Az omikron variáns: mennyire kell tartanunk az új Covid mutációtól?

Az omikron variáns: mennyire kell tartanunk az új Covid mutációtól?

Címlap / Hírek / Az omikron variáns: mennyire kell tartanunk az új Covid mutációtól?

A Covid többezer változata létezik a világon, és ez tejesen normális, hiszen a vírus folyton mutálódik. Az új, omikron elnevezésű változat viszont szakértői vélemények szerint az eddigieknél nagyobb aggodalomra ad okot.

Legfőképp az a nyugtalanító, hogy az omikron nagyon eltér az eddigi variánsoktól, melyek ellen a vakcinákat is tervezték, így félelemre adhat okot, hogy esetleg az oltások nem adnak védelmet az új mutáns ellen, amely ráadásul gyorsabban is terjed minden eddigi változatnál. Mindezek mellett mégsem érdemes lemondanunk az oltásokról, hiszen a többi eddig megismert variánsnál – Delta, Alfa, Béta, Gamma- a vakcinák sikeresen kiküszöbölik a súlyos megbetegedések kockázatát.

A Covid újabb változatai ellen készülő oltóanyagok már tesztelés alatt állnak és állítólag heteken belül készen is lesznek, a szükséges jóváhagyási procedúrát is felgyorsítják, így sokkal gyorsabban állnak majd rendelkezésre az új oltóanyagok, mint az első fejlesztések.

Nataliya Vaitkevich/pexels.com

Mit tudunk az új variánsokról?

A kutatók szerint az új típusú covid variánsoknál is az idősek és a súlyos alapbetegségben szenvedők vannak kockázatnak kitéve. Továbbá több haláleset várható, ha nincsenek beoltva az emberek, ugyanis a vakcinák magas fokú védelmet nyújtanak a Covid okozta betegségek ellen, beleértve az új mutációk okozta tüneteket is. A megfertőződés veszélye is csökken valamelyest az eddigi oltásokkal.

A fertőzés elkerülése továbbra is elsődleges, tehát fontos betartani minden olyan higiénés szabályt, amely támogatja ezt: kézmosás, maszk használata és távolságtartás továbbra is.

A vírusok sajátossága, hogy másolatot készítenek magukról, amikor bejutnak a gazdaszervezetbe, így szaporodnak. A metódus nem mindig tökéletes, így a becsúszó hibák mutációt okoznak. Az új változat időnként túlélési előnyt ad a vírusnak, ekkor sikeresen terjed.

Tehát minél nagyobb esélye van a vírusnak arra, hogy másolatot készítsen magáról, annál nagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg a mutációk. Éppen ezért a legtöbb, amit jelen pillanatban tehetünk, a fertőzés visszaszorítása, a vírus gazdaszervezethez jutásának megakadályozása. 

Tudósok szerint a legújabb vírusvariáns egy olyan betegben fejlődhetett ki, akinek az immunrendszere nem tudott gyorsan megszabadulni a fertőzéstől. Így a vírusnak több ideje maradt az átalakulásra és sikerült egy erősebb, túlélőbb változatot kifejlesztenie.

Az eredeti vírustörzzsel fertőzött emberek kevesebb vírust juttattak a levegőbe köhögés tüsszentés által, mint a későbbi variánsokat hordozó betegek. Az új Delta variáns gyorsan halad a levegőben, így a szellőztetés, a jól illeszkedő maszk még fontosabb, mint korábban. Jelen pillanatban tehát a védekezésen van a hangsúly.

A BBC News cikke nyomán

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!