Ilyen lehet a jövő munkahelye: mindannyian hibrid munkába állunk?

Ilyen lehet a jövő munkahelye: mindannyian hibrid munkába állunk?

Címlap / Életmód / Ilyen lehet a jövő munkahelye: mindannyian hibrid munkába állunk?

A járvány következtében hirtelen nagyon sok munkahely állt át távmunkára, és miután kiderült, hogy a legtöbb feladat távolról is elvégezhető, a többség nem akar visszatérni a megszokott módszerhez.

Noha természetesen vannak munkahelyek, amelyek fizikai jelenlétet követelnek, az irodai munkák igen nagy százaléka otthonról, vagy bárhol a világról elvégezhető. Mindössze számítógépre meg internetkapcsolatra van hozzá szükség. Mindennek a fel-, vagy inkább beismerésére a világjárvány kényszerített rá minket, és sokan azt jósolják, hogy az irodai munkakörnyezet soha nem lesz már a régi.

Egy májusi felmérés azt mutatta ki, hogy az amerikai munkavállalók 55%-a otthoni és irodai munka hibridjét tartaná ideálisnak. Az Egyesült Királyságban a munkáltatók a rendszeres otthoni munkavállalók arányának megduplázódására számítanak, a pandémiát megelőző 18%-ról a pandémiát követő 37%-ra. Kínában Alicia Tung foglalkoztatási szakértő azt jósolta, hogy 10 év múlva 60-40-es lesz a helyszíni és a távmunka aránya.

Milyenek lehetnek a hibrid munkahelyek?

Míg a „hibrid” kulcsfontosságú szó a munka rugalmasabb jövőjének megértésében, maga a megvalósulás számos különféle rendszerben történhet. A hibrid munka általában nagyobb szabadságot tartalmaz a munkaidőt és a munkavégzés helyét illetően. Ez nagyobb önállóságot biztosít az alkalmazottaknak, akik számára így lehetővé válik, hogy a munkával töltött órákat az életük egyéb eseményeihez igazítsák, és nem pedig fordítva, ahogyan az eddig történt.

A járvány kezdete óta gombamód szaporodó hibrid munkahelyek stratégiája általában az, hogy bizonyos napokat jelölnek ki az irodai találkozókra és megbeszélésekre, míg irodán kívüli napokat az egyéni fókuszú munkára. Fizikai jelenlétre lehet szükség az információcseréhez, a csapatépítéshez és a projektek indításához, de nem feltétlenül más munkához.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»