8 betegség, amin az akupunktúra segít

8 betegség, amin az akupunktúra segít

Címlap / Életmód / Egészség / 8 betegség, amin az akupunktúra segít

A több ezer éves múltra visszatekintő hagyományos kínai orvoslási mód csak az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint hárommillió embernek nyújt enyhülést, Franciaországban pedig minden ötödik ember kipróbálta már.

Hogyan működik?

A szakképzett terapeuta tűket szúr a test bizonyos pontjaira, hogy a belül áramló csí (vagy átírástól függően khí, esetleg qi) energia áramlását befolyásolják.
Eredeti célja a fájdalomcsillapítás volt, ám idővel más panaszok kezelését is sikerrel célozták vele. A tudósok is egyetértenek abban, hogy a művelet hatására endorfin, azaz természetes fájdalomcsillapító hormon szabadul föl.

Mennyire fáj?

Bár a tűszúrások ötlete félelmetes lehet, valójában olyan apró eszközökről van szó, melyek használata közben az emberek döntő többsége egyáltalán nem érez fájdalmat, legföljebb enyhe kellemetlenséget.
Beszámolók alapján a pácienseket ellazítja, és energiával tölti fel a kezelés. Hosszú távú kúra esetén azonban előfordulhat, hogy némelyik tű helye érzékenyebbé válik.

Derékfájás ellen

Az akupunktúra egyik leggyakoribb felhasználási területe a hagyományos módszerekkel csillapulni nem akaró derékfájás kezelése.
Egy kutatás szerint a valódi és az álakupunktúrás (tehát nem valódi pontokat stimuláló) kezelés is jobban teljesített, mint a klasszikus gyógyszerek. Fontos, hogy csak krónikus derékfájás esetén érdemes tőle megoldást várni, nem pedig akut esetben, például húzódáskor.

Fejfájás ellen

A megfelelő helyre szúrt tűk enyhítik a visszatérő fejfájást, annak migrénes és tenziós változatát is.
A „fejfájós” emberek, tehát akiknek a szervezete ezzel a panasszal reagál bizonyos tényezőkre, úgymint az időjárás-változásra vagy a stresszre, akár egész életen át segítséget kaphatnak az ősi kínai módszertől.

Ízületi bántalmak ellen

A reumás vagy csont eredetű ízületi gyulladás (arthritis) nemcsak azért kétségbeejtő állapot, mert állandó fájdalommal és mozgási nehézségekkel járhat, hanem mert degeneratív, azaz leépüléssel járó folyamat.
Gyógyítani nem lehet, csak kezelni. Az akupunktúra bizonyítottan enyhíti a térd- és a csípőbántalmakat.  

Alagút-szindróma ellen

A betegség neve idegenül csenghet, de sokan szenvednek tőle, anélkül, hogy tudnák a kellemetlenség okát.
A csuklóban és a kézfejben jelentkező krónikus fájdalmat a hagyományos, szteroid gyógyszeres kezelésnél hatékonyabban csillapítja az akupunktúra, de akár kiegészítő terápiaként is alkalmazható.

Fogfájás ellen

A legtöbb embernek már a fogorvos szó hallatán is görcsbe rándul a gyomra, hiszen az idegek mélyére hatoló fájdalom a legkibírhatatlanabbak egyike.
Az orvosok egyelőre vitatják, pontosan milyen fogászati panaszok kezelésében hatékony az akupunktúra, de a betegek beszámolói alapján egyértelmű, hogy csillapítja a fájdalmat.

Émelygés ellen

Ha egyszerűen émelygős vagy, esetleg várandósság vagy valamilyen betegség miatt folyton hányinger kínoz, akupunktúrával enyhíthető a panaszod.
Ez nemcsak a közérzetednek tesz jót, hanem az egész szervezetednek is: több tápanyagot vihetsz be, s több vitamin és ásványi anyag szívódik fel.

Meddőség ellen

Celine Dion és Mariah Carey sokáig várt babára: nem titok, hogy a mesterséges megtermékenyítés is többször kudarcot vallott náluk. A terápiát akupunktúrával egészítették ki, az eredményként kopogtató tündéri csemetéket pedig a bulvárlapokból mindenki ismerheti. A módszer titka a petefészkek vérkeringésének serkentésében rejlik. Amennyiben úgy döntöttél, hogy szeretnéd kipróbálni az akupunktúrát, két fontos teendőd van: megtalálni a megfelelő szakembert, illetve egyeztetni az orvosoddal, hogy az esetleg folyamatban lévő kezelésed befolyásolja-e!

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!