Január: a nem kívánt ajándékok visszavitelének hónapja

Január: a nem kívánt ajándékok visszavitelének hónapja

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Január: a nem kívánt ajándékok visszavitelének hónapja

Szép volt ez a karácsony is mint az eddig eltelt évek minden karácsonya. A családok ismét együtt ünnepeltek a gyönyörűen feldíszített fenyőfa körül, szólt a Csendes éj, a Kis karácsony, nagy karácsony, ajándékokkal halmoztuk el szeretteinket. Most véget ért a hosszú téli szünet is, igazán elindul az új év. Indulhatunk az üzletekbe visszaváltani a felesleges cikkeket. (X)

Mindenki ismeri a mondásokat: „Ajándék lónak ne nézd a fogát” és „Adni öröm”. Ezért aztán lelkesen fogadunk minden ajándékot karácsonykor, reménykedve adjuk át a nagy gondok között beszerzett, szerintünk hasznos és praktikus meglepetéseinket. Szívünket melengeti az érzés, örömet okoztunk annak, akit szeretünk. Így van ez minden karácsonykor és legyen is így örökké!

Most már elmúlt ez a gyönyörű ünnep, visszatértek a dolgos hétköznapok és az üzletek is kinyitottak. Lassan elgondolkodhatunk azon, mit kezdjünk a nagy örömmel átadott – de számunkra teljesen fölösleges – ajándékkal, ami a karácsonyfánk alá került. Mint tudjuk, Black Friday-kor és a karácsony előtti időszakban sok-sok pénzt fordítunk ajándékok vásárlására. Most is jól mutatott egy akciós árú okosóra az Euronics újságban vagy bármelyik online műszaki webáruházban, de nem feltétlenül örült neki az ajándékozott. Visszautasítani, fintorogni nem illik, hiszen a szeretetet éreztük mi is és az is, aki adta. Az ajándékozás öröme az egyik legfontosabb eleme a karácsonyi rituálénak, ezt elrontani szinte szentségtörés.

Manapság a legtöbb ajándék az üzletekből kerül a fa alá, ritka a saját készítésű, egyedi meglepetés. (Pedig ha nem mindig vásárláson járna az eszünk, másként is megközelíthetnénk az ajándékozás gondolatát.) Sokszor igen nagy értékű, drága műszaki cikk, vagy esetleg márkás ruhadarab válik számunkra feleslegessé, mert már van belőle kettő-három darab, nem tudjuk használni, viselni. Szerencsére a legtöbb ajándékozó, aki nagyobb értékű ajándékkal kívánt meglepni bennünket, tisztában van az ilyenkor felmerülő problémákkal és általában megőrzi a vásárlást igazoló blokkot az esetleges csere vagy visszaváltási igény lehetőségének megvalósításához.

Az üzletek karácsony után számítanak a cserék, visszaváltások ilyenkor szokásos megnövekedésére. Üzletpolitikájuk része az ilyen típusú vásárlói igények kielégítése, hiszen az elégedett vevő a legjobb reklám. Amennyiben megvan a vásárlást igazoló blokkunk, gond nélkül megtörténhet az áru kicserélése vagy visszaváltása. Üzlettől függően a pénz visszaigénylésére is van módunk, vagy levásárlásra adnak lehetőséget. Igen fontos, elengedhetetlen feltétel a visszaváltandó termék épsége és az időkorlát betartása. A boltok csak nem használt, sértetlen terméket vesznek vissza. A visszaválthatóság idejét más-más tartamban határozhatják meg az üzletek. Van olyan üzletlánc, amely akár 60 napig is engedi érvényesíteni ezt a lehetőséget, másoknál 30 nap a határ, de néhány szigorú üzlet már csak három napot ad számunkra. Érdemes tehát minél hamarabb lépnünk ez ügyben.

Egészen más a helyzet hibás ajándék esetében. Ebben az esetben a szavatossági jogainkat érvényesíthetjük. Ilyenkor a fogyasztóvédelmi törvény más paragrafusa kel védelmünkre. Hibás termék esetén kérhetünk javítást vagy cserét. Szerencsére ilyenkor nem kell feltétlenül a két ünnep között ezzel bajlódnunk, hiszen 2 hónapunk van rá. Amennyiben cserére vagy javításra nincs mód, visszakérhetjük a vételárat is. Esetleg saját költségünkre megjavíttatjuk a terméket és az eladóra hárítjuk ennek költségét.

Sokszor adódik azonban olyan helyzet, hogy nem áll rendelkezésünkre a vásárlást igazoló blokk. Ilyenkor marad a régi módszer, feljegyezzük az ajándékozó nevét, a dátumot és jó ideig félretesszük a felesleges tárgyat. Két-három év után ismét elővehetjük és tovább lehet ajándékozni megfelelő helyre a megfelelő alkalomra. Ezek az ajándékok esetleg körbejárhatják a rokonságot, üstökösként keringhetnek évekig ismeretségi körünkben, majd onnan kikerülve akár egy hatalmas ívű pályát bejárva újra ránk találhatnak. Remélhetőleg addigra már mi is elfelejtettük eredeti kiindulópontját.

Ezek a gondok azonban még sohasem tudták elhomályosítani a karácsony fényét és biztosak vagyunk abban, ezután sem tudják az ajándékozás kedves szokását elűzni.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!