Tedd és NE tedd koronavírus oltás után: 5 kérdés és válasz

Tedd és NE tedd koronavírus oltás után: 5 kérdés és válasz

Címlap / Életmód / Egészség / Tedd és NE tedd koronavírus oltás után: 5 kérdés és válasz

A koronavírus elleni vakcina alapvetően nem kell, hogy megváltoztassa a mindennapi rutinodat, és a semmit nem csinálsz máshogy, mint szoktál, valószínűleg az sem okoz gondot. De ha igazán oda akarsz figyelni magadra, az oltást követő pár napban érdemes megfontolni ezeket a tanácsokat.

1/5. Vannak-e gyógyszerek, amiket kerülni kell az oltás után?

Sokszor felmerülő kérdés, hogy szedhetőek-e fájdalomcsillapítók és lázcsökkentők, például acetaminofen, vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők, például ibuprofen vagy aszpirin az oltás után.

Az amerikai egészségügyi szervezet, a CDC nem javasolja ezen gyógyszerek oltás előtt történő alkalmazását a láz, fejfájás vagy más fájdalmak megelőzése érdekében. Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy tompíthatják a szervezet immunválaszát.

Az elemental.com-nak nyilatkozó belgyógyász, dr. Peter A. Lipson azt javasolta, hogy ne kezeld előre a tüneteidet. Várd meg, míg megkapod az oltást, figyeld meg, hogy egyáltalán jelentkezik-e valamilyen panasz. Jó esély van rá, hogy semmilyen, vagy csak olyan enyhe tüneteid lesznek, amelyek nem is igényelnek fájdalomcsillapítást.

Csak akkor vegyél be láz- és fájdalomcsillapítót, ha ez indokolt. Arra nézve ugyanis nincs bizonyíték, hogy az oltás után szedett acetaminofen vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők csökkentenék az immunválaszt. Ha helyi gyulladást, pirosságot, duzzanatot tapasztalsz, akkor jegeld a karodat.

Ha bármilyen immunszuppresszív gyógyszert szedsz, például biológiai gyógyszereket az autoimmun betegségek kezelésére, vagy rákkezelés alatt állsz, a legjobb, ha szakemberrel (onkológusoddal, immunológusoddal, reumatológusoddal stb.) konzultálsz, hogy megtudd, kell-e valamit másként csinálnod.

A vakcináról és az immunszuppresszív gyógyszerekről egyelőre nem sok adat áll rendelkezésre, ezért az orvosodnak a klinikai szakértelmére és arra kell támaszkodnia, hogy mit tudunk a vakcinák más típusairól.

Gyógyszerek szedése koronavírus oltás után
seb_ra/istockphoto.com

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3 4 5

»