Közösségi autók Budapesten – Próbáltad már?

Közösségi autók Budapesten – Próbáltad már?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Közösségi autók Budapesten – Próbáltad már?

Még nincs egy éve, hogy hazánkban is elérhetővé vált a mobiltelefonos applikációval támogatott  közösségi közlekedés legújabb formája. A Green Go Budapest területén belül egyre több elektromos autóval áll készenlétben a nap 24 órájában. A zöld autók előnye, hogy szinte bárhol, ingyenesen parkolhatsz vele, nem szennyezi a környezetet, a percalapú bérlésnek köszönhetően pedig nem kell a fenntartás és a tulajdonlás költségeivel foglalkoznod.

A GreenGo-k természetesen nem csak a fővárosban használhatók. Bárhová elvisznek, de Budapest határain kívül érdemes figyelemmel lenni az autó töltöttségére és arra, hogy a bérlést lezárni csak az autóval visszatérve lehet. A fővárosban viszont bárhol befejezhetjük az autózást, nem kell egy adott helyszínre visszavinni a járművet. Nézzük, hogy is néz ki ez a új típusú autókölcsönzés a gyakorlatban!

A GreenGo-hoz tartozó mobil applikáció ingyenesen letölthető, telepítés után regisztrálni kell és máris megjelenik a térkép a szabad autókkal. Ha nincs a közelben járgány, akkor 30 perccel az indulás előtt még lefoglalhatod, nehogy elhalásszák előled, mielőtt odaérsz. Ha a GPS-koordináták alapján rátaláltál az autóra, akkor a regisztrációkor kapott PIN-kód és az autó szélvédőjén látható számsort megadva máris kinyílik az ajtó.

A slusszkulcsot a kesztyűtartóban találod, de indulás előtt fontos, hogy átnézd kívül belül az autót. Ha ugyanis hibátlanra értékeled az alkalmazásban a járművet, de az utánad vezető azt tapasztalja, hogy az oldala meg van húzva vagy betört egy lámpa búra, akkor a keletkezett kár téged terhel majd. Ez alól csak a köztéri kamerák felvételei menthetnek fel.  Érdemes tehát biztonságos helyen letenni az autót a bérlés végén. 

Ugyanígy a belsőt is értékelni kell, tehát ne a GreenGo-val szállítsd a házi állatokat és ne az autóban ebédelj meg, a dohányzásról nem is beszélve.

A buszsávban sem haladhatsz, de ha mégis ott mész és emiatt megbírságol a rendőr, az szintén a saját felelősséged. Ahogy az is, hogy legyen nálad jogosítvány. A GreenGo-hoz legalább egyéves jogsival kell rendelkezned, amit a szerződés megkötésekor be kell mutatnod személyesen. Így talán egy kissé körülményesnek tűnik már a dolog, de érdemes figyelembe venni, hogy több millió forintos autókról van szó, érthető a bérbeadó elővigyázatossága.

Előfordulhat, hogy valahol meg kell állnod útközben vagy be kell ugranod valahová és ez idő alatt nem szeretnél annyit fizetni, amennyit menet közben. Ilyenkor parkolási üzemmódot adsz meg az alkalmazásban, amely percenként 15 Ft-ba kerül. Az autózásért egyébként 65-80 Ft-ot kell fizetni percenként.

Az automata autók használata egyszerű, de nem árt egy kis előképzettség. A GreenGo weboldalán kis videók és részletes leírás segíti az elméletek elsajátítását. A legtöbb energiát a gyorsulás és a fékezés használja, ezért az autó és a környezet szempontjából is érdemes nem tövig nyomni a gázpedált két piros lámpa között és próbáljunk inkább a visszatöltéssel lassítani. A jármű feltöltéséről egyébként a tulajdonosok gondoskodnak.

A bérlés végét szintén az applikációban kell jelezned, majd a slusszkulcsot visszatenni a helyére, lekapcsolni a lámpákat. A bérlés költségét ezt követően vonja le a GreenGo a bankszámládról, a bónuszpontok beszámításával.

A közösségi autómegosztás tehát egy működőképes új formája lehet a fővárosi közlekedésnek. Végezetül összegyűjtöttük, mik a GreenGo legfőbb előnyei és mi az, ami hátrányként könyvelhető el:

A GreenGo előnyei:

– nem kell menetrendekhez és rögzített útvonalakhoz alkalmazkodni
– saját autóval ellentétben a biztosítás, szervizelés, tankolás vagy a parkolási díj sem a te gondod
– környezetbarát
– éjjel-nappal elérhető
– több személy esetén olcsóbb használat, bár a kormányt nem adhatod át másnak
– nincs időkorlát (maximalizált napi bérleti díja van)
– 30 perces „bemelegítő” vezetés jár ingyen az első használatkor

Hátránya:

– okostelefonhoz, mobilnethez kötött
– körülményes bizonyítani, hogy nem te vagy a hunyó, ha a bérlés után valaki megrongálja az autót
– regisztrációs és különböző adminisztrációs díjak is vannak

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!