Ezért olyan előnyös, ha beépíted a citromsavat a bőrápolási rutinodba

Ezért olyan előnyös, ha beépíted a citromsavat a bőrápolási rutinodba

Címlap / Stílus / Arc / Ezért olyan előnyös, ha beépíted a citromsavat a bőrápolási rutinodba

A gyümölcsök amellett, hogy egész évben értékes, kiemelkedően fontos elemei egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek, különböző összetevőiknek köszönhetően a szépségipar számára is kitűnő alapanyagokat biztosítanak. Így van ez a gyümölcsökből kinyerhető savak, például az almasav, a szőlő borkősav vagy a citromsav esetében is, amelyek a sokat tehetnek a ragyogó, sötét foltoktól és pattanásoktól mentes bőrért.

Ha te is olvastad már végig gondosan különböző szépségápolási termékek összetevőit, biztosan te is találkoztál már az alfa-hidroxisavakkal (AHA savak), amelyek növényi vagy állati eredetű vízben oldódó savak. Közülük is különösen nagy figyelmet kap a glikolsav és a tejsav, de nem kevésbé szép eredményekkel büszkélkedhet a citromsav is, ami méltán több figyelmet érdemel.

Mi pontosan a citromsav?

A citromsav egy olyan alfa-hidroxisav, amit citrusfélékből, például citromból, lime-ból, narancsból, grapefruitból vagy más, bogyós gyümölcsökből nyernek ki. Egy hihetetlenül gyakori összetevő, ami nemcsak sok bőrápolási termékben, de rengeteg élelmiszerben és tisztítószerben is megtalálható, de tartósítószerként is használják.

Youngoldman/istockphoto.com

Mikor és miért használd a citromsavat?

A citromsav számos olyan egyedülálló és a bőr számára kedvező tulajdonsággal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más savaktól. Fő előnye, hogy elősegíti a hámlasztást és a bőrsejtek forgalmát, illetve kitűnő antioxidáns forrás.

Használata általában minden bőrtípuson biztonságos, kivéve ismert allergia vagy különösen érzékeny bőr esetén, zsíros bőrűek számára pedig kifejezetten ajánlott. Használatának gyakorisága nagymértékben függ az adott terméktől, de általában hetente kétszer-háromszor ajánlott. Ami biztos, hogy mint sok más sav esetében, a citromsavnál is az a legjobb, ha az adott terméken lévő használati utasítását követed.

Gyakran más alfa-hidroxisavakkal és béta-hidroxisavakkal is párosítják, de ezek együttesen csak akkor működnek jól, ha egyáltalán nem érzékeny a bőröd. Fontos viszont, hogy bármiféle retinoiddal semmiképpen ne használd egy időben, mivel együtt irritációt és bőrpírt okozhatnak. Ha mindenképpen ugyanazon a napon szeretnéd használni mindkettőt, akkor a citromsavat reggel, a retinoidot pedig este vidd fel a bőrödre.

Érdemes azonban azt is megjegyezni, hogy a citromsav a legtöbb alfa-hidroxisavnál nagyobb molekulákkal rendelkezik, így a bőr nehezebben szívja be. Emiatt olykor kevésbé hatékony, mint más alfa-hidroxisav, de sokkal többen is tolerálják, mint például a glikolsavat.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»