Tudtad? 6 tény a hajproblémákról

Tudtad? 6 tény a hajproblémákról

Címlap / Stílus / Haj / Tudtad? 6 tény a hajproblémákról

A hajproblémák egészségügyi gondokról árulkodnak? Előfordulhat, ám az esetek többségében csak jobban kellene vigyáznod a fejbőrödre és a tincseidre. Segítünk benne, hogy hajkoronád tündöklő és élettel teli legyen!

A korpa nem betegség

A fejbőr fokozott hámlásával járó állapot kialakulásáról még vitatkoznak az orvosok. Az egyik lehetséges kiváltó tényező egy bizonyos gombafajta túlszaporodása a fejbőrön, míg mások szerint a zsíros bőr, a stressz, a túlsúly, a hideg és száraz levegő, illetve az ekcéma és a psoriasis nevű bőrbetegség kockázati tényező lehet.
A patikában kiváló korpa elleni samponokat és hajszeszeket találsz, de ha súlyos a gond, fordulj bőrgyógyászhoz!

A hajhullás normális

Naponta száznál is több hajszálat veszíthetünk. Ezzel semmi gond nincs, hiszen a szálak természetes cserélődésének folyamatához tartozik, nem vezet kopaszodáshoz. Körülbelül 100 000 hajhagymánk 90%-a működésben van, 10%-uk pedig pihen. Egy hajszál élettartama 2-3 hónap.
Bizonyos műtétek, a szülés, egyes gyógyszerek, az egészségtelen táplálkozás, a stressz és a pajzsmirigygondok inaktivitásra késztethetik a hajhagymák egy részét, ami az átálláskor „csomókban” történő hajhullásban nyilvánul meg. Ha tudod az okot, ne aggódj, idővel magától rendeződik a dolog. Ellenkező esetben irány a doki!

A nők is kopaszodnak

A korral járó hajvesztés a hölgyeknél általános ritkulásban nyilvánul meg, ami a fejtetőn egy picit erősebb. Mivel a folyamat lényegesen lassúbb, mint a férfiaknál, ezért a gyengébb nem tagjai csak extrém esetben, többnyire betegség hatására kopaszodnak meg teljesen.
Tévhit, hogy a hosszú haj vagy a samponozás folyamata terhelné a hajhagymákat. Minoxidil tartalmú készítmények és multivitaminos táplálék-kiegészítők segíthetnek.

UV-védelem a hajnak is

Előfordulhat, hogy nyáron szárazzá és töredezetté válik a hajad. Ennek oka nem más, mint a túl sok direkt napfény, amely éppúgy égeti a fejbőrt is, mint a tested többi részét. Ha strandra mész, válassz UV-védelmet nyújtó hajápolókat!
A legjobb ötlet a kalap, mivel az említett kencékkel nagy nehéz – jóformán lehetetlen – egyenletes fedést elérni. Már megtörtént a baj, és szénaboglyának érzed a hajad? Vitaminos ápoló olajokkal és megfelelő folyadékfogyasztással lehelhetsz életet belé.

Egyél a hajkoronádért!

Említettük már, hogy a szép haj egyik záloga az egészséges táplálkozás. Mit is jelent ez pontosan? Megfelelő mennyiségű fehérjét, vasat, omega-3 zsírsavat, cinket, szelént és A-vitamint.
Az alacsony kalóriatartalmú diéták gyakran rontják a haj minőségét, így talán éppen a bikiniszezonnak vágtál neki sprőd tincsekkel. Fehér húsok, lazac, dió, rengeteg zöldség és gyümölcs – így néz ki a hajbarát étrend.

Az őszülés a genetikán múlik

Egyes betegségek, úgymint a vérszegénység, a pajzsmirigy-gondok és a B12-vitamin hiánya ugyan előidézhetik, de az esetek túlnyomó többségében a génjeid mondják meg, mikor jön el a „szürkülés” ideje.
Amennyiben a festés mellett döntesz, nem kell aggódnod: a mai szalonfestékek már teljesen biztonságosak egészségügyi szempontból.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!