A kóla 8 szokatlan felhasználási módja

A kóla 8 szokatlan felhasználási módja

Címlap / Otthon / Háztartás / A kóla 8 szokatlan felhasználási módja

Az eredetileg orvosi célból készített gyógynövényes ital az 1800-as évek vége óta egyeduralkodó az üdítők terén. Bár ivását cukortartalma miatt nem érdemes túlzásba vinni, a háztartási teendők végzésekor veszélytelen és hűséges társra lelhetsz benne.

Rozsdaoldó

Ha több kisméretű tárgyat szeretnél megszabadítani a korrózió okozta szennyeződéstől, érdemes egy üveg kólát beszerezned a méregdrága tisztítószer helyett.
Az üdítőital összetevői kíméletesen marják le a rozsda részecskéit. Krómozott felületeken körkörös dörzsöléssel, egyéb esetben pedig áztatásra használhatod.

Ablaktisztító

Főleg az autó üvegfelületein veheted jó hasznát, ahol makacs szennyeződés tud összegyűlni. Egy doboznyi mennyiséget önts a szélvédőre, majd nedves szivaccsal vagy ruhával töröld le!
Fontos, hogy az anyag vizes legyen, különben a kóla ragadós maradványokat hagy az üvegen.

Sütéshez és főzéshez

Fele-fele arányban barbecue szósszal keverve mennyei pácot készíthetsz, de akár egész csirkét is süthetsz benne.
A cukor gyönyörű fényt ad a húsoknak, emellett pedig karamellszerű íznek örülhetsz. Az amerikaiak legszívesebben bacont sütnek benne.

Borzbűz ellen

Ha olyan helyen laksz, ahol a borzok által hagyott szag problémát jelent, kíméletes tisztítószert készíthetsz a kóla segítségével.
Egy vödör vízhez önts egy doboz kólát, és ezt a folyadékot permetezd az orrfacsaró anyaggal megjelölt területre! Az ital meglepően gyorsan semlegesíti a szagot.

Csípésekre

A kólában lévő hatóanyagok gyorsan semlegesítik a csípések okozta bőrirritációt. A hatás medúza hagyta nyom esetén a leglátványosabb, de persze rovarok esetén is jó hasznát veheted. Egyszerűen önts egy keveset a katasztrófa sújtotta bőrfelületre!
Csípések megelőzésére ne használd, hacsak nem szeretnéd, hogy minden környező szúnyog, légy és bogár téged dongjon körbe!

Mosogatáshoz

A fazekak és serpenyők alján levakarhatatlannak tűnő fekete kosz gyűlik össze egy idő után.
Nem kell azonban órákig sikálnod az edényeket, ha kólát öntesz beléjük, és egy órára beteszed őket az alacsony hőfokon előmelegített sütőbe.

Mosáshoz

Kapaszkodj meg: a legmakacsabb koszfoltok is megadják magukat, ha a megszokott öblítődhöz egy doboz kólát adagolsz, és indítasz egy normál mosási programot.
Vérfoltok és szagos pecsétek esetén egyszerűen verhetetlen az üdítőital.

Robbanáshoz

Világszerte nagy népszerűségnek örvend a „kólába Mentos” legenda, miszerint a mentolos cukorka üdítőbe dobva valósággal felrobban. Vannak, akik azt állítják, több méter magasra is lövellhet az ital. Ha kíváncsi vagy az eredményre, próbáld ki te magad! (Javasoljuk, hogy a kertben veselkedj neki a kísérletezésnek, különben takarítás lehet a vége.)
Amennyiben a kóla szokásos felhasználási módjánál maradsz – tehát megiszod –, érdemes mértékletességre törekedned. A light változat cukormentes ugyan, ám az édesítőszerek hosszú távú fogyasztásának következményei egyelőre nem tisztázottak. Napi egy pohárnyitól viszont biztosan nem lesz semmi bajod!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!