Miért ennyire szabálykövetők a németek?

Miért ennyire szabálykövetők a németek?

Címlap / Kikapcsolódás / Miért ennyire szabálykövetők a németek?

Ordnung muss sein, azaz rendnek kell lenni. A precizitás meg a németek neve mára összeforrt, de vajon miből ered a rend iránti mánia, és mit jelent ez a mindennapokban?

A gyorsvonaton „csendes” fülkék vannak, ahol az emberek rád fognak pirítani, ha csevegni vagy telefonálni kezdesz. A barna üvegeket külön kell gyűjtened az átlátszóaktól. Este 10 után csendben kell lenni és nem is kérdés, hogy akkor is megvárod a zöld jelzést a zebrán, ha közel s távol nincs autó az utakon. A BBC amerikai szerzője írt arról, milyen kulturális különbségeket tapasztalt abban a négy évben, amióta Németországban él.

De honnan ered valójában a „rendnek kell lenni” gondolat? Vajon együtt született a német néplélekkel, és mindig is az itt élők mottója volt? Nos, nem egészen.

Mint sok más „német” dolog esetében, a válasz Martin Lutherre vezethető vissza. Amellett, hogy örökre megváltoztatta Németország (és a világ) vallásgyakorlását, a szerény reformátusok sok személyes preferenciája (a sör szeretetétől a könyveken át a súlyos Bauhaus-inspiráló dizájnig) az elmúlt 500 évben tovább formálta a német kultúrát. Valójában Sämmtliche Werke-szövegének 67. kötete szerint maga a szerzetes volt az, aki először leírta a kifejezés legkorábbi verzióját.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»