték mégis ki az, aki mindezt örömmel teljesíti. Az édesanyák.

Gondoltunk már arra, hogy mi minden segíti az újdonsült kismamákat abban, hogy elviseljék a kialvatlanságot vagy csak egyszerűen anya üzemmódba kapcsoljanak? Ugye nem. Pedig, hogy mindez könnyebben menjen, az anyává válást testi és hormonális változások is segítik.

Már a baba születését követő első percekben is, az érintése, az illata olyan érzéseket stimulál, ami a kötődést és ragaszkodást erősíti a pszichében. Az anya érzékenyebb lesz mindenre, ami gyermekével kapcsolatos.

Te sem tudsz betelni kisbabád illatával? Nem véletlenül. Ám ez a mámorító illatfelhő nem csupán azért van, hogy akár órákon át szagolgasd gyermekedet. Egyes elméletek szerint a magzatmáz tartalmazza ezt az aromát, mások szerint a fejen található faggyúmirigyekből árad. A fejen lehet a legerősebben érezni, valószínűleg azért, mert a babának ez a testrésze van a legközelebb az anyához szoptatás közben. Ez az illat ugyanis az anya szervezetében olyan hormonokat serkent, amelyek segítik a tejtermelést.

Egyes vizsgálatok szerint a várandóság alatt az agyi tevékenységek romlanak, mivel a szervezet felkészül a baba fogadására és az agyban is átrendeződnek a dolgok. A Maryland állambeli Pszichiátriai Intézet kutatói 19 anyánál figyelték meg az agyat, szülés után pár héttel és szülés után 3-4 hónappal is. Érdekes, hogy a szürkeállománynak azok a részei növekedtek, amelyek a csecsemő ellátásának szempontjából hasznosak. Az ösztrogén, progeszteron és prolaktin hormonok mennyiségének változása teszi ezt. Ezeknek az agyi részeknek a növekedése stimulálja a problémamegoldó képességet, a gondoskodást és a védelmezést.

Kép forrása: Christin_Lola/depositphotos.com

Az anya teljesen képes a gyermekére hangolódni és ebben a természet is segítségére van. Például az agy érzelmekért felelős régiója ilyenkor jobban aktivizálódik. Ezen a területen van az öröm és félelem érzése, de ez teszi élessé az érzékeket veszély esetén is. Szülés után a női szervezetet a prolaktin uralja. Az éjszakai etetések alkalmával ebből a hormonból még több keletkezik. Nyugtató, álmosító hatása van. Ezért lehetséges, hogy bár többször fel kell kelni az éjszaka közepén a babához, mégis jobban, mélyebben tudnak aludni a szoptató kismamák.

Ugye milyen érdekes? Bár azt eddig is tudtunk, hogy a csontok, hogyan rendeződnek át a női testben, arra nem is gondoltunk miféle változásokkal segíti még a szervezet ezeket a gyönyörű, utánozhatatlan hónapokat.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!